| RAY a întrebat:

Pe cate din aceste lucruri le-ai dobandit deja?
Aceste trepte apartin piramidei lui MASLOW


https://ro.wikipedia.org/wiki/Abraham_Maslow

1. Nevoi elementare biologice (fiziologice) : satisfacerea nevoilor de somn, respiraţie, apă, alimente, căldură, adăpost, mişcare şi sex. Ele sunt cele mai puternice, întrucât dacă sunt ameninţate, vor fi primele ce vor fi căutate pentru a fi satisfăcute. Sunt nevoi ce ţin chiar de supravieţuirea noastră.
2. Nevoi de securitate, protecţie (casă, haine, unelte, siguranţă în caz de pericole). De multe ori noi adulţii nu suntem foarte conştienţi de aceste nevoi (doar cand viaţa ne este ameninţată sau în perioade de dezorganizare a vieţii). Însă copiii tind să dea deseori semne de insecuritate şi au nevoie să se simtă în siguranţa.
3.Nevoi sociale, de apartenenţă la un grup : comuniune socială, comunicare, implicare în rezolvarea problemelor sociale, participare la viaţa comunităţii al cărei membru eşti, participarea la evenimentele sociale, nevoia de iubire şi afecţiune în cuplu şi din partea celor apropiaţi
4.Nevoi de individualizare, de stimă şi recunoaştere : stima de sine, stima pe care o primeşti de la alţii, nevoia de a fi ascultat şi înţeles, aprobarea şi recunoaşterea competenţelor, meritelor şi valorii din partea altora; uneori chiar nevoia de a fi important, de putere, control, prestigiu, faima. Când ele sunt satisfăcute, persoana se simte încrezatoare în sine şi valoroasă. Când aceste nevoi sunt ‘frustrate’, persoana se simte inferioară, slabă, neputincioasă, lipsită de valoare.
5.Nevoia de auto-realizare : împlinirea visurilor şi scopurilor propuse, reuşită în viaţă, hobby, activitatea de creaţie, conştientizarea rolului şi rostului nostru în lume, relaxare, meditaţie, realizarea potenţialului maxim, crearea şi împlinirea destinului său înalt.
Există o relaţie de dependenţă între aceste 5 trepte. Atâta vreme cât nu ţi-ai satisfăcut nevoile inferioare ierarhic de pe treptele unu şi doi, nu vei putea accede la sistemul motivaţional dat de treptele superioare trei, patru şi cinci. Perceperea şi satisfacerea nevoilor sociale, de individualizare şi de auto-realizare sunt condiţionate de satisfacerea mai întâi a nevoilor de bază biologice şi de siguranţă. Nu numai că satisfacerea treptei 3, 4 sau 5 sunt trecute pe plan secund, în aşteptare, până se satisfac nevoile treptelor inferioare, dar aceste trebuinţe superioare nici măcar nu sunt percepute sau conştientizate suficient. E clar că nu îţi arde de viaţă socială, recunoaşterea meritelor pentru cine ştie ce proiect sau crearea înaltă a propriului destin atâta timp cât nu ai ce mânca, eşti bolnav, nu ai casă sau o relaţie satisfăcătoare.

18 răspunsuri:
| whatevernvm a răspuns:

Toate, 5 doar relativ

| RAY explică (pentru whatevernvm):

Imposibil asa ceva, majoritatea nici de prima treapta nu am trecut

| whatevernvm a răspuns (pentru RAY):

Cum naiba sa nu treaca de prima treapta?

| RAY explică (pentru whatevernvm):

M-am referit ca provizoriu nu definitiv avem acele lucruri, svopul vieti ar putea fi primele trepte 1, 2, 3, majoritatea nu trec de prima dreapta

| anonim_4396 a răspuns (pentru whatevernvm):

Pentru el sunt oameni care inca nu stiu sa respire rolling on the floor Si mno, acolo scrie ceva, si el intelege altceva si apoi zice ca s-a referit la altceva, caterinca omuletu laughing)

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Cam toata lumea a obtinut aceste lucruri. Incet, pe rand, luate de la 1, toata lumea se indreapta spre 5. Care este si cel mai greu. Asta este viata...

| RAY explică (pentru DoarBogdan):

Serios? chiar crezi asta? eu cred ca nici prima treapta nu au trecut majoritatea asta pentru ca nu le avem permanent si provizoriu, numai vorbesc de treapta 3, 4, 5 cand ma uit pe TPU ma apuca depresia

| DoarBogdan a răspuns (pentru RAY):

