Absoluta dreptate.asa a fost sa fie...probabil din cauza Evei, ca a muscat din mar .Mai frate daca ai cap, nu dai in gropi
E simplu. autorul ...propozitiei tale incearca sa evidentieze rautatea,mizeria, idiotenia si toate calitatile negative ale omului. vrea sa arate originile josnice ale rasei umane. totusi foloseste expresia lucru indoielnic, fapt care ne arata ca nu exista o rata de 100% a esecului. cine a scris fraza asta are dreptate. sansele pentru ca omenirea sa devina dreapta, corecta, cinstita sunt minime...dar exista.
Omul este singura fiinta care de multe ori nu se lasa induplecata. Este foarte incapatinata. El isi distruge singur mediul in care traieste. Ca dintr-un ''om'' sa iasa un adevarat om este cam greu, dupa cum spune si citatul. Precum un ciot este atat de greu de taiat chiar cu drujba, asa este cu omul. La om ca si la un puiet de pom; daca de mic nu il indrepti, cand e mare nu-i mai faci nimica, ba chiar este si incapatinat. Atat partea sufleteasca cat si ceea ce e in afara omului, trebuie ingrijit. Corpul omului este cladirea lui, dar adevaratul om consta in ceea ce e inauntru si trebuie ca,, omul dur si noduros,, sa se lase prelucrat de cei care ii vor binele si sa iasa o,, adevarata opera de arta, o adevarata sculptura'' sper ca ti-am fost de folos. Mult succes!
Da, e un lucru indoielnic ca din om s-ar putea vreodata ciopli ceva absolut drept, insa tot atit de adevarat e si ca din om se poate ciopli ceva drept. Desigur, oricit ar lucra el la asta, la a se ciopli pe el insusi, nu va reusi, caci totusi natura sa de lemn noduros nu ii va permite acest lucru, insa cu ajutor din afara, cu ajutorul Celui ce a creat acel lemn noduros (am spus bine - creat?, oare nu a devenit el noduros intre timp?), el poate deveni sau redeveni drept. Unii au ajuns sa cunosca aceasta realitate, dar cei mai multi nu, pentru ca nu e usor, chiar si cu ajutor de dinafara, sa indrepti ce este strimb si noduros. Inseamna sa mergi tocmai impotriva a tot ce esti tu, impotriva esentei tale de lemn noduros, si de aceea atit de putini au ajuns sa cunoasca indreptarea, desi mult mai multi stiu despre ea, dar nu o vor.
P.S. Mi-a placut enorm forma in care ai pus ideea, sa compari omul cu un lemn noduros. Frumos!
Imposibilitatea omului de a atinge vreodata perfectiune indiferent despre ce plan vorbim.
Eu as zice lucru cert.
Bună.
Da-ţi place cum scrie Kant, nu glumă!
Immanuel avea o puternică impresie că deosebirea dintre ceea ce este drept şi ceea ce este nedrept trebuie să fie mai mult decât o problemă de bun simţ. Prin aceasta el se raliază raţionaliştilor care au declarat că raţiunea umană este cea care deosebeşte între drept şi nedrept.
Am cam deviat de la subiect, asta pentru că-mi face plăcere să scriu ce credea Kant; în concluzie sunt de acord cu userul Shnako.
Baftă!