Științifice?
Omul e așa cum este la respectivul moment pentru că așa vrea sau pentru că așa e obligat de împrejurimi.
Noi, ca oameni, ne schimbăm pe parcursul vieții. Educația primită, într-adevăr, contribuie la atitudinea noastră, în diferite măsuri, după caz, însă asta poate fi schimbată pe parcursul vieții. Aceste schimbări de comportament pot apărea datorită unor întâmplări, sechele, percepții.
Știința e prea incertă în acest caz. Suntem oameni cu personalități diferite, la naiba, nu poți fi subiectiv.
Sincer degeaba ai educatie multa daca nu ai si respectul si pentru un simplu strain. Asa ca poti fi savant cu educatia primita, fara respect nu esti om.
Pune intr-o cada apa rece, dupa, intr-un pahar pune apa fierbinde.
Rastoarna acel pahar in cada. Ce se intampla cu ea? Mai ramane calda sau se raceste?
Exact asa este si in ziua de azi. Oamenii devin rai datorita celor din jur. Pune tu un baiat mic, cuminte, cu o buna educatie de la parinti, sa-si petreaca timpul cu altii care nu sunt educati deloc. Ce se intampla? Cred ca stii si tu prea bine ca acel copil se schimba din mai multe motive (si nu in bine). Unul dintre ei, care este si cel mai cunosct este pentru ca e luat in ras de ceilalti si pentru ei, daca-i mai cuminte, asta inseamna ca-i mai prost.,,rautatea" asta este ca un virus, care se raspandeste de la om la om. Sunt sigur ca vezi si tu in viata de zi cu zi. Uite. ca zicem ca tu esti un om mai serios, destep, calculat, hotarat, stie ce sa faca cu viata lui. etc. Ia pune-ti intrebarea cati oameni mai sunt ca tine? Comapara tu numarul oamenilor de genul asta cu numarul celor care-s prosti bata. Si nu ma refer la,, prosti" cand vine vorba de nivelul de cunostinte, ma refer si la modul de gandire.
Deci pe scurt... oamenii primesc educatie, dar se duce totul de rapa, odata ce intra in contact si cu celelate persoane. Deoarece copilul, fiind la o varsta mai frageda, nu judeca, inca nu isi da seama ce e bine si ce e rau, nu este in stare sa se controleze si nu isi pune intrebarea,, oare e bine ce fac?" sau,, oare e bine sa fac schimbarea asta la mine?",, din moment ce parintii mei mi-au zis ca (asa) nu e bine, ar trebui sa ii ascult pe ei". Nu multi zic asta si cam asa se ajunge la specimenele pe care si eu si tu si toti ceilalti le vedem. In urmatorii ani nici educatie de la parinti nu o sa mai existe. Deci serios vorbesc, unii chiar nu ar trebui sa aiba copii la cat de prosti sunt. Adica na. un prost si o proasta fac combinatie buna, fac ei 3-4 copii, care si aia o sa fie mai ceva decat parinti lor, apoi aia 3-4 copii o sa devina 6-8 si tot asa. In timp ce oamenii cuminti, destepti, care chiar sunt un exemplu pentru copii, mor singuri.
Pentru ca cineva sa iti poata raspunde la intrebare, trebuie sa poate defini ce inseamna un om bun sau un om rau.
Moralitatea societatii este relativa, ce era o normalitate in trecut acum e privit ca rau, si ce era abominabil in trecut acum e privit ca bine.
Incerc totusi sa iti ofer un raspuns la intrebarea ta:
Sa luam ca exemplu un pustan teribilist caruia ii place sa chinuie animalele pe care le prinde sau sa le lovesca cu piciorul fara motiv.
Stim ca e un lucru rau, probabil a vazut asta si la ceilalti de varsta lui si i-a placut, am putea pune pe seama asa-zisei educatii sau mai degraba a non-educatiei.
Dar daca cineva ii spune ca e un lucru rau si ii si explica de ce, iar el continua sa faca asta, nu mai are nicio scuza, si rautatea lui e conseciinta unei decizii proprii, nu a unor factori exteriori.
Inclinatia omului oricum e mai degraba catre rau, si cand chinui un animal sau privesti o scena violenta, glandele corpului secreta niste hormoni care fac sa iti bata inima tare si iti dau o senzatie de bine pe moment.
Insa lucrurile astea formeaza un caracter rau si pe termen lung nu sunt benefice nimanui, din pacate unii aleg recompensa pe termen scurt in detrimentul celei pe termen lung.
Educatia ne poate influenta comportamentul.
Ceea ce vedem/invatam inca de la o vârstă fragedă facem si noi, ajungand sa dobandim acelasi comportament si sa fim influențați.
Dar fiecare om isi poate da seama de greselile făcute si sa se schimbe.
Dar o schimbare se face dupa mult timp si numeroase încercări.De la o anumita varsta nu te mai poți schimba.
Mai sunt si alți factori ce ne influențează pozitiv sau negativ.
Un trecut dureros,excluderea,conditiile dificile si lipsa de bani sau mâncare,cei ce ne înconjoară, pozitia in societate, moartea unei persoane apropiate, certurile in familie, violenta fizica sau psihologica etc.
Voltaire zicea ca oamenii sunt buni de la natura, dar societate ii corupe.
Eu zic că omul se naște fără a putea face diferența între bine și rău. Caracterul sau este modelat de mediul în care trăiește și de experientele avute în timpul vieții. Deci caracterul poate defini moralul tau: bun sau rău.
Dar totuși exista documentare interesante unde arata ca și o anumita gena (sau lipsa ei) poate fi responsabila de anumite comportamente grotesti. Lipsa empatie sau a vre-unui sentiment de regret sau vinovăție (la psihopați în special).
E oarecum înspăimântător gândul ca te poti naște "defect".
Oameni pot fi rai sau buni si din cauza educatiei primite dar si in urma comportamentului de zi cu zi, din cauza greutatilor, oameni sunt diferiti din aceasta cauza si motivele sunt altele.
Sfatul meu este urmatorul. Daca doresti dovezi empirice pentru personalitata unei persoane citeste paradigma umanista si behaviorista. (psihologie) Spor la citit!
Bun sfat, multumesc, sti vreo sursa?
teut99 întreabă: