@Madalina.nu am fost, nu sunt si nici nu voi fi vreodata un exemplu de moralitate.Si stii ceva? Chiar imi place.Nu o sa-si chinuie nimeni mintea cu mine spre a deslusi genialele maxime
Daca iar e vorba de scriitorul de romane de dragoste numit Epicur ce valoare morala dai celebrei fraze « traieste-ti clipa » (foarte folosita dar este oare inteleasa?)… Si ca sa te ajut totusi ca-i duminica si-i ziua Domnului, te mai intreb : oare placerea poate fi considerata o valoare morala? Te-am incurcat?
P. S. Daca te intorci si-mi spui ca vorbeai de fapt de cantaretul de manele Spinoza, ma duc sa ma culc ca e ora siestei…
Ma intreb doar si nu stiu raspunsul :daca nu ar fi placeri(vinovate? nevinovate?) pe lumea aceasta cati si-ar dori sa traiasca?
Daca mandria, ironia, desfraul, vanitatea, rautatea, egoismul, tupeul, pot intra la ora actuala in lista "valorilor morale" de ce nu ar fi langa ele si placerea (chiar cea nevinovata?). Dar ce zici de pasiune, ea este o valoare morala? P. S. Valorile morale sunt opusul insusirilor enumerate mai sus.
Placerea nu e un atribut de niciun fel, nu poate fi considerat valoare.
Pentru a obtine placere ai nevoie de niste stimuli, pe cand cinstea (de exemplu) tine de caracter.
Nu ai specificat ce fel de plăcere, dacă este plăcerea de a iubi semenii, plăcerea de aface bine... da este o valoare morală (pe cale de dispariție din păcate ). Dacă este plăcerea pentru bani, femei( aici este bulina roșie), droguri și alte lucruri IMORALE, nu trebuie să-ți mai spun de ce!
Dupa parerea mea, nu.(se vede ca te asteptai la raspunsul asta). de ce? Pentru ca este subiectiva, foarte subiectiva; la un moment dat, placere mea va fi diferita de placerea ta si atunci nu putem lua asta ca valoare morala. O valoare morala trebuie sa aiba caracter absolut, nu?
Placerile sunt fericiri. Iar fericirile oricat de morale si etice ar fi devin vicii. Deci, dupa parerea mea placerea este un viciu.