Suntem o parte a universului conştientă de sine datorită creierului. Cum ai vrea să funcţionezi şi să fii conştient de tine, să afli şi să pricepi chestii, când acesta va fi mort?
Nu prea cred. Daca am fi avut un creator care a facut totul cu un scop, mai ziceam.
Ecclesiastul 9,10 nu sustine nicidecum vreo moarte a sufletului.
Evident, în lumea de "dincolo", sufletul nu mai duce aceeași existență, nu mai poate lucra pentru mântuirea sa ("nu se află nici faptă"), nici nu mai poate contrubui la formarea sa spirituală ("nu se află nici înţelepciune"). Textul nu spune că nu mai există viață conștientă, existență!
Iar în afara acestui verset înţeles greşit, Scriptura vine cu zeci şi zeci de versete care prezintă nemurirea sufletului, în genul:
Luca16, 22: - Şi a murit săracul şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam.", etc...
Ecclesiastul 9,4-10 reprezintă un caz particular în ansamblul Scripturii deoarece prezintă UN CONTRAST ÎNTRE DOUĂ PUNCTE DE VEDERE DIFERITE: cel uman, (de multe ori greşit) ŞI CEL SACRU, divin!
Acest contrast este prezentat sub forma unei DEZBATERI ce are loc în mintea autorului.
O dovadă în acest sens: - un alt verset contradictoriu (un punct de vedere uman gresit):
(Eclesiastul 9, 2) "Aceeaşi soartă are cel neprihănit şi cel nelegiuit, cel bun şi cel rău"
Cine poate crede că vor avea aceeaşi soartă indiferent de comportare? Dar este doar un punct de vedere gresit aflat in dialog cu Divinul.
Cu un creier in putrefactie va fi cam greu sa obtinem ceva raspunsuri, din pacate.
Pai ce hal de paradox e asta? Eu ma intreb daca voi primi vreodata raspuns la intrebarile existentiale pe care mi le pun, asta fiind una din ele.
Ecleziastul 9:4-10 4 Pentru cel aflat printre cei vii există speranţă, căci un câine viu este mai bun decât un leu mort. 5 Fiindcă cei vii sunt conştienţi că vor muri, dar cei morţi nu sunt conştienţi de nimic şi nu mai au nicio răsplată, căci până şi amintirea li se uită. 6 Şi iubirea lor şi ura lor şi gelozia lor au pierit deja şi nu mai au parte niciodată de ceea ce se face sub soare.
7 Du-te, mănâncă-ţi pâinea cu bucurie şi bea-ţi vinul cu inimă bună, fiindcă adevăratul Dumnezeu şi-a găsit deja plăcerea în lucrările tale. 8 Veşmintele să-ţi fie întotdeauna albe, iar uleiul să nu-ţi lipsească de pe cap. 9 Bucură-te de viaţă cu soţia pe care o iubeşti în toate zilele vieţii tale deşarte pe care ţi-a dat-o El sub soare, în toate zilele deşertăciunii tale, fiindcă aceasta îţi este partea în viaţă şi în truda cu care te trudeşti sub soare. 10 Tot ce găseşte mâna ta să facă fă cu toată puterea ta, căci în Şeol, locul unde te duci, nu este nici lucrare, nici plan, nici cunoştinţă, nici înţelepciune.
N-am mai murit pana acum ca sa-ti dau un raspuns 100% pertinent dar banuiesc ca nu.
Asta vom afla dupa ce vom muri.
Deocamdata nimeni nu stie adevarul absolut, Doar Dumnezeu.
Nu suntem decat un experiment al altor civilizatii mai avansate. Din puctul meu de vedere Dumnezeu exista in inima oamenilor si atat. Nevoia de protectie ne-a facut in timp sa credem ca e cineva acolo sus si ne ajuta. Nu mai dati paragrafe din biblie ca lumea nu s-a facut in 7 zile...deocamdata noi nu suntem destul de dezvoltati ca sa intelegem unele lucruri complexe legate de univers si cum acesta s-a "nascut". Vom muri si atat, nu ne vom duce nici in iad nici in rai. Probabil vom trece in a doua etapa a "experimentului". Biseria in toata istoria ei nu a fost si nu e decat un element de manipulare a maselor. Ne speriam de fulger faceam repede un totem si aduceam ofrande zeului Fulger. Si ca sa-ti raspuns la intrebare: Probabil vom afla cand murim ceva.ce? ..ramane de vazut/auzit/simtit Ideea e ca nu s-a intors nimeni sa ne zica cum e. Cei cu moarte cerebrala si cu luminite la capatul tunelului...s-a dovedit stiintific ca este o aberatie ce zic oamenii aia acolo Ma rog. putem dezbate chestia asta in alt topic.