| sabin89 a întrebat:

Pentru cei familiarizaţi cu biologia, am o întrebare referitoare la relaţia adn-arn-ribozom. Acesta din urmă este cel în care se sintetizează proteina. Ca să se sintetizeze orice proteină trebuie să existe un ribozom care să conţină 53 de proteine şi 3 nucleotide. De unde au apărut cele 53 de proteine pe care le are ribozomul, dacă prima proteină se sintetizează în ribozom?
Sunt convins că există o explicaţie ştiinţifică, numai că nu o ştiu eu. Poate cineva să explice?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Chestia este ca nu se stie sigur, doar se banuie.Ribozomii ar fi aparut, sau ar avea origine in ARN. Deci din ARN s-ar fi format o structura care se putea autoreplica, dar care initial nu sintetiza proteine.

Se presupune ca ribozomii originali ar fi fost contruiti exclusiv din ARNr.mai tirziu dezvoltind capacitati de sinteza.
La nivelul asta este foarte greu sa afli originile acestor masinarii.

Deci ribozomii is alcatuiti din ARN si proteine,dar intial ar fi fost doara din ARN, poate combinat cu altceva, nu se stie deci ar fi putut fi o forma modificata de ARN care dupa folosea ARN pentru a-l face proteina. Dupa, masina sa imbunatatit, a folosit proteina fabricata intial si si-a bagat-o ca piesa in masinaria proprie.

Pentru osidian, is 53 de proteine, adica ribozomii is alcatuiti din 2 unitati, doua parti, trebuie sa cauti alcatuirea ribozomilor.

Fiecare unitate are un numar de proteine.Este o parte mai mica ce contine 21 proteine si alta mai mare cu 32 proteine si ce mai are in alcatuire.
Sabin lea cumulat de aia a zis 53 de proteine.

6 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De unde ai luat tu cifrele astea? Stiam ca sunt studii care aproximeaza ca ar fi in jur de 80 proteine, altele care sustin ca ar fi intre 50 si 80… dar 53 e un numar mult prea precis.
Cat despre nucleotide, presupun ca te referi la alcatuirea unui codon, nu a unui ribozom.
Proteinele ribozomale se sintetizeaza in nucleoli.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

53 de proteine, nu de nucleotide.

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Da, m-am grabit. Dar nu stiu de unde ai luat numarul asta.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Sigur am citit undeva. Ăsta e defectul meu (între altele), citesc articole dar nu-mi notez titluri sau autori. O să mai caut şi, dacă găsesc sursa, o postez aici. Vezi că şi relian a zis de 53. Poate ştie el o sursă şi o postează până găsesc eu.

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4481666/
Nu neg ca ar fi pe undeva si un studiu care sa spuna ca sunt 53 de proteine.

| relian a răspuns (pentru anonim_4396):

Sabin zice ca l-a luat de undeva, ca sa vezi cauta in alcaturiea ribozomilor si acolo gasesti numarul ala, dar hul gasesti ca si 53, il gasesti aproape juma, juma, mai exact 33 cu 21.

Daca citesti in carte sau si pe net unde spune despre ribozmomi, o sa citesti in alcatuyirea lui cum este format, din ce este si etc.

Vad nu citesti ce scriu laughing Ribozmii is alcatuiti din 2 parti, sau cum zic ei acolo unitati, fiecare are un numar de proteine, plus arn si etc.
Aia e tot.