| sabin89 a întrebat:

Pe vremea lui J..J.Rousseau, peste tot oamenii erau "în lanțuri", cu toate că se nășteau liberi. Se mai poate spune acest lucru în zilele noastre? Eu zic că nu. Văd că suntem liberi să circulăm în toate țările UE, liberi să criticăm guvernul, liberi să ne petrecem vacanțele la munte sau la mare, liberi să scriem ce vrem pe rețelele de socializare...Liberi să ne facem de cap. Voi cum vedeți problema?

Răspuns Câştigător
| gabicoo a răspuns:

"Pe Pământ va fi pace atunci când ultimul om îl va ucide pe penultimul!"
Chestia asta a zis-o un personaj sinistru ai istoriei lumii.
Afirmația lui se poate extinde și la noțiunea de libertate!
Libertatea există doar în teorie: ai dreptul să critici regimul/guvernul dar fie nu te bagă nimeni în seamă, fie te bagă, te ia la ochi și ajungi să fii dat afară de la locul de muncă! Dacă nu mai ai loc de muncă - cu ce bani mai mergi la mare și mai circuli în UE? Pe rețelele de socializare nu poți scrie chiar tot ce vrei tu: ți se șterg comentariile, ți se închide contul, ți se face dosar penal, etc.
Poți fi liber doar dacă trăiești singur într-o zonă sălbatică, vânezi și culegi ce-ți oferă mama natură!
Societatea înseamnă constrângere! Deci "lanțuri"!
E o opinie strict personală!
Să fii iubit!

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Ce părere ai despre "Contractul social" al lui Rousseau? Dar despre autor, în general? Un om care a făcut cinci copii, i-a abandonat la un orfelinat și apoi vine să ne dea nouă lecții cum să făurim o lume mai bună happy

| gabicoo a răspuns (pentru sabin89):

J. J. Rousseau a fost un personaj controversat: a trecut de la calvinism la catolicism, apoi a revenit, a cerut să intre la pușcărie dar nu a fost primit, credea că toată lumea conspiră împotriva lui! Și-a abandonat copii la orfelinat dar a scris un tratat de pedagogie "Emile sau despre educație"!
Se zice: "Nu fă ce face popa! Fă ce zice popa!" Așa e și cu Rousseau! Nu ne uităm la ce a făcut și cum a fost ca om - ne uităm la ce a scris!
Fără el noțiunea de drepturi naturale nu ar fi existat și poate nici Europa actuală nu ar fi arătat așa cum apare azi!

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Și, de ce nu, opera lui a fost o bună sursă de inspirație pentru Marx. happy

| gabicoo a răspuns (pentru sabin89):

Dacă ar fi știut Marx unde vor duce unii ideile lui și-ar fi distrus manuscrisele! ( Părere strict personală! )
Rousseau a spus că "sursa tuturor relelor din societate o reprezintă proprietatea privată și că ele trebuiesc înlăturate"! Ideea sa a fost a unei relative nivelări a diferențelor dintre bogați și săraci nu lichidarea proprietății private așa cum au făcut marxist-leniniștii!

| Holiday a răspuns (pentru gabicoo):

"Dacă ar fi știut Marx unde vor duce unii ideile lui și-ar fi distrus manuscrisele!"

Cand scrii o utopie, trebuie sa fii constient ca va duce exact la ce a dus, daca e preluata. Modelul propus de Marx nu poate functiona.

23 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

"Banii sunt ochiul Dracului".
Media este gura, internetul este barfa lui ( a dracului).
Daca reusesti sa traiesti fara cele d-inainte, atunci esti om liber.
Altfel esti un sclav al societatii coordonate de interesele multinationalelor.

| sabin89 explică (pentru Bula):

"Daca reusesti sa traiesti rfara cele d-inainte" - Fără ce?

| Bula a răspuns (pentru sabin89):

Daca traiesti fara sa fii avar de bani, sa nu-ti umpli capul cu ce vezi si auzi in media si pe internet, sa inveti sa nu te lasi influentat de toate zapacelile spuse doar de o parte (inveti sa aflii adevarul din surse multiple).

| T0T a răspuns:

