Gasesti model 3d pe net si studii. Cand te pui si citesti ce au avut oamenii din trecut de spus parca dispare orice zid imaginar, ei sunt oameni la fel ca noi, nu au fost goriloizi. Noi stim de examplu sa facem matematica pentru ca ni s-a pus infrastructura si cunostiintele dezvoltate in mii de ani. Daca te pui tu si incerci sa inventezi chestii de la 0 fara cunostinte de fizica, o sa poti crea diverse mecanisme pentru ca e ceva intuitiv, pentru orice creier.
Un calcul al suprafeţei cultivate pe care îl propun eu:
59049 + 40804 + 25921 + 15129 = 140 903 m^2 = aprox. 14 ha
S = 14 - 14*10% = 12, 6 ha
E adevărat ce spui, dar nu ştiu dacă ai înţeles exact ce am vrut eu să spun. Uite, eu îmi imaginez că sunt un tânăr mai înstărit de pe vremea aceea, având deci condiţii materiale relativ bune. Şi vreau să mă dedic educaţiei. Cum fac? Mă duc la şcoală? Păi nu erau şcoli pe atunci. Mă cultiv acasă citind cărţi? Păi nu era inventată nici scrierea, dapăi tiparul, dapăi cărţi. Deci cum fac să devin şi eu ceva, un arhitect sau un inginer, de exemplu? Să pot şi eu să proiectez o piramidă sau să concep nişte grădini suspendate?
Scrierea a fost inventata pentru a tine evidenta comertului. Ulterior s-a dezvoltat dealungul secolelor.
Probabil primele "centre de educatie" au fost negustorii batrani care invatau tineretul practiciile, schemele matematice pentru usurarea muncii. Ulterior cu trecerea secolelor procesul dezvoltandu-se, luand nastere profesorii, filosofii persoane care isi castigau existenta nu prin munca practica ci prin educarea altora.
La exemplul tau depinde si de perioada la care te referi, si zona unde traiai Exemplu acu 3000 de ani existau putine centre educationale daca te-ai fi nascut in mijlocul continentului nu aveai sanse sa te educi. Puteai investi banii pe mai multi mercenari incat sa ocupi mai multe tinuturi vecine, asa luau nastere marii "Warlords" asa au aparut "barbarii" care au anihilat ulterior minoritatea civilizata
Să-l ascultăm tot pe Diodor din Siracuza: "...Coloanele se ridicau treptat, lăsând să pătrundă lumina prin spaţiile dintre ele şi dădeau acces apartamentelor regale, numeroase şi diferit decorate. Una singură dintre aceste coloane era goală de la vârf până la bază; ea conţinea maşini hidraulice care pompau din fluviu (Eufrat) o mare cantitate de apă fără ca nimeni să vadă ceva din exterior".
Tare aş fi curios cum erau acele pompe hidraulice; cum erau acţionate.
Oamenii nu erau primitivi,iar ce sa construit a fost facut nu de bunavoie,totul se facea cu forta de aia au facut aia piramide si alte constructii megalomanice,nu ca voia omenirea,acele constructii nu ajutau cu nimic oamenii de rand.
Deci pe vremea aia era dictatura iar cei traznea unia prin cap,ma refer care avea puterea,dadea ordine si se rezolva.
De calcule,nu are rost sa faci calcule, nu stie nimeni exact ce se afla acolo, poate erau si constructii nu doara aleii, sigur erau si locuri de genul asta, stiu si eu locuri unde sa stea lumea la barfa, la masa etc.
"Omul a fost creat perfect..."
Eşti sigură sau doar presupui?
Sunt sigura. Viață atât a oamenilor, cat si a animalelor, a plantelor, si a tot ceea ce exista si are viață nu a putut sa apăra după teoria lui Darwin. Deci cine este dătătorul vieții a creat totul perfect.
Aş mai comenta, dar ne-am depărta de subiect. Poate ne intersectăm pe un topic adecvat.
anonim_4396 întreabă: