| sabin89 a întrebat:

Pentru cei care au cunoștințe de istorie și geografie medievală - am câteva întrebări.
Henric, viitorul Henric al IV-lea al Franței, când a venit la Paris - cu puțin înainte de Noaptea Sf. Bartolomeu - era un tinerel de vreo nouăsprezece ani. Urma să se căsătorească cu Margareta, pe care de fapt n-o iubea. Dar nu despre căsătoria asta vreau să spun.
De unde venea Henric? Din ce țară; dacă aceea se putea numi țară? Ce limbă se vorbea acolo? Și ce statut avea acea țară? Era independentă? Era supusă regelui francez? E vorba cumva de Țara Franceză a Bascilor? Nu știu, zic doar.
Pe net am încercat să aflu câte ceva, și tot dând clik here, clik there am amețit.
Și încă ceva. El nutrea și speranța de a ocupa la un moment dat tronul Franței. Pe ce își baza el acea speranță? Că doar nu era niciun fel de rudă cu răposatul Henric al II-lea, și cu atât mai puțin cu Caterina de Medici.
Până la urmă, chiar a ajuns rege; și încă un rege mare, poate comparabil cu Ludovic al XIV-lea.

7 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Venea dintr-o tara destul de importanta, din Franta, era nobil francez, iar toate paradoxurile care te uimesc sunt aparente. De multa vreme Navarra apartinea ori regelui Frantei, ori unui inalt aristocrat francez; acum intrebarile: 1. Sa nu o numim tara? Pai avea toate institutiile medievale, nobilime locala, functiona excelent, era o tara de invidiat. Aducea un venit important, cine o detinea putea sa faca politica cu veniturile Navarrei. In Franta. 2. Se vorbea basca si un dialect aquitan, pe vremea aia nu avea importanta limba populatiei, suntem mult inainte de Revolutia Franceza. 3. Era independenta, interesul regilor Frantei era ca aceasta tara a lor sa aiba statut cat mai bun. Dar poti sa spui ca nu era independenta, fiind a regelui Frantei, mai rar a unui inalt aristocrat francez. Asta de fap e un anacronism, ca si limba. In Evul Mediu, aveau alte criterii. In estul Navarrei, in zona montana, locuiau basci; nu se gandea nimeni la basci, o populatie, ca la o tara. 4. Anacronism. Partii locuite de basci i se mai spune acum, din spirit de fronda, si Tara Franceza a Bascilor, dar nu i se spune asa in Franta.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Să înțeleg că țara se numea Navara?

| sabin89 explică (pentru sabin89):

Scuze, da, am înțeles; așa se numea.
Ce aș vrea să mai întreb - pe el îl numeau la Paris unii gasconul, alții bearnezul, alții "de Navara". Poți să faci o corelație între acești termeni? Erau interschimbabili?

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Da, pot sa fac, termenii medievali nu se foloseu la intamplare. ''Gasconul'' inseamna ca avea pamanturi gascone, particola ''de'' inaintea Navarrei inseamna ca detine sau mosteneste Regatul Navarrei. Iar Bearnezul, nu stiu, presimt ca nu ma lumineaza prea mult sa aflu; a umblat mult, o fi locuit un timp la Berna, in Elvetia de azi, mai ales ca era calvinist. Putea fi numit Bearnezul doar pentru ca era calvinist.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Mi-e teamă că fac o confuzie aici. Dacă nu mă înșel, și d'Artagnan provenea dintr-o zonă de acolo din sud. Și s-ar putea ca lui să i se fi spus bearnezul. Observ că este un oraș Bearn acolo în zonă. Posibil ca d'Artagnan să fi venit din Bearn. Când o să am timp o să verific. Nu prea înțeleg Gascony, ce era cu ea. Era tot o țară cu un statut ca al Navarrei? Dar asta e mai puțin important. Mulțumesc, minrest!

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Nu conteaza confuziile, important e sa avem bunavointa si sa descalcim lucrurile. 1. Confuzia am facut-o eu, am sarit tocmai la Berna. Bearnezul, sigur; foarte posibil nici sa nu fi fost acolo, sau a fost de cateva ori doar, important era ca avea pamanturi acolo. Sigur, se poate sa fi si locuit acolo o vreme; poreclele marilor aristocrati veneu in primul rand de la locul in care detineau domenii, sau pe care le detineau cu totul. 2. Gascony era o tara doar cateodata, se mai numea asa si doar o parte din ea, de exemplu partea care a apartinut regilor Angliei; era o regiune istorica, mare si bogata; avea si o identitate distincta, dar asta conta mai putin, in Evul Mediu. Parte din Gascony, ca regiune etnica, geografica, culturala, facea parte din Regatul Navarrei, ca entitate politica. Deci, e clar, daca i se spunea Bearnezul, e in primul rand pentru ca avea pamant acolo. Iar lui D'Artagnian, mic nobil, daca i se spunea Bearnezul, e pentru ca provenea din zona orasului Bearne. 3. Sunt si acum o gramada de gasconi, dar nu mai exista navarrezi.

| sabin89 explică (pentru minrest):

De observația mea de la urmă ce zici? A fost sau nu comparabil cu Ludovic al XIV-lea?