A fost o vreme cand blamul social te putea duce la moarte, si ma gandesc aici la Anna Karenina; a fost o vreme cand ostracizarea sau exilul te scotea in afara societatii si ma gandesc la Ovidiu; a fost o vreme cand excomunicarea, anatema religioasa facea regii sa bata desculti si imbracati n zdrente la poarta papilor.Au fost toate aceste vremuri in care societatea condamna si nenorocea orice individ care se abatea de la niste canoane, de la niste reguli. Dar, de cand au aparut legile care apara drepturile omului, nenorocirea acestuia vine, cel mai des de la propriile-i alegeri.Alegerile noastre ne hotarasc destinul.Prin urmare, suntem singurii responsabili de nenorocirea proprie. Poate ca personalitatea e unica noastra putere si sursa de fericire.Si credinta ca Dumnezeu te insoteste in toate.
Omul tinde spre decadere, spre declin, omul inclina sa cada spre pacat, intr-un cuvant, omul e nenorocit (prin el insusi).
Daca e nenoricit prin el insusi automat nu va mai avea putere sa pareze replicile dure primite de la altii si va tinde spre autocompatimire si interiorizare. Ce cred altii cu adevarat cu privire la tine sau la actiunile tale, afli de la "binevoitorii" cu doua fete
Omul este fericit prin natura sa. Semenii sau si conditionarea impusa de la nastere incolo il fac ceea ce il fac.
Lupta nu exista decat in masura in care ii apartii.
Omul poate fi nenorocit datorita relatiei lui cu sine insusi sau cu mediul inconjurator (in care intra si relatia sa cu alte entitati), dar in primul rand datorita relatiei sale cu sine insusi.
Depinde din ce unghi privesti situatia. Nu sunt de parere ca omul e nenorocit prin el insusi. E nenorocit prin in viziunea altora. Pentru ca toti depindem de ceilalti. Daca eu am 10 defecte, sunt nenorocit pentru ca lumea s-ar putea sa nu ma accepte pentru acele 10 defecte. Daca insa gasesc pe cineva care ma accepta, automat nu mai sunt nefericit, pentru ca oricum nu poti sa faci tuturor pe plac, deci daca am reusit sa fiu pe plac chiar si unui singur om, am reusit ceva. Lumea din jur are ultimul cuvant. Pentru ei conteaza defectele si calitatile tale, chiar daca uneori indirect.
Cat despre ce cred altii despre tine, conteaza destul de mult in societatea in care traim. Pentru ca in ziua de azi zvonul, divertismentul, barfa... astea-s stiri. Adevarul e negociabil.
Depinde de persoana. poate fi un nenorocit pentru ceea ce face, poate fi un nenorocit ca asa cred altii despre el, dar poate fi si ambele:e un nenorocit pentru ceea ce face si oamenii il cunosc si il caracterizeaza.