Cu lupta nu ajungi nicaieri. Daca e sa fie ochi pentru ochi, sa se lupte, ipotetic vorbind toata lumea, unul cu altul, dupa prima runda de lupta, jumatate din omenire, 3 miliarde, ar fi oarba, dupa inca o runda, trei sferturi, 4, 5 miliarde, ar fi oarba, astfel ca in curind, numarul va scadea progresiv pina ce va mai raminea doar unul cu vedere - cistigatorul fiecarei lupte. E doar o imagine ce am spus aici. Adevarul e ca, atunci cind te lupti, nu ajungi nicaieri, decit sa distrugi, sa distrugi pe altii, si sa te distrugi pe tine insuti, sa devii orb sufleteste.
Citatul este copiat din vechea lege a lui Moise ''ochi pentru ochi, dinte pentru dinte'' Exod 21:24,
lege valabila pentru acele vremuri,se aplica o corectie = cu ce ai vatamat si daca o persoana omora pe cineva cu intentie devenea criminal si era condamnat la moarte,daca omora dintr-o greseala aveau asa numitele cetati de scapare, in care stateau acolo o perioada de timp.
Condamnarea la moarte pentru criminali mai este valabila si astazi in unele state.
In cuvantarea de pe munte, Isus a invatat pe oameni sa iubeasca vrasmasii; Matei 5:44.
Un citat dat de o persoana puternic ancorata intr-o religie pagana, fantastico-vrajitoreasca, BRAHMANISMUL. Ce pretenti poti avea de la un om care crede intr-o fiinta care isi schimba infatisarea, caraterul si existenta de trei ori intr-o zi? Orice judecata care vi se pare la inceput buna dar are la baza filozofia brahmana (in ordine descrescatoare: yoga, hinduism, budism) este ceva ca si NIRVANA, un mare NIMIC sau HAOS cosmic.
De ce să interpretăm? Nu trebuie interpretat. Dacă ai cap înțelegi ce a vrut să spună moșneagul și taci din gură.Băi fraților voi vreți să molfăiți în măsele aceleași lucruri la infinit.Of...de aș fi avut și eu măcar ochelarii bătrânelului să nu mă enervez pe „filozofii" de pe TPU...
Fiecare greseste... daca am sta sa ne razbunam nu am face altceva decat sa ne distrugem, mai bine mergem mai departe si ne iertam
Explicaţia citatului este simplă.
Gandhi este autorul teoriei "rezistenţei pasive".
El credea că cel mai simplu mod de a învinge un adversar politic
(Gandhi se referea la Imperiul Britanic)
este să te opui pasiv,
adică fără riposte violente.
Astfel Gandhi condamnă
vechea Lege a Talionului
"ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte"
Această lege
cere ripostă "activă".
Dacă cineva ţi-a scos un ochi,
fiul tău trebuie să-i scoată
un ochi cuiva din familia agresorului tău.
Este principiul fundamental
alo vendeettei corsicane
sau al "canun"-ului albanez
Evident,
această practică ar conduce
la un şir neîntrerupt de "ochi scoşi"
adică la "orbirea lumii".
Eu credeam ca e.
Ochi pentru ochi si fund pentru fund)
Eu cred ca citatul vrea sa zica ca deca toti oamenii sar razbuna unii pe altii, unde ar mai fi oamenii normali sau ceva de genu ...nu stiu tu ce parere ai?
Filozofia mea:
Citatul spune ca daca fiecare am avea grija de sie-și si nu ne-am ajuta, lumea ar fi un dezastru, un haos.
Daca omul este orgolios si va face orice ca sa pedepseasca un om pentru cea mai mica greseala pe care i-a facut-o ...atunci se va ajunge la conflicte, iar daca toti oamenii ar fi asa toti ar deveni orbi gandinduse numai la viitorul lor punct de atac. sper ca te-am ajutat.ce zici funda?
Oamenii sunt ca si florile de sensibili si fragili. Interpretarea e ca oamenii nu mai au simturi si gandesc prea mult. Creierului ii se impune doar Instinctul de Conservare.
Doar cei care vor construi adevarat Iubirea vor trai in Dumnezeu. Adica, cei cu inima de copil.
Trebuie sa iertam si sa nu incercam sa ne razbunam atat de rau si sa ii facem pe ceilalti sa sufere.
Mi se pare foarte adevarat. Cred ca citatul se refera la faptul ca in general oamenii nu ar trebui sa plateasca cu aceeasi moneda. Cel mai destept cedeaza. Teoria:,, ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" e echivalentul razbunarii.
LisaJulie întreabă: