Sunt absolut de acord cu tine.
Din nefericire, acesta este un mare dezavantaj al istoriei
În 1541 Soliman Magnificul l-a înlǎturat pe regele minor Ioan Sigismund Zápolya (nǎscut 1540) de la conducerea Ungariei și l-a numit principe al Transilvaniei (4 septembrie), iar pe George Martinuzzi, episcopul Oradei, ca guvernator până la majoratul principelui. Regina Isabella Jagiełło a predat coroana regală împăratului Ferdinand I. Acesta a fost considerat moștenitorul Regatului Ungariei, dar avea în posesie efectivǎ doar partea nordicǎ a acestuia, aproximativ actuala Slovacie, cu capitala la Pojon (azi Bratislava). Principatul Transilvaniei a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca stat cvasiindependent, suzeranitatea turceascǎ fiind acceptatǎ de dietele de la Târgu Mureș (26 ianuarie 1542), Turda (29 martie 1542 și la 1 august 1544), plătind totuși Porții Otomane un dar anual de complezență („munus honorarium") în valoare de 10.000 de ducați. În această calitate, a participat ca țară beligerantă în cadrul Războiului de Treizeci de ani și a încheiat o serie de tratate cu țări europene, de pe poziție de egalitate. De subliniat faptul că principatul nu includea Banatul (aflat sub stăpânire turcească) și, după 1660, nici Bihorul, transformat de asemenea în vilayet, cu centrul la Oradea.
În anul 1542 sașii, prin Johannes Honterus, au aderat la reforma protestantă. Ulterior o parte a populației maghiare din Transilvania a aderat de asemenea la reformă, în varianta ei calvinistă respectiv unitariană.
Sigismund Báthory, prin așa-numitul plan dacic, a realizat prima unire, efemeră, a Transilvaniei cu Țara Românească și cu Moldova, în 1595.
În anul 1599 Mihai Viteazul a ocupat temporar Transilvania și a supus-o autorității sale. Situația politică încordată precum și războaiele dese l-au împiedicat pe voievodul român să realizeze o unificare de durată a acestei provincii cu Moldova și Țara Românească. Transilvania a devenit mai apoi leagănul partidului naționalist ungar, care lupta împotriva monarhilor habsburgi.
Transilvania a intrat la sfârșitul secolului al XVII-lea în componența Imperiului Austriac, ca principat autonom, cu parlament propriu (Dieta Transilvaniei).
În 1685 trupele austriece intră pe teritoriul Transilvaniei, iar în 1699, prin Tratatul de la Karlowitz (azi Sremski Karlovci, în Serbia), Imperiul Otoman cedează Austriei: Ungaria, Transilvania, Croația și Slavonia. Banatul Timișoarei rămânea în componența Imperiului Otoman. Banatul a fost anexat de Austria în 1718 prin Tratatul de la Passarowitz (azi Požarevac, în Serbia).
Pana la istorie, trebuie sa treci mai intai putin pe la romana. Tara suzerana este cea care zice iar cealalta tara face (si se numeste vasala). Asadar, Imperiul Otoman era suzeran Transilvaniei. Privind invers, Transilvania era vasala Imperiului Otoman.
Iti multumesc pentru corectare. Si totusi nu ai dat nici un raspuns la intrebarea mea.
De ce? puteti motiva?
Am cautat intr-o carte de istorie cand am vazut intrebarea. Am scris doar varianta care era si in carte. O stiam si eu dar ca sa fiu sigur am zis sa verific.
Cum se numeste cartea respectiva?
Istoria Romaniei - Grupul Editorial Corint, 2012, Mihai Barbulescu, Dennis Deletant, Kieth Hitchins, Serban Papacostea, Pompiliu Teodor.
De data aceasta, pentru a opune obarieră fermă expansionismului habsburgic spre răsărit, sultanul ocupă Ungaria centrală, pe care o transformă în vyalet (pașalâc) (1541).
Teritoriile situate la la răsărit de Tisa au fost lăsate de sultan în stăpânirea fiului lui Ioan Zapolya, Ioan Sigismund. Centrul Puterii noului stat, care avea să devină principat sub suzeranitate otomană, se afla în Transilvania.
În continuare scrie că primul tribut dus la sultan de către solii din Transilvania a fost dus în 1543.
Istoria Românilor din cele ma vechi timpuri până la revoluția din 1821, Editura Didactică și pedagogică 1993, Mihai Manea, Adrian Pascu, Bogdan Teodorescu.
În 1541, statelor românești extracarpatice li se adaugă, sub surezanitate otomană, și Transilvania care se organizase în Principat.
Daca mai ai vreo nelămurire mă întrebi.
Wow! Super tare, iti multumesc mult.
Da normal ca mai am intrebari.
Uite de pilda cat a durat vasalitatea Transilvaniei fata de Poarta?
Cat a durat existenta Transilvaniei ca stat oarecum independent?
147 de ani