Da, dar daca o luam asa, noi nu avem nimic. Nimic nu este al nostru. Doar prima faza si ultima...

| Oana92 a răspuns:

Nu se pune problema de lucruri dobandite, ci de nevoi satisfacute. Si e vorba de o ierarhie...in orice moment trebuie sa le ai satisfacute pe cele de la nivelul 1 si 2 daca le vrei satisfacute si pe cele de la nivelul 3.
Nu te vei putea implica in activitati de socializare daca dormi pe strada, mananci din tomberon, etc. Si nici nu iti va pasa de integrarea in societate, ci de cum sa iti treaca foamea, frigul si frica (apropo de nivelul 2)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cica "cand ma uit pe TPU ma apuca depresia",pai si pe mine,si tu faci parte din aia, doar ca tu postezi de astea, ca sa iesi in evidenta, si sa te dai destept, cu piramida vietii.Nu ar trebui sa te intereseze de viata altora,ce au,si ce nu au, si apoi sa comentezi "ce prosti is aia, ce prosti is ceilalti" mno? Du-te pe bloguri de rahat, citeste inca 3, 4 articole, si revino cu postari.O zi buna.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Mai,paraliticule,nu este vorba de piramida nazala, aici!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Piramida e OK. Problema e data de interpretările aberante ale multor pseudo-psihologi sau nulitati de omuleti.

Trebuie in primul rând sa intelegeti ca e vorba de o ierarhie. Asta nu înseamnă ca stratul 2 nu se indeplineste pana nu se implineste stratul 1. E vorba de o asezare a dorintelor si ascensiunii umane. Adica e vorba de un rang si nimic mai mult. Ordinea dorintelor e aleatorie printre straturi. Difera de la individ la individ. Unii nici nu apuca toata viata sa experimenteze cu adevărat toata piramida...mai ales ultimul strat.

Poti sa fii mai stresat de o nereusita pe plan profesional decât de faptul ca nu ai mâncat 2 zile. Si chiar si dupa ce umpli stomacul stresul tot continuă. La fel si sexul aflat la nivelul cel mai jos. Nu mori fără sex sau lucru manual. Si sunt lucruri care, cred eu, te apasa mai mult decât o dorinta sexuală in viata de zi cu zi. Dar nici nu ar avea sens sa fie sexul pe ultimul strat, fiindcă e in esenta o dorinta primara, evident. Pana si animalele au nevoie de sex chiar daca nu se manifesta ca la oameni. Dar de aia e pe prim strat. Fiindcă nu tine de lucruri specific umane sau mai avansate in emotii / gandire ca sa se afle pe straturi superioare.

| RAY explică (pentru anonim_4396):

Asa e

| Oana92 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu ai inteles mai nimic din piramia aia. In primul rand e vorba de nevoi, nu de dorinte, diferenta e uriasa. In al doilea rand chiar e vorba de o ierarhie. Nu poti trece la satisfacerea nevoilor de pe treptele superioare daca cele inferioasa nu sunt satisfacute. E la mintea cocosuluiwinking
Incearca tu sa reusesti pe plan profesional cand nu ai posibilitatea de a-ti satisface nevoile primare. Si nu e vorba ca nu poti lucra daca nu ai mancat de doua zile. E vorba ca la un moment dat organismul cedeaza daca nu e alimentat/daca nu are parte de pauze de somn si relaxare, la unii dupa 2 zile, la altii dupa 2 saptamani, dar la toti cedeaza. Cam asa se explica piramida lui Maslow...

| anonim_4396 a răspuns (pentru Oana92):

E problema ta daca ai minte de cocos.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca nu trece de prima treapta, nu e mort?

Eu le-am indeplinit pe 1 si 4. Mi-a fost lene sa ma ocup si de celelalte.

| RAY explică (pentru anonim_4396):

Pacat ca e mort ca il puteam intreba

| MedRex a răspuns:

Piramida lui Maslow este la momentul actual depășită, adică în facultățile bune de psihologie din lume se aduce aminte de ea la partea de istorie. Ea a fost dezvoltată în o altă teorie și deseori treptele nu au aceiași valoare pentru toată lumea. Adică ultima treaptă în concepția mea nu poți spune vreodată că gata am făcut-o și pe asta. Totdeauna mai e ceva de realizat.