| sabin89 a întrebat:

Oamenii în antichitate au construit piramide, au construit grădini suspendate... Dar erau primitivi. Interesant primitivism! Poate aţi citit câte ceva pe net despre acele grădini suspendate (care, se pare, nu se datorau Semiramidei) din Babylon. Savantul francez J. Oppert a încercat o reconstituire a lor, pe baza informaţiilor date de scriitorii antici şi de descoperirile arheologice. Descrierea cea mai completă a "grădinii" a fost făcută de Diodor. În formă de pătrat, această grădină era aşezată pe o colină pe malul râului Eufrat. Nişte trepte dădeau acces teraselor succesive, care erau aşezate unele peste altele, formând imaginea unui amfiteatru. Diodor spune că latura pătratului grădinii era de 4 pletrii (123 m). Evident, el se referă aici la dimensiunea laturii grădinii superioare, pătratul de jos având dimensiuni mult mai mari. Stâlpii cu secţiunea pătrată, cu latura de 22 picioare şi aşezaţi la distanţă de 10 picioare unul de celălalt, în număr de 625 (25x25), susţineau prima terasă pătrată a cărei latură avea, deci, o lungime de 790 de picioare (243 m). Terasa următoare era susţinută de 441 stâlpi (21x21), a treia de 289 stâlpi (17x17), iar ultima de 169 stâlpi (13x13).
Construcţia era în aşa fel amenajată încât fiecare terasă se retrăgea pe cele două părţi laterale cu 64 picioare (2 stâlpi), iar în faţadă, cu 128 picioare (4 stâlpi).
Colina măsura 50 picioare înălţime (15, 4 m), iar fiecare nivel, inclusiv grosimea platformei şi a stratului de pământ, câte alte 50 de picioare, rezultând o înălţime totală de 250 picioare (77 m) - cifră propusă de Oppert.
Pe baza acestor date, vă puteţi imagina întregul ansamblu? Erau primitivi oamenii pe vremea aceea? Aţi putea calcula, în hectare, suprafaţa totală cultivată, scăzând (să zicem) 10 % căile de acces?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Gasesti model 3d pe net si studii. Cand te pui si citesti ce au avut oamenii din trecut de spus parca dispare orice zid imaginar, ei sunt oameni la fel ca noi, nu au fost goriloizi. Noi stim de examplu sa facem matematica pentru ca ni s-a pus infrastructura si cunostiintele dezvoltate in mii de ani. Daca te pui tu si incerci sa inventezi chestii de la 0 fara cunostinte de fizica, o sa poti crea diverse mecanisme pentru ca e ceva intuitiv, pentru orice creier.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

"parca dispare orice zid imaginar, ei sunt oameni la fel ca noi" - poate goriloizi au fost ăia mai dinainte, care au trăit cu vreo zece mii de ani înainte de construirea grădinilor suspendate. Mai ştii...

48 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Nu încearcă nimeni un calcul al suprafeţei? happy

| sabin89 explică:

Un calcul al suprafeţei cultivate pe care îl propun eu:
59049 + 40804 + 25921 + 15129 = 140 903 m^2 = aprox. 14 ha
S = 14 - 14*10% = 12, 6 ha

| sabin89 explică:

Hai măi, lăsaţi off-topicul...

| RAY a răspuns:

Nici ei nu puteau toți,puteau uni le putem numi genii,majoritatea ti au vazut de viata traind de pe o zi pe alti, dar ei iti foloseau creierasul mai mult ca noi, azi nu vezi ca numai trebuie sa iti folosesti deloc creierul, deci suntem mai evoluati ca ei tehnologic, eu am ramas cu un citat din serialul dark mirror care ti-l recomand, tehnologia a evoluat nu omul
https://screenrant.com/shows-like-black-mirror-netflix/
https://www.rottentomatoes.com/m/monty_pythons_the_meaning_of_life
https://www.youtube.com/......s?/results

| sabin89 explică (pentru RAY):

Multe genii au fost şi atunci. Dar parcă cel mai mult mă uimeşte arhitectul Marii Piramide. Deci nu constructorul, ci acela care a făcut proiectul; nu mai ştiu exact cum îl cheamă, Hemon sau cam aşa ceva. Ăla da, om genial.
Tare asta cu "tehnologia a evoluat, nu omul".

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

O da, cel mai bogat om din Babilon, chiar foarte interesant. O minune a lumii, gradinile suspendate.
Ca imagine de ansamblu... da, dar cam atat, fara calcule si alte lucruri big grin

| T0T a răspuns:

Nu i-am considerat niciodată primitivi. Un om normal din ziua de azi nu poate rezolva, de exemplu, probleme simple de matematică și mulți cred că pământul e plat. Înainte unii oameni puteau deduce din calcule lucruri pe care mulți nu le cred acum (cu toate instrumentele la îndemână). Ca atunci și acum avem genii printre noi. Evoluăm tehnic și ca și cunoaștere datorită lor. Nu ai cum să ajungi într-un punct fără a face lucrurile pas cu pas. Evoluția treptată e naturală și normală. Primitivismul nu cred că vine din absența instrumentelor. Acum avem o grămadă de instrumente. Uneori dăm maimuțelor tablete și le îmbrăcăm (la propriu) pentru ca să le postăm pe Facebook. Nu sunt primitive din pricina asta? Eu cred că modul de gândire, mentalitatea și modul de a utiliza instrumentele pe care le avem ne fac primitivi sau nu. Mai puțin numărul și calitatea instrumentelor pe care le-am cumpărat făcând nenumărate rate la bancă sau mergând la Provident.

| relian a răspuns:

Oamenii nu erau primitivi,iar ce sa construit a fost facut nu de bunavoie,totul se facea cu forta laughing de aia au facut aia piramide si alte constructii megalomanice,nu ca voia omenirea,acele constructii nu ajutau cu nimic oamenii de rand.
Deci pe vremea aia era dictatura laughing iar cei traznea unia prin cap,ma refer care avea puterea,dadea ordine si se rezolva.
De calcule,nu are rost sa faci calcule, nu stie nimeni exact ce se afla acolo, poate erau si constructii nu doara aleii, sigur erau si locuri de genul asta, stiu si eu locuri unde sa stea lumea la barfa, la masa etc.

| anonimg a răspuns:

Arhitectura din antichitate este opera de arta. Din acest punct de vedere modernismul este decazut.

| sabin89 explică (pentru anonimg):

Cum e decăzut? Poţi să bagi vreo vină arhitecturii Catedralei Mântuirii? happy

| anonimg a răspuns (pentru sabin89):

Arhitectura catedralei -si de fapt a bisericii majoritare din țară- nu fac parte din modernism. Dar nici opere de artă nu sunt. Arhitectura acestora parcă a rămas suspendată între lumi.

| gabicoo a răspuns:

Primitivi și sălbatici suntem și acum!

| StrongHeart a răspuns:

E tot o mandrie asta,de a spune ca noi suntem cei mai destepti si nu a existat civilizatie mai avansata,o prostie,un cataclism putea usor sa distruga tot ce a fost inainte si cunostintele sa dispara cum a fost potopul despre care,culmea, nu se vorbeste doar in biblie, ci in toate scrierile si culturile care au existat, adevarul e ca nu stim mai nimic.
Nu stim nimic despre civilizatii stravechi, avem doar date in scris ce ne duc circa 6000 de ani in urma pentru ca nu exista scrieri mai vechi.

| sabin89 explică (pentru StrongHeart):

Plăcuţele de la Tărtăria conţin o scriere mai veche de 6000 de ani. Mai trebuie s-o şi descifrăm.

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Placute de la Tartaria parca ridica suspiciuni de falsificare din ce am citit pe net.
Insa pe aici au trecut multe grupuri de popoare pana si tablete de origine Iraniana au fost gasite pe aici. Presupunand ca in invazia Statelor grecesti Iranienii au cumparat mercenari din triburiile vaste tracice

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Omul a fost creat perfect atât fizic, psihic cat si din punct de vedere al inteligentei. In timp, după căderea in păcat a început sa involueze din toate punctele de vedere ajungând la ceea ce vedem astăzi: imunitate scăzută, psihic depresiv, inteligenta care lăsa de dorit. Deci, nici vorba de evoluție ci mai degrabă involuție.

| sabin89 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Nici vorbă de evoluţie? Vrei să spui că Elon Musk nu e evoluat? Vrei să spui că sabin89 nu e evoluat? happy

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru sabin89):

Daca ați fi trăit înainte de căderea in păcat ați fi fost perfecți din toate punctele de vedere si nu era nevoie de studii superioare ca sa construiești Turnul Babel. Piramidele, Arca lui Noe, Grădini suspendate, instalații pentru irigarea lor etc. Ar fi fost totul in ADN-ul vostru, nu trebuia decât sa puneți in practica totul. In momentul de fata omul a ajuns sa ii fie greu sa învețe la școală alfabetul sau tabla înmulțirii, majoritatea nu numai a copiilor, dar chiar si a adulților cu studii superioare sunt analfabeți, respectiv, analfabeți funcționali.

| RAY a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Omule evrei nu au facut piramide aia erau pagani pentru el

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru RAY):

Eu m-am referit la om in general si nu la evreu doar.

