anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Odata, un negustor bogat i-a cerut lui Hogea sa-i pazeasca (,) casa de hoti. Casa era in forma triunghiulara, cu doi pereti mai lungi si unul mai scurt (probabil tr. isoscel). Conditiile erau urmatoarele: fiecare din cei doi pereti lungi sa fie supravegheat de cate 8 oameni, iar peretele scurt de 5 oameni. Negustorul i-a dat o suma de bani, urmand ca el sa-si tocmeasca niste oameni de incredere. Hogea nu avea 21 de oameni de incredere (8+8+5), ci numai 12; deci cu el ar fi fost 13. Dificila treaba. Ager la minte, cum il stim, Hogea insa s-a descurcat, el impreuna cu cei 12 asigurand paza in conditiile cerute de negustor. Cum credeti ca a procedat?

Răspuns Câştigător
| AnastasiaK a răspuns:

Atunci singura varianta care imi ramane e sa fie 8 oameni la varful format de peretii lungi si 5 pe latura scurta. Dar parca nu mai e nimic interesant asa...

| sabin89 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Si totusi asta e raspunsul. Simplu. Omul e de multe ori tentat sa se complice, cand raspunsul e chiar sub nasul lui. Felicitari!

16 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

5+5+3. Nu e atit de greu pe cit pare la inceput. happy

| sabin89 a răspuns (pentru cristi202):

In felul asta nu sunt indeplinite conditiile. Fiecar perete lung trebuie supravegheat de opt oameni, iar cel scurt de cinci.

| cristi202 a răspuns (pentru sabin89):

Si de unde vrei sa scot eu 8+8+5=13? happy
O fi vreo smecherie pe undeva, dar de care nu stiu eu. Se pare ca mi-ai dat ocupatie pe seara asta, o sa ma tot gindesc la ea, poate gasesc solutia.

| AnastasiaK a răspuns:

Presupun ca a pus cate doi oameni la colturi (eventual unul in interior, altul in exterior sau cum o fi). Deci folosind doar 6 oameni, fiecare perete are paza asigurata de cate 4. A mai pus cate 3 in dreptul fiecarui perete lung, iar el s-a asezat in mijloc. Probabil nu asta e raspunsul corect, dar alta varianta mai buna nu am laughing

Deci el a stat in mijloc. Adica, unde?

| AnastasiaK a răspuns (pentru sabin89):

In centrul de greutate al triunghiului sa zicem happy

M-am exprimat gresit cand am zis "mijloc" laughing

Nu are cum. Cum ar putea sa stea in mijloc? Sa se suie pe acoperis? Sa intre in casa si sa stea in mijloc nu merge; casa este inchisa. Trebuie doar pe afara, nici in casa, nici pe acoperis.

Nu ai precizat in ipoteza ca nu pot sta inauntru happy

Asta e adevarat.

| missfatadelatara a răspuns:

O pus cate patru pe un perete, iar ela o stat în vârf.

Dacă era deștept făcea un cerc în mijloc, desena o ☆ și chema spiritele să-l ajute.

| sabin89 a răspuns (pentru missfatadelatara):

Deci el a stat in varf. In care varf?

| missfatadelatara a răspuns (pentru sabin89):

Unghiul ăl mic al triunghiului.

...X
.../.\
.../____\

| sabin89 a răspuns (pentru missfatadelatara):

Nu merge. Vezi raspunsul pe care l-am dat lui cristi202.

| missfatadelatara a răspuns (pentru sabin89):

8 pe 2 pereți și 5 pe celălalt deja trebuie 21 oameni.

Cu aia 13 ai tai ii pui sa înconjoare casa pana le trece tura.

Sau îl contactezi pe Merlin ori Harry Potter să-i multiplice.