In general, nu cred ca se schimba.
Dar cred ca e posibil ca un soc emotional, o experienta exceptionala sau traumatizanta sa produca schimbari. Vezi cazul Cyndi Lauper
Este greu de spus daca se schimba sau nu, de fapt ce anume sa se scimbe ce mostenim genetic sau ceea ce am dobandit cultural? personal cred ca omul isi repeta trecutul de multe ori dar asta nu inseamna ca nu ne putem schimba, e greu de spus ce inseamna a te schimba, de multe ori ne prefacem sa fim ca alti doar ca sa fim acceptati sau mediul ne obliga sa ne adaptam la lucruri noi, majoritatea dintre noi nu ne plac lucrurile noi preferam sa stam in zona noastra de confort
Omul se naște cu niște predispoziții pe care nu le poate schimba. Omul evoluează și se schimbă doar în limita acestora.
Gresit, conditia materiala nu te schimba.
daca te transformi intr-un jeg cand te imbogatesti, gena ta autentica era deja una negativa dinainte.
trebuie doar un trigger sa scoti la iveala trasaturile negative, ele sunt latente in mod natural in tine.
Gena autentica e aia cu care te nasti, care nu e influentata sau educata de altii.
eu acum vorbesc de gena pozitiva, nu de cea autentic de proasta.
gena care nu poate fi schimbata de factori externi sau de un vocabular mai avansat sau de studierea unor calificari.
cand esti autentic din nastere esti un vizionar, matur de mic, nu vrei sa faci parte din turma, te educi singur, stii sa distingi intre educatie proasta si una buna, ai gandire ampla, complexa, gandire ce vede greseli acolo unde lumea nu le vede, esti realist si nu faci parte din turma.
si evident ca cei autentici sunt foarte rari.
prostia pe planeta e majoritara, iar asta ii include si pe parinti, logic.
ca societatea e cum e mai ales de la educatia din partea lor.
deci corelatia cu ei nu are treaba cu gena inradacinata.
sa zicem ca eu inainte ma indragosteam usor de oameni care arata foarte bine, si pe atunci conta inteligenta logic, dar acum sunt schimbata in sensul ca nu dau atentie frumosilor daca nu ma atrag intelectual.
imi par meh, ca aspect, acum.
sau faptul ca gandesc mai profund acum decat cand eram mica.
deci sunt tot eu, am gena asta autentica implementata din nastere.
am un spirit justitiar implementat din nastere, alt exemplu,
faptul ca evoluez in gandire si gusturi nu ma face alta persoana.
sunt trasaturi cu care te nasti la care nu ai cum sa renunti, nu au cum sa dispara.
daca dispar, atunci nu ai fost autentic de la inceput.
cand alegi sa te strici mental, esti stricat de la inceput.
sper ca am fost inteleasa acum.
iar cand prostii vor vedea ca sunt prosti si isi vor vedea lacunele de orice fel, greselile, atunci se poate spune ca umanitatea va incepe cu dreptul sa evolueze si sa se schimbe.
asta ar fi schimbarea adevarata pe planeta a omenirii.
restul le putem tolera, cum ar fi alte defecte, ca nu ai cum sa fii perfect, dar este primordial sa se inceapa schimbarea cu ideea expusa mai sus.
Exista multe cazuri în care oamenii se schimbă.
De la modul de gândire, mediul în care traiesc, conditiile sociale, aici mai putem include si caracterul relational, sanatatea mentala, cea fizica.
În genere, oamenii reactioneaza diferit de la secundă la secundă, însa fiecare are o trăsatura predominantă a personalitatii sale. Din acest punct de vedere, oamenii nu se schimba, dar evolueaza sau involueaza. E o tampenie sa te schimbi din punctul meu de vedere. Însa este greu într-o societate decazuta cultural, sentimental. Plus ca mai suntem si prada proceslui acestuia de tehnologizare continua.
De la antecesori mostenesti anumite predispozitii si trasaturi psihice care au o componenta intelectuala. Practic, ei îti dau primele informatii despre mediul înconjurator si totodata despre normele de conduita. Temperamentul si personalitatea ti le construiesti pe parcursul vietii.
Ai tai pot avea un temperament coleric, pe cand tu poti fi echilibrat si energic.
Te nasti cu acele predispozitii, dar uneori tranzitul asta nu era de a face cu gena. Depinde de tineca persoana cel mai mult, de scopurile pe care ti le propui, de gradul motivatiei pe care il ai pentru atingerea obiectivelor. Asta înseamna sa evoluezi în bine.
Dincolo de varsta, starea de sanatate, are un mare cuvant de spus si mediul de viata: anturajul, conditiile sociale si cele economice, cred eu ca sunt determinante in modul de a actiona si de a gandi, asupra modului de perceptie asupra lumii si asupra vietii in general, a unei persoane... Cum gandesti, asa devii, la un moment dat asa esti. Te schimbi; suntem conditionati de factorii de mediu inclusiv sub aspect mental, afectiv, spiritual.
Nu, nu cred in schimbarea oamenilor.
Oamenii nu se schimba.
eu vorbesc de gena aia neuronala adanc inradacinata in fiecare.
aia de unde provine caracterul, comportamentul si gandirea absoluta ce cumuleaza tot ce esti tu ca persoana.
iar gena aia neuronala autentica provine de mic.
common sense-ul, gen.
nu ai cum de exemplu sa fii o scarba de om toata viata si brusc sa devii inger.
mie mi se face instant sila si scarba daca aud pe cineva ca zice ca e alt om, ca s-a schimbat, ca nu stiu ce.
nu trebuie decat sa il iei putin la bani marunti, sa stii sa scoti prostia si ipocrizia din el (chestie la care nu se pricepe oricine) si pac demonstreaza ca nu s-a schimbat deloc.
Totul e o fatada. Ipocrizie.
Sigur, ar putea fi exceptii de schimbari majore autentice cu privire la common sense, spirit justitiar, corect, pozitiv, dar cred ca totusi alte trasaturi negative tot ies la iveala. Pe o parte e bine, pe de alta parte clar o radacina negativa sau mai multe isi fac simtita prezenta. Si trebuie sa stii sa i le scoti la iveala, cum am zis mai sus.
mai dau un exemplu care-mi vine in cap la ora asta: sfintele mame care au fost niste panarame si brusc, cand se casatoresc si au copii, au pretentia sa le respecti, avand ca argument suprem "sunt mama! nu ai ce sa zici impotriva mea!".
Iar legat de evolutie ce tine de calificari, ceea ce inveti, ca sa evoluezi intr-un domeniu nu te transforma in alta persoana.
scoala, calificarile nu te fac alt om sau nu definesc gandirea ta si gena neuronala adanc inradacinata.
iar eu, de exemplu, ca persoana, imi schimb perceptiile si conceptiile dupa cum e societatea.
urasc femeile ca societatea imi demonstreaza ca sunt proaste, asta fiind un exemplu.
ce sunt eu e una, ce urasc pe buna dreptate e alta.
deci societatea contribuie si la schimbarea ta, dar nu schimbari din alea radicale sau majore, doar conceptii si perceptii cu privire la anumite subiecte ce privesc societatea.
Mai dau un exemplu legat de cum te schimba societatea, dar din nou, nefiind ceva major sau radical.
Exista criminali gen Zodiac, sau Jeffrey Dahmer, care au fost influentati in copilarie de abuzuri sau de evenimente mai putin fericite si asta le-a inradacinat sindromul compulsiv de a gasi placere sa omoare oameni.
Iar daca ar fi fost arestati, dupa sentinta clar inca ar avea inradacinata placerea sa omoare. Old habits die hard. E nevoie doar de un trigger sa inceapa din nou.
trecand peste aspectul criminalistic, faptul ca nu au fost prinsi denota o inteligenta aparte, care cu siguranta este o gena autentica ce le apartine de mici copii.
iar inteligenta asta aparte e de apreciat, e mai grea in balanta decat faptul ca omorau oameni.
faptul ca omori oameni nu e neaparat ceva rau, multi merita sa moara.
Eticheta de criminal trebuie data la o parte si sa vezi dincolo de asta.
Oamenii gandesc eronat despre criminali, si le atribuie trasatura absoluta de oameni rai, niste paria, fara sa le pese de cum sunt ei ca persoane, cum gandesc...etc. Caci pana la urma, asta e tot ce conteaza la un om. Cum gandeste. Societatea e de blamat aici, ca au fost influentati de ea sa aiba placerea sa omoare oameni, sa-si refuleze descarcarea in asta. Cum si altii se descarca prin vicii. Daca criminalii ar avea sprijin, cu cine sa vorbeasca, sa simta ca sunt intelesi, atunci clar si compulsivitatea aia va disparea incet incet.
Deci in concluzie este o intreaga complexitate legata de subiect, am dat cateva exemple sa demonstrez ca oamenii nu se schimba niciodata, doar cateva chestii minime care nu definesc cum esti tu per ansamblu, gena ta aia autentica.
Indiferent de mediu, de influente exterioare, un om cu adevarat autentic este la fel in orice mediu. NU are cum sa fie cu totul alt om, cu gene neuronale diferite. Doar perceptiile se schimba.
As mai avea de zis mai multe, dar deja m-am intins destul.
Unul din subiecte ar fi daca prin absurd eu as fi fost cu totul alt om in alt univers sau alta viata. Eu ma raportez la viata asta, din ceea ce stiu si vad. Nu am de unde sa stiu de alte dimensiuni si sa o dau in S/F.
Organismul omului se schimba pana in punctul in care cedeaza.Cat despre mentalitate, in nici-un caz nu devenim mai destepti, ci din potriva, iar fara sacrificiul si munca zecilor de generatii trecute, noi nu am fi nimic, poate doar la stadiul de maimuta si atat.Si ca sa fac o precizatie creierul nostru este cu 30% mai mic decat era acum 2000 de ani, asta este din cauza conditiei lejere pe care ne-au lasat-o stramosii.In nici-un caz nu ne putem sa zicem ca suntem destepti, cele mai nasoale raboaie s- au petrecut acum aprape 100 de ani, si pe langa asta suntem mai pacatosi ca niciodata, sa lasam la o parte petrecerile si sacrificiile antice, in prezent se petrec mai multe lucruri oribile+ca fiecare primata e invidioasa si se crede "speciala" in ciuda conditiei ei extrem de limitata, nici nu o sa mai vorbesc despre poluare, miliarde de animale transate, zeci de locuri diatruse si toate acestea doar in ultimii 200 de ani, iar in prezent totul e mai accelerat ca niciodata, mi ar lua prea mult timp sa scriu.
chiftelutacrocanta întreabă:
Pricope_Marius_1997 întreabă: