| WhatheWow a întrebat:

Oare ce defineste mai bine caracterul unui om, actiunile sau gandirea sa? Adica, daca avem actiuni nascute din instict fara a fi trecute in prealabil prin filtrul gandirii noastre, la fel de bine, avem si ganduri lipsite, in cea mai mare parte de actiuni; care reflecta mai bine caracterul nostru?
Gandim mult si actionam putin sau actionam mult fara sa gandim? Sau sa fie consecintele, singurele care pot spune ceva despre caracterul unui om? La fel de bine si consecintele pot fi determinate de o serie de factori externi, independent de doleantele noastre.
Atunci ce ne reprezinta?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Gandire, vorbe, fapte. daca le aduci la un numitor comun...numitorul ala comun te defineste pe tine. cam asa ar spune Mahatma Gandhi daca l-ai intreba. eu totusi as spune ca trio de baza este sentimentul, gandul, fapta happy.

16 răspunsuri:
| 4b a răspuns:

Gandim, ca doar nu suntem animalelaughing

| WhatheWow explică (pentru 4b):

Nici nu am luat in calcul acest lucru ci doar felul prin care gandirea ne defineste.
Gandim, gandim insa ce?; asta spune multe despre noi!

| Încrucişătorul a răspuns:

Daca s-ar afla ce am gandi, toti am fi in spitalul de nebuni.
Nu, actiunile ne definesc. Actiunile provin cea mai sigura "masca" catre adevarata fata monstruoasa pe care o posedam, ca oameni (lacomia, egoismul etc).

| Mădă0611 a răspuns:

Cred ca toata lumea gandeste, insa nu intotdeauna in directia buna, ceea ce anuleaza ganditul. laughing
Gandim inainte sa actionam si actiunile definesc caracterul unui om.

| M25M a răspuns:

Caracterul unui om este definit cel mai bine, zic eu, de actiunile sale si de gandirea sa luate impreuna.

| CryChristiAN a răspuns:

Pai cum a spus si user-ul ''beCautious'' ne reprezinta gandirea si faptele ( asta nu pentru toti oamenii ), dar si vorbele( da, vorbele ii reprezinta pe toti oamenii buni, rai, cu handicap, schizofrenici etc.).

Daca te referi la caracterul unui om negativ, il defineste rautatea, gelozia si alte defecte.
Daca te referi la caracterul unui om care munceste pentru adevar si cunoastere, il defineste intelepciunea.
''Intelepciunea inseamna cunostine aplicate'', vorba aia.

In general, caracterul unui om este trecator de-asemenea, ca banuiesc ca doar nu spune aceleasi vorbe pana la moarte.
Opinia mea.

| stpu a răspuns:

La chestia asta a raspuns Kant, nu inteleg deloc de ce ai pus intrebarea asta pe site. laughing Doar nu crezi ca pe site e cineva mai bun decat Kant?

| WhatheWow explică (pentru stpu):

Ups! Si eu care credeam ca-s original! laughing
Nu mai poti gandii ceva fara sa ajungi sa descoperi ca vreun clasic german si-a "bagat coada" si acolo!
Niciodata nu l-am inteles pe Kant si epistemologia lui; de fapt, cam toti clasicii germani au fost pentru mine o "apa tulbure"! Tu i-ai inteles?
Poate ca asta e si motivul pentru care am postat intrebarea aici, "pe site", poate ma lamureste cineva; niciodata nu stii de unde sare iepurele! laughing

| stpu a răspuns (pentru WhatheWow):

Un profesor mi-a zis ca pe Kant nu-l poti intelege intr-o viata. Ca sa-l intelegi pe Kant trebuie ca mai intai sa intelegi multi alti filozofi. El a ridicat "filozofia" la un alt nivel.
Pana acum nu m-am intalnit de foarte multe ori cu filozofia lui Kant, dar cand am avut ocazia nu m-am lasat pana cand nu l-am despicat in paispe.
Ca sa obtii raspunsul la intrebarea pusa de tine trebuie sa citesti "Critica ratiunii pure" unde vorbeste despre judecata analitica si sintetica, despre judecata a posteriori sau a priori.
De asemenea il poti citi si pe Descartes si Locke, caci primul e reprezentantul rationalismului si al doilea e reprezentantul empirismului, n-ar strica nici un Hume.

| WhatheWow explică (pentru stpu):

Merci de sfat!

| liliacALB a răspuns:

La o analiza foarte atenta vei vedea ca nu e posibil sa faci ceva fara sa fi gandit mai intai acea fapta. Fie atunci, fie mai devreme (e posibil si sa fi uitat de acel gand, care a intrat in suconstient si de acolo se revarsa cand fapta devine fizic posibila). Caracterul in primul rand e dat de fapte (din fericire politia nu te mai aresteaza pentru ce si cum gandesti). E de bun simt sa fie asa.

| WhatheWow explică (pentru liliacALB):

Nu m-am referit, catusi de putin la un aspect al unor actiuni lipsite de orice urma de constientizare ci la acelea "necantarite" caci avem o gramada; cat despre consecinte la fel, nu cele care ar intra in contradictie cu legea ci la consecintele actiunilor, in relatiile sociale, cele care influenteaza o imagine in cercul nostru de cunoscuti, de prieteni.

| WhiteAndProud14 a răspuns:

Doar cei orbi aleg doar unul dintre cele trei raspunsuri. Trebuie combinate toate egal. O intrebare ca aceasta are nevoie de contemplare profunda, empatizand din mai multe perspective.

| WhatheWow explică (pentru WhiteAndProud14):

E foarte adevarat ca intrebarea nu necesita un raspuns punctual ci mai degraba o analiza profunda filosofic; in fond si la urma urmei asta era si scopul meu : o analiza filosofica.

| Hombre a răspuns (pentru WhatheWow):

Bai filozofie tie nu ti-e somn, liliacule.

| WhatheWow explică (pentru Hombre):

Din bile somn bre Hom', tu nu stii ca eu-s pasaroi de noapte? Pazitor de intuneric si curier de liniste! laughing