| sabin89 a întrebat:

Poate cineva să explice în cuvinte mai simple - mai simple decât pe net - ce-i constanta asta de structură fină? S-a calculat că are o valoare de aproximativ 1/137. Bun, şi la ce ne ajută asta în viaţa de zi cu zi? Sau în viaţa de noapte? Serios acum, la ce foloseşte? S-au depus eforturi aproape inimaginabile pentru aflarea valorii acestei constante. Pentru ce?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Este de fapt un efect, sau rezultatul unor procese.Este ceva de genul de ce este apa solida.
Deci s-a observat ca unele fenomene se desfasoara dupa un anume tipar,au calculat si le-a dat numarul respectiv.
Ei se intreaba de ce se intampla asa?
Este ceva de genul,mai pe inteles, de ce orice arde pe pamint scoate fum? laughing. Asta cu fumu se stie, ce nu se stie is fenomenele astea la care avem rezultatul asta.

Ori poate nu am inteles eu bine.Dar vorba ta, cred ca unia is obsedati de chestii si vor sa stie, desi poate nu o sa stim niciodata.
Este un comportament al unor particule si normal ca ne intrebam de ce se comporta asa,mai ales atunci cand nu ne putem explica.
Cind ne explicam un proces,un fenomen, deja nu mai prezinta interes, ma refer cum stau unia pe linga o femeie si tot timpul o linguseste laughing

| sabin89 explică (pentru relian):

Ai văzut câtă teorie este acolo în legătură cu asta, câte simboluri, câte litere greceşti...
https://en.wikipedia.org/wiki/Fine-structure_constant
Te-apucă ameţeala numai când începi să citeşti primele rânduri. Îi invidiez pe oamenii aceştia cu o capacitate intelectuală atât de mare, precum acest Arnold Sommerfeld sau Arthur Eddington, care pot cuprinde cu mintea asfel de informaţii şi apoi să le transpună într-un limbaj matematic. E posibil să avem şi în România oameni de acest nivel.

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Nu stiu, pe mine nu ma impresioneaza asa de mult laughing cred chestiile astea is de fapt vazute de mult timp de altii, stiau aia de acu mii de ani ce nu stim noi astazi, iar cand cineva astazi redescopera ce aia demult stiau, se bucura nevoie mare.
Romanii faceau betoane acu 2 mii de ani, apoi nu sa mai stiut timp de o mie si ceva de ani nimic de asta.
Deabia in secolul trecut a redescoperit cineva reteta, deci chestii deja stiute si facute cu f mult timp in urma.
Litere, cifre alea is pentru a arata sau explica un fenomen ce are loc.Asa cum si noi avem nume formate din litere,la fel sa procedat si cu materia, cu fenomene si mai stiu eu altye chestii.

Omu ca specie a observat mai tot cu f mult timp in urma, unele chestii nu si lea putut explica, altele da, unele au putut sa si le demonstreze, altele au fost demonstrate mai tirziu.Asa se intampla si acum.
In RO de avem asa oameni? Tot ce se poate,dar se pare ca nu prea sunt,de ar fi fost ar fi spus ceva, mai ales acum cand oricine are internet, telefoane, computere, chiar si pe websiteuri de stiinta unde intra oricine.
Deci daca nu s-a bagat nimeni, inseamna ca nu prea sint.Sar putea sa gresesc.

9 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Pe aici, nu cred. Daca intrebi ce e aia "numarul de aur", cei mai multi aici nu vor stii. Dar mai sa iti dea explicati cu privire la el! Cu atit mai mult cu privire la aceasta coinstanta

| sabin89 explică (pentru cristi202):

Fascinant numărul ăla; care se regăseşte şi în Marea Piramidă.
https://www.tpu.ro/......centrul-o/

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

M-as mira sa gasesti raspuns la asta pe TPU. Adica răspuns care sa fie si corect si ingurgitabil.

Mai bine ai intreba un prof de fizica de la o universitate ceva. Sau pe un forum oleaca mai stiintific. Nu stiu, vezi Quora.

Nu cred ca tot ce-i in fizica atomica (sau in ce categorie se inscrie constanta asta) e neaparat de o mare utilitate in viata de zi cu zi.

Oamenii se chinuie sa descopere ceea ce nu cunosc, cunoasterea le confera stiinta si ei cred ca stiinta in felul ăsta inseamna putere. Nu trebuie sa fie utila in viata de zi cu zi. Unii descopera si se minuneaza de ce descopera si se uimesc atunci cand descopera cata perfectiune exista in univers - asta e cazul fericit - altii doar o fac pentru falsul sentiment al puterii. Nu e despre a fi util neaparat, cel putin asa vad eu lucrurile.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Un punct de vedere echilibrat.
Oamenii ăştia care explică pe net cred că ar trebui să-şi amintească zicala: 'If you can't explain it to a 6-year-old, you don't understand it yourself".

| BabaOarba a răspuns:

Da, cineva care stie despre ce este vorba, poate. Costanta de structura fina reprezinta puterea cu care particulele incarcate electric (inclusiv particulele din care suntem noi formati si tot ce este in jur) interactioneaza cu forta electromagnetica (adica fotonii, lumina cea vizibila dar si cea pe care nu o vedem, ca microundele, razele ultraviolete, razele X etc.).

Aceasta interactiune da nastere chimiei, moleculele se formeaza pentru ca atomii isi pun in comun electroni. Cum interactioneaza acesti electroni, absorbind sau eliberand fotoni de lumina, duce la reactiile chimice ale lumii in care traim.

De ce este speciala? Pentru ca, desi fizica este plina de constante, toate depind de anumite marimi si sunt masurabile prin unitati de masura. Constanta de structura fina nu depinde de nimic si nu are unitati de masura.

De ce atat de multi fizicieni o studiaza? Pentru ca daca cineva ar putea explica DE CE exista, ar insemna sa descopere o teorie care sa explice intregul Univers. In prezent sunt doua mari teorii, relativitatea ce explica realitatea macro (pe care o percepem si noi) si Modelul Standard, care explica tot ce se intampla la nivel de particule. Dar aceste doua teorii nu se pot unifica intr-una care sa explice tot. Din acest motiv inca avem multe necunoscute.

Ce s-ar intampla daca constanta de structura fina ar avea alta valoare? Am avea un univers complet diferit. Daca ar avea alta valoare, atomii ar avea alte dimensiuni, chimia ar fi complet diferita. O constanta mai mare ar duce la electroni legati puternic de nucleu, deci atomi mai mici. O constanta prea mica poate nici nu ar permite formarea atomilor.

Si daca te intrebi de ce se cheltuie sume de bani si timpul cercetatorilor sa se studieze lucruri care aparent nu ne sunt de folos, suntem de fapt inconjurati de beneficiile aparute din astfel de cercetari. Doar astronomia a adus nenumarate imbunatatiri in sectoare ca industria, medicina, energia, si in viata de zi cu zi (de exemplu wireless-ul). O teorie a intregului univers ne-ar putea aduce calatoria in alte galaxii, manipularea timpului, energie gratis etc. Ar urma o alta revolutie stiintifica.

| sabin89 explică (pentru BabaOarba):

"nu depinde de nimic si nu are unitati de masura."
Cam greu de înţeles asta. Ai spus la început că este "puterea cu care particulele interacţionează...". Orice putere ar fi de presupus să se măsoare în ceva (erg, joule, cai putere). Nu te contrazic, spun doar că e cam greu de înţeles.

| BabaOarba a răspuns (pentru sabin89):

Am spus asa ca sa incerc sa explic intr-un mod cat mai simplu. Este dificil sa explic fizica cuantica, care si asa este foarte greu de inteles chiar si pentru fizicieni si este foarte contraintuitiva pentru ca difera complet de realitatea cu care suntem noi obisnuiti.

Particulele in univers interactioneaza prin patru forte mari si late: electromagnetica, gravitationala, forta tare nucleara si forta slaba nucleara. Ultimele doua nu le percepem, sunt la nivel subatomic. Toate fortele despre care invatam noi la scoala la fizica se reduc doar la electromagnetism si gravitatie. Constanta de structura fina nu reactioneaza printr-una din aceste forte. Astfel nu poate fi masurata asa cum masuram o forta. Nu are dimensiune, asa ca nu putem folosi unitati de masura care sa o descrie.

Poate era mai buna exprimarea ca aceasta constanta descrie cum radiatia electromagnetica afecteaza particulele incarcate electric.

Constanta de structura fina depinde de alte trei constante: sarcina electronului, viteza luminii si constanta Plank. Aceste trei constante au unitati de masura; unitatile respective sunt inventate de oameni, iar valorile constantelor se schimba daca schimbam unitatea de masura. De exemplu, daca masuram viteza luminii in km, avem valoarea de 300.000 km/s (aproximativ). Daca insa inlocuim km cu mile, avem alta valoare, 186.282 mile/s. Ei bine, constanta de structura fina, cand este calculata pentru orice situatie, unitatile de masura ale termenilor ecuatiei se anuleaza reciproc si nu ramane nicio unitate de masura care sa o descrie. Indiferent ce sistem de unitati am folosi, avem mereu aceeasi valoare, aprox. 1/137.

Neavand unitati de masura nu o poti raporta la ceva. Nu poti afla ce o genereaza. Se speculeaza ca ar avea, din aceasta cauza, o semnificatie fundamentala, ca ar fi o proprietate a Universului. Asa ca se fac eforturi sa se descopere daca constanta este doar un accident, o intamplare in acest univers al nostru, sau daca e generala de un principiu fundamental, inca nedescoperit, si care poate daca ar fi descoperit ne-ar da o mult mai ampla descriere a tot ceea ce exista in Univers. Daca vrei, e considerata un indiciu a ce am putea descoperi mai departe mergand pe aceasta cale.