Chiar suntem liberi? Eu am primit amenințări repetate pentru faptul că mi-am expus opinia. Circulația tot e blocată în ultimul timp și a fost pe caz de covid. Ce vacanțe să petrecem dacă nu avem bani, posibilități? E ușor de spus atunci când nu privești și din alte perspective.
Aș spune, totuși, că atunci când nu ai cunoscut libertatea, ai îmbrățișat iluzia acesteia. Cred că mai toți suntem pe acolo. Libertatea nu poate fi întâlnită într-un context social, formativ, plin de constrângeri (am dat doar câteva exemple). Altfel spus, libertatea nu înseamnă nimic altceva decât un instrument folosit, ironic, pentru a îngrădi individul. Pentru a îl face să creadă într-o libertate artificială. Cel mai lipsit de libertate ești atunci când crezi, fără nicio urmă de îndoială, că ai atins-o. E ca bucuria dată de o credință falsă. Mintea se adaptează și se auto-formează după un principiu, iar omul trăiește pentru a fi fericit, iar de multe ori fericirea nu se intersectează cu adevărul.

| gabicoo a răspuns:

Dacă vrei să vezi pupături de moaște ca în evul mediu poți să mergi la Iași la sfânta Paraschiva!

| CostinAlamariu a răspuns:

Atunci oamenii erau în lanțuri? Acum sunt în lanțuri mai mult ca oricând

| Darkmagic a răspuns:

Din pacate, esenta a prins-o numai user gabicoo.
Rousseau visa la o libertate totala, prin recaderea umanitatii in salbaticie, conceptul "Salbaticului Nobil". Multi au si incercat asta, nu-mi vine acum in minte decat Gauguin, care dupa ce si-a abandonat familia si a facut o vizita in Tahiti pentru a vedea "libertatea nobila a salbaticilor", s-a intors deziluzionat, realizand ca libertatea este o utopie.
Daca mai punem la socoteala si ca incercarile de a aplica doctrina lui Rousseau au nascut personaje precum Sade sau Robespierre, avem o imagine mai complexa asupra ideilor acestora despre libertate.
Cu privire la libertate-proprietate-bani (cineva a adus vorba si despre libertatea oferita de detinerea de bani), am mai dat un raspuns sper, destul de lamuritor.
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16983709/
...sau, si mai simplu: Cata libertate crezi ca are un miliardar?
E de ras...
Intrebi daca acum, in zilele noastre suntem liberi?
Raspunsul e NU.
Functionam intr-o "libertate" din interiorul unor legi, a unor cutume, sau a limitarilor naturale, un salbatic solitar, chiar neconstrans de regulile unei vieti tribale, nu are libertate absoluta, din cauza acelor limite. Altfel spus, saracul, este liber sa se plimbe noaptea prin jungla...pana calca pe un sarpe, pe care nu l-a vazut. :D
Acesta este surogatul de libertate in care evolueaza umanitatea, si acest lucru nu se va schimba niciodata.
Daca mergi si mai adanc in problema, iti dai seama ca limitele libertatii actioneaza ca in cazul salbaticului solitar, in intreaga lume animala, cu constrangeri de vreme, alternanta zi/noapte, etc.
Te mai simti liber? :)

| SingleForOne a răspuns:

Atat timp cat ai bani, daca nu, poti sa stai in soare si in ploaie. Cand incepi sa lucrezi pentru lucrurile tale sau angajat undeva, esti obligat de acel contract sa realizezi anumite servicii, iar daca e sa pleci, trebuie sa urmezi acel contract. La fel termenii si conditiile, drepturile si obligatiile, cand ai un contract de bunuri reale, cum ar fi un contract de chirie sau contract de utilitati de energie si gaz, subscriptie la Netflix si spotify, etc.
Vorbe veche mereu vie, "toate bune, dar pana la bani"...

| sabin89 explică (pentru SingleForOne):

"Atat timp cat ai bani..."
Religia spune că "adevărul vă va face liberi". Tu, văd că vii cu ceva mai realistic: banii vă vor face liberi. Interesant!

| SingleForOne a răspuns (pentru sabin89):

Da, sunt de acord cu acea idee pe care ai mentionat-o, din punct de vedere religios. Fiind pe aceeasi idee, dar din perspectiva economica si politica, este realist si idealist, de asemenea, ca prin ADEVAR vom fi liberi. Nu doar adevar catre Dumnezeu, Iisus si tot raiul, dar ADEVAR printre noi si fata de noi insine, si fata de ceilalti.
Omenirea a facut lumea libera prin intermediul banilor, dar nu integral prin tot ADEVARUL, dar numai prin ADEVARUL ABSOLUT vom avea lumea libera, de asemenea si umilinta, bunatatea, intelegerea, abstinenta. Este un lucru dovedit psihologic, filosofic, religios, economic, politic, stiintific, istoric, literar, etc, ca prin aceste lucruri lumea devine mai buna.

| sabin89 explică (pentru SingleForOne):

De fapt, care adevăr? Doar ne-a explicat clar doctorandus că nu există adevăr. Exegeții au analizat și au dovedit că nu există. Așa că, nu ne rămâne decât să ne îndreptăm atenția spre bani.

| SingleForOne a răspuns (pentru sabin89):

El este pierdut, majoritatea sau toti cei care sunt sub umbrela absurdismului sau nihilismului sunt pierduti, iar "filosofia vietii si existentei" o dovedeste, deoarece fericirea, bunatatea, pacea, iubirea creaza stabilitate si prosperitate in viata unei fiinte, fie umana sau animala sau a plantei.

| sabin89 explică (pentru SingleForOne):

"El este pierdut"
Păi nu toți suntem pierduți? Ne naștem, trăim o sută de ani și apoi...ce facem? Ne pierdem în neant. Bine, nu chiar toți. Unii care scriu pe la...o anumită categorie vor fi conservați happy

| SingleForOne a răspuns (pentru sabin89):

De aici rezulta si conceptiile despre "generatii" si "traditii", lucruri care se mentin in familii, in comunitate, intre prieteni, plus cartile de istorie. De aici, din nou, rezulta neplacerile altor generatii pentru ca nu vor sa mentina aceleasi generatii si traditii care nu par sa mai aiba sens dupa un timp, considerand anumiti factori, de exemplu spre gandirea iluminista sau moderna, dezvoltarea continua. De aici, rezulta alte obiceiuri, cum ar fi absurdismul sau nihilismul sau bazarea 100% pe dezvoltare, realism, economie, politica, etc (adica, lasi trecutul in spate, te focusezi in prezent, cu viziune spre viitor); alte obiceiuri, cum ar fi confuzia dintre cele doua categorii, traditionala si moderna sau absurda; alte obiceiuri cum ar fi traditionala si progresista, adica se fac modernizari tehnologice si idealiste, dar se mentin si idealurile istorice, religioase, politice, economice, social timp de mai multe generatii.
O ultima idee, o fiinta vie (om, planta, animal) mereu traieste in prezent, si doreste lucrurile sa se intampla "ACUM", in prezent, desi are mici "piese" din trecut si din viitor (amintiri si vise). Totusi, omul are o capacitate intelectuala si/sau emotionala superioara fata de toate celelalte fiinte pământești, iar celelalte fiinte (om, animal, planta) simt asta pentru unii care chiar au acea capacitate. Cei care au aceasta capacitate intelectuala si/sau emotionala superioara orientata spre bine si spre frumos (datator de viata si energie), va aduce lucrurile la viata si prosperitate, si deseori se intampla sa ia in considerare trecutul, prezentul si viitorul in acelasi sens, ca pe un cerc complet. Cei cu capacitate intelectuala si/sau emotionala superioara sau inferioara orientata spre rau, mereu va duce toate ideile, viata si energia din jur spre intuneric, neant, absurdism, rautate, fara sens.
La fel cum ti-ai imagina un cerc luminos într-un spatiu intunecat, ai considera ca acesta nu are ce cauta acolo, ca prin legile "spatiului intunecat" acel cerc luminos oricum va disparea (teoria absurdista, neant). Insa, acel cerc exista, nu poate fi negat, si fapt ca a aparut odata, va fi o expansiune continua datorita credintei spre bine, spre viata, spre lumina, o expansiune in asa fel incat nu va mai exista moarte, intuneric, neintelegeri, absurdism. Aceasta esta o parte din adevar, iar in mod obiectiv inca exista polaritatea dintre lumina totala (adevar) si intuneric total (confuzie, minciuna, supraviețuire, etc). Momentan doar supravietuim prin metoda banilor atat trupeste cat si sufleteste (pentru unii nu, dar in sens general, pe intreg, da), si nu ne-am gandit mult spre dezvoltarea emotionala, sufleteasca, intelectuala bazata pe conexiunea din sub constient cu constientul, si intre noi ca oameni, fiinte vii (cateodata da, cateodata nu, dar in sens general, pe intreg, nu s-a intamplat).

| sabin89 explică (pentru SingleForOne):

Da, ce să mai zic...

| SingleForOne a răspuns (pentru sabin89):

Este ceva care pare complicat sau nu am explicat cum trebuie? Cauti o lamurire asupra unei idei din ceea ce am spus mai sus?

| sabin89 explică (pentru SingleForOne):

Nu. E în ordine.

Întrebări similare