Cunosc pe cineva extrem de inteligent, cu o cultura enciclopedica, cu un doctorat in antropologie la care a muncit cativa ani (adica, nu luat de pe net) care a fost tradus si publicat in strainatate... unul dintre prietenii lui buni, de o viata, e cioban la o stana. Are si el intelepciunea lui, e adevarat
Ce vreau sa spun e ca afinitatile elective nu tin cont de coeficientul de inteligenta, poti fi pe aceeasi lungime de unda cu cineva extrem de diferit de tine.
Si on-topic: nu cred ca prietenia cu oameni inteligenti te face inteligent, dar te poate "upgrada" un pic, poti fi influentat pozitiv, iti poate largi orizontul, te poate educa. Si asta conteaza mult.
Conteaza cum esti tu ca om.
Pentru unii conteaza pentru altii nu.
Inainte sa intelegi fenomenu, banuiesc ca faci diferenta intre prieteni si cunostinte.
Daca esti mai slab de caracter, vei fi influentat si usor modelat de anturaj.
Asta se intampla in mare parte in adolescenta.
A fi inteligent nu inseamna numai sa stii matematica si alte stiinte.Sunt mai multe tipuri de inteligenta.
Nu,faza e ca oamenii inteligenti se inteleg cu oamenii inteligenti,de exemplu daca eu ma vad cu x si vorbim de astrofizica avem o pasiune comuna,daca vorbim de evolutie,big bang,teorii stiintifice sau despre ce e natura,stiu ca omul are multe in comun cu mine, dar il aud ca vorbeste de aiureli nu o sa am chef de vorbit cu el, daca e inchis la minte si dogmatic nu avem ce discuta, poti dovedi ce afirmi avem multe de discutat, dar inteligenti uni sunt antisocilali asa ca e greu sa intri in zona lor
Într-un fel da. Te vor ajuta să vrei să te dezvolți, să vezi altfel lucrurile. Prietenii normal că te influențează, mai mult decât îți dai seama.
Ce a spus Ray, în mare parte e adevărat!
Dar mai sunt şi situaţiile în care datorită anturajului, fie el şi de factură proastă, chiar dacă tu ai fi să zicem, licențiat, poţi rămâne în cadrul acelui anturaj, şi să te prosteşti încetul cu încetul.
Dar da! -ai dreptate.
Anturajul pe care îl frecventezi îţi influenţează stilul, atitudinea, gândirea.
Am văzut persoană capabilă, intelectuală chiar, care a stat cam două săptămâni la Gheorghe Marinescu (nu in secţia de nebuni periculoşi) pentru un tratament uşor de nevroză.
A venit total schimbat de acolo, puţin "dereglat".
Şi vorbim de doar două săptămâni! Dar dacă era pe o perioadă mai lungă?
Succes
Da, intr-o oarecare masura. Daca tu esti prost si credul, e normal sa imiti comportamentul prietenilor. Daca ei fumeaza de la 11 ani eu de ce sa nu o fac? Daca ei se uita la filme +18 la scoala, hai sa vad si eu. O sa invat mai bine despre reproducere si organele genitale.
Tu iti alegi prietenii. Eu, spre exemplu, nu consider ca am mai mult de un prieten. Doar cu unul pot vorbi liber, despre ce simt si ce probleme am. El a reusit sa ma inteleaga, macar putin. Dar a facut-o. Pe ceilalti ii consiser doar amici, niste persoane cu care interactionez uneori. Chiar daca am lucruri in comun cu ei, vorbim mai mereu, glumim, radem, etc. nu ii pot considera prieteni. Pur si simplu n-am incredere in ei.
Cam da. Daca stai in jurul oamenilor inteligenti, poti invata foarte multe de la acestia, iar modul lor de gandire te poate influenta. Iti va fi mai usor sa evoluezi. Nu zic, insa, ca atunci cand stai pe langa oameni prosti este obligatoriu sa te prostesti, dar va trebui sa depui mult mai mult efort ca sa te dezvolti ca persoana in acest caz decat ai depune in primul caz.
Mai e inca un aspect. Daca iti alegi un anturaj "prost" cum s-ar spune, nu e neaparat sa fii influentat de ei, insa, stand foarte mult in preajma lor, ajungi sa le intelegi gandirea si motivele pentru care fac anumit lucruri, iar dupa aceea s-ar putea sa nu mai consideri ca lucrurile pe care le fac ei sunt gresite. Pana la urma, chiar si de la acesti oameni pe care unii dintre noi ii consideram prosti ai ce invata. Poate ca ei nu au valorificat atat de mult invatatura, insa si-au folosit timpul altfel si au acumulat experiente pe care cealalte categorie nu le-a acumulat.
In concluzie, daca te influenteaza anturajul pe tine(adica personalitatea ta), depinde cel mai mult de caracterul tau si de cat de influentabil esti. In schimb iti schimba in mod garantat anumite perceptii, deci da, iti influenteaza viata.
Nu, nu cercul de prieteni ne influentează viata. Noi singuri ne influentam viata prin alegerile pe care le facem. Exemplu : Tu iti construiesti prietenii pe baza ideilor tale, pe baza princiipilor tale.
Acum depinde si de cat timp petreci cu grupul de prieteni, daca te vezi cu ei odata la cateva zile nu te influenteaza prea tare, tu iti creezi propria personalitate si discutiile avute cu ei nu reprezinta un lucru important pentru tine.Am intalnit grupuri de prieteni in care majoritatea sunt genul ala de baieti de cartier si mai au in grup un inteligent dar care in momentul in care este cu ei incearca sa fie de gasca si sa nu para el prea inteligent. Dupa in viata sa cand nu e cu ei revine la normal, nu baga in seama prea mult anturajul in care se invarte. Desigur sunt si categoria celor care intra intr-un grup de gasca si vrand sa se afirme in grupul de prieteni va dori sa faca si el ceva rau chiar daca nu e invatat si asta ii poate schimba comportamentul. Insa eu nu vad o persoana normala sa stea pe langa un grup de inteligenti, in primul rand nu gasesti subiecte de discutie cu ei si iti va fi greu sa stai cu ei. Nu asta te face inteligent. Tu trebuie sa iti creezi propriul stil in viata iar prietenii vor veni de la sine dupa caracterul tau.
Toate cercurile in care suntem ne influenteaza viata. Tot ce exista ne influenteaza.