"Omul a fost creat perfect..."
Eşti sigură sau doar presupui?

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru sabin89):

Sunt sigura. Viață atât a oamenilor, cat si a animalelor, a plantelor, si a tot ceea ce exista si are viață nu a putut sa apăra după teoria lui Darwin. Deci cine este dătătorul vieții a creat totul perfect.

Aş mai comenta, dar ne-am depărta de subiect. Poate ne intersectăm pe un topic adecvat.

| NotNamed a răspuns:

Ai aici toate raspunsurile si te.as ruga foarte mult sa te uiti macar la primele episoade incepand cu primul sezon. Ai răspunsurile la toate intrebarile de genul asta. REPET, ai raspunsurile:
https://www.vezi-online.eu/seriale/ancient-aliens-2010/

| sabin89 explică (pentru NotNamed):

Răspunsuri sunt, ce-i drept. Rămâne să mai facem nişte săpături să vedem dacă sunt şi corecte happy

| NotNamed a răspuns (pentru sabin89):

Exact. Efectiv cred cu tarie ce este spus acolo. Documentarul este foarte bine pus la punct. Are dovezi adevarate, declaratii de la diferiți oameni reali cei mai multi fiind oameni de stiinta sau din inalta societate care isi spun parerile si ce au invatat, din punctul lor de vedere, nu dupa o hartie data de producătorul documentarului iar totul are o legatura si uitandu.te cat mai mult realizezi foarte clar ca asta e adevarul. Legăturile dintre dovezi si teorii fiind extrem de puternica. Oamenii antici s.au întâlnit cu extratereștrii si au convietuit cu ei mii de ani. Ei pe atunci nu erau atât de avansati si nu erau conștienți ca de fapt erau fiinte la fel ca ei doar ca veneau de pe alte planete unde au evoluat până la stadiul de a face calatorii intergalactice asa ca au crezut ca sunt zei, creatorii lor si de acolo trecand miile de ani s-a derivat la fiind Dumnezeu, din cauza înțelegerii gresite a ce au întâlnit atunci.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Oamenii din antichitate sunt considerati primitiv refereindu-se la omenire in totalitate. Exista elita si in antichitate care au facut capodopere greu de refacut si in ziua de azi. Diferenta consta ca azi mai toti au un nivel de educatie, pe cand atunci doar un mic procentaj al lumii era educat restul in organizatii tribale salbatice, precum sunt azi in rezervatii de prin diverse insule izolate precum cele din "Andaman"

"azi mai toti au un nivel de educatie, pe cand atunci doar un mic procentaj al lumii era educat"
Ăştia de azi ştim cum se educă, în universităţi, în institute de învăţământ superior. Elita aia de atunci unde se educa?

Deindata ce mergi la scoala primara deja ai o educatie ->azi toti merg, pe cand in antichitate doar cei mai instariti isi puteau permite sa fie scoliti si cu educatia de baza.
Imagineaza-ti ca te nasti intr-un trib din mijlocul padurii, toata viata ta se rezuma la procurarea hranei, reproducere si incercarea de a ocupa locurile de pasuni sau de fermierit fertile ale triburilor vecine.
Pe cand unele zone de coasta favorizand comertul a dus la imbogatirea triburilor de acolo incat asigurarea nevoilor de baza este satisfacuta si mai ramane ceva venit pentru dezvoltare, educatie Unii oameni putandu-se axa pe filosofie deindata ce nevoile de baza sunt acoperite de altii. -> care la randul lui produce dezvoltare ->mai mult venit tot asa repetandu-se ciclul.

E adevărat ce spui, dar nu ştiu dacă ai înţeles exact ce am vrut eu să spun. Uite, eu îmi imaginez că sunt un tânăr mai înstărit de pe vremea aceea, având deci condiţii materiale relativ bune. Şi vreau să mă dedic educaţiei. Cum fac? Mă duc la şcoală? Păi nu erau şcoli pe atunci. Mă cultiv acasă citind cărţi? Păi nu era inventată nici scrierea, dapăi tiparul, dapăi cărţi. Deci cum fac să devin şi eu ceva, un arhitect sau un inginer, de exemplu? Să pot şi eu să proiectez o piramidă sau să concep nişte grădini suspendate?

Scrierea a fost inventata pentru a tine evidenta comertului. Ulterior s-a dezvoltat dealungul secolelor.
Probabil primele "centre de educatie" au fost negustorii batrani care invatau tineretul practiciile, schemele matematice pentru usurarea muncii. Ulterior cu trecerea secolelor procesul dezvoltandu-se, luand nastere profesorii, filosofii persoane care isi castigau existenta nu prin munca practica ci prin educarea altora.
La exemplul tau depinde si de perioada la care te referi, si zona unde traiai Exemplu acu 3000 de ani existau putine centre educationale daca te-ai fi nascut in mijlocul continentului nu aveai sanse sa te educi. Puteai investi banii pe mai multi mercenari incat sa ocupi mai multe tinuturi vecine, asa luau nastere marii "Warlords" asa au aparut "barbarii" care au anihilat ulterior minoritatea civilizata

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu.

| NunuNini a răspuns:

Vorbesti numai de suprafata. Dar ia spune cum erau udate plantele. Scrie undeva. Si nu, nu duceau oamenii apa cu galetile.

| RAY a răspuns (pentru NunuNini):

Nu duceau, vezi cum asigurau romani apa in toata roma, documentează-te

| sabin89 explică (pentru NunuNini):

Să-l ascultăm tot pe Diodor din Siracuza: "...Coloanele se ridicau treptat, lăsând să pătrundă lumina prin spaţiile dintre ele şi dădeau acces apartamentelor regale, numeroase şi diferit decorate. Una singură dintre aceste coloane era goală de la vârf până la bază; ea conţinea maşini hidraulice care pompau din fluviu (Eufrat) o mare cantitate de apă fără ca nimeni să vadă ceva din exterior".
Tare aş fi curios cum erau acele pompe hidraulice; cum erau acţionate.

| NunuNini a răspuns (pentru sabin89):

Ei vezi?!
Sa nu mai spunem ca inaintasii nostri erau inapoiati.

| NunuNini a răspuns (pentru RAY):

Si nu numai in Roma. Documenteaza-te!

| RAY a răspuns (pentru NunuNini):

Am scris eu omule doar roma?

| KR0NSTADT a răspuns:

Din punct de vedere tehnic, modul în care a fost construită grădina a fost un moft estetic. Principiul terasării încă există și funcționează chiar și fără suspendare pe piloni. Terasarea pe piloni este practică doar pe sol plan.
În altă ordine de idei, oamenii acelor vremuri erau orice, dar nu primitivi. Asta fiindcă erau nevoiți să atingă un lucru pe care oamenii moderni îl au din plin. Și anume, confortul. De orice fel.
Nu poți fi ingenios, dacă trăiești în confort. Exact ca în cazul careului tău rebus. Dacă îl aveai 35% deja completat, terminarea lui nu ar fi fost o problemă mare.
Chiar așa, i-ai dat de cap? happy

| sabin89 explică (pentru KR0NSTADT):

I-am dat de cap. Dar mă mir de ce a fost ştearsă întrebarea :-(

| KR0NSTADT a răspuns (pentru sabin89):

Ștearsă? Incredibil!
Hai, că există cel puțin un moderator care-mi vânează postările mai înțeleg, fiindcă asta fac analfabeții funcțional. Mai ales că nu are curajul să explice public cauza care a dus la ștergerea postării. Totuși, întrebarea ta? Cu ce ai lezat, dom'le, cu exces de IQ?
Sabin, sunt haită bătrână pe site. Am fost moderator la începuturi, până în clipa când au început să alerge după bani, iar eu am început să le-o zic în față. În clipa următoare am ajuns aici un paria. Nickname-ul Kronstadt este asociat cu bau-bau de către admin și moderatori.
Dar, uite că nu plec d-aici, na! laughing
Încă mai sper că TPU va redeveni ce a fost odată, la începuturi.
Iar p-ăștia lipsiți de spirit lasă-i în plata lui Zeus. laughing

| sabin89 explică (pentru KR0NSTADT):

"Nu poți fi ingenios, dacă trăiești în confort"
Bill Gates nu trăieşte în confort? Sau Zuckerberg? Sau ăia de la Apple? Sau de la NASA?

| gabicoo a răspuns (pentru KR0NSTADT):

Contul tău e creat pe 1 decembrie 2020!

| KR0NSTADT a răspuns (pentru gabicoo):

Contul meu te sfătuiește să nu te bagi în seamă aiurea.

| gabicoo a răspuns (pentru KR0NSTADT):

Contul tău ar trebui să te sfătuiască să nu te mai dai mare - atunci când ești mic și să nu te mai lauzi - atunci când n-ai cu ce!
winking

| KR0NSTADT a răspuns (pentru gabicoo):

Zise cineva căruia i-am demonstrat de câteva ori că e prost. laughing

Întrebări similare