| andrada_marin a întrebat:

Pamantul este conductor electric? De ce sau cum se intampla asta?

5 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Pamantul este un conductor electric dar nu prea bun. Are o rezistenta foarte mare. Lutul, in sine, nu conduce dar contine metale si apa. Asta il face, insa, sa aiba o rezistenta foarte mare si de aceea nu se curenteaza lumea decat daca se afla pe o raza oarecare fata de un cablu cazut. Totusi, un om care pune mana pe un cablu si este neizolat fata de pamant, moare.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Pai da, dar nu este un conductor bun deloc, numai ca trebuie (din punct de vedere ingineresc) sa te gandesti la el ca la o rezistenta electrica (sau ca un fir prin care trece curentul care in sinea lui prezinta o rezistenta infima), si anume ca este atat de mare incat curentul se pierde imediat. Acest lucru este datorat proprietatilor pamantului care este format din diferite molecule (nu stiu exact toata compozitia lui chimica). Dar sigur se gasesc prin pamant cateva materiale (ca fierul) care sa conduca curentul, daca mai ajunge ceva pana la fier.

| RAY a răspuns (pentru DoarBogdan):

Pentru ca in pamant exista ceva care se roteste in jurul lui, mult fier, lava care creaza electromagnetism de asta e neutru din punct de punct de vedere electric, apropo fara protectia asta ne ataca razele ultraviolate solare, uite marte de exemplu, fara electromagnetism multe nu ar fi posibile de exemplu pasarile migratoare

| Digikey a răspuns:

Contrar aiuritilor care ti-au raspuns mai devreme, pamantul este un bun conductor electric.Toate impamantarile aparatelor si instalatiilor electrice se bazeaza pe acesta caracteristica a pamantului.
Dar stiinta asta are niste limite si unii cu greu trec peste niste concepte de clasa a 7-a.

| Dandinelle a răspuns:

Exista o intrega teorie cum ca traiam intr-un univers format din plasma, si de fapt universul nostru este electric. cauta pe net teoria universului electric, iti explica acolo cum e pamantul conductor, si soarele generator etc. Teoria se bazeaza pe mai multe experimente facute in laborator, printre care si formarea unui soare in laborator.