| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

Otto von Bismarck (1818-1898) este o figură proeminentă în spațiul german, fiind omul care a înlocuit hegemonia habsburgică din spațiul german pentru a o înlocui cu cea prusacă, unificând toate statele germane într-unul singur în 1871, după ce a fost prim-ministru și ministru de externe al Prusiei doar nouă ani! Este mai ales cunoscut ca diplomat abil, opozant al socialismului și politician conservator, renumit pentru citatul: "Nicht durch Reden unde Majoritätsbeschlüsse werden die großen Fragen der Zeit entschieden — daß ist der große Fehler von 1848 unde 1849 gewesen — sondern durch Eisen unde Blut." ("Nu prin discursuri și votul majorității vom răspunde la marile întrebări ale acestor timpuri - aceasta este marea greșeală a anilor 1848 și 1849 - ci prin fier și sânge."), rostit pe 30 septembrie 1862 în fața Dietei Prusiei. Îndată ce a fost numit ministru în 1862, Bismarck a acaparat toată puterea în stat, fiind puterea din spatele tronului. Miniștrii din cabinetul lui trebuiau să-i ceară aprobare ca să-l vadă pe rege iar Parlamentul a trebuit să se supună voinței "Cancelarului de fier".
Pe lângă acest citat, Bismarck mai are alte cugetări interesante: "Politica nu este o știință exactă" sau "A duce un război preventiv e ca și cum te-ai sinucide de frica morții." (A zis asta în 1875, când unii parlamentari voiau să atace Franța preventiv, pentru că începea să-și revină din războiul din 1870/71 - Bismarck e cunoscut pentru atitudinea sa anti-război și l-a sfătuit de multe ori pe rege să rezolve treburile pe cale pașnică; a dus războaie în '64, '66 și '71 doar pentru că nu era altă variantă.) Legat de oameni, el zicea: "Cu un domn sunt întotdeauna un domn și jumătate; cu un escroc încerc să fie un escroc și jumătate.". Dar poate cel mai interesant lucru despre Bismarck peste care am dat stă într-o scrisoare a lui Benjamin Disraeli către regina Victoria, scrisă în data de 5 iulie 1878, pe care v-o las s-o comentați:
"El m-a întrebat astăzi dacă cursele de cai sunt încă încurajate în Anglia. Nu i-am spus mai mult decât atât; că pe vremea când eram tânăr, deși erau numeroase întâlniri de curse, ele erau la intervale câteodată foarte lungi - Epsom, Ascolt, Doncastle, Goodwood - dar frecvent la Newmarket; dar acum sunt curse pe toată durata anului - aș putea spune, în fiecare zi a anului - și cât mai mulți participă.
- Atunci, strigă Prințul cu nerăbdare, nu va exista niciodată socialism în Anglia. Sunteți o țară norocoasă! Sunteți în siguranță, atâta timp cât oamenii sunt dedicați curselor. Aici un gentleman nu poate călări pe stradă fără ca douăzeci de oameni să-și spună lor înșilor ori unul altuia: "De ce tipul ăsta are un cal iar eu nu am unul?". În Anglia, cu cât un nobil are mai mulți cai, cu atât e mai popular. Deci atâta timp când englezii sunt devotați curselor socialismul nu are nicio șansă cu voi!
Asta vă va da o oarecare idee asupra stilului conversației. Punctul de vedere asupra subiectelor e original... El vorbește așa cum Montaigne scrie."
Ce părere aveți? Are dreptate Bismarck?

1 răspuns:
| sabin89 a răspuns:

Înţeleg ce a vrut să spună. Dar m-aş aştepta de la Bismarck să vină cu o analiză mai profundă, pe măsura inteligenţei lui, cu privire la posibilitatea de a se instaura sau nu socialismul în Anglia. Asta de care vorbeşte el aici - cursele de cai - este totuşi cam slăbuţă; zic eu.