| sabin89 a întrebat:

Poate cineva să explice? Pe net, etimologia numelui Agamemnon este explicată aşa: Mai întâi spune că înseamnă very steadfast, adică foarte ferm/neclintit. Apoi, când separă cuvântul în două părţi, explică aşa: Aga înseamnă very much, deci foarte mult, iar memnon înseamnă think of, adică a-şi aminti de/a se gândi la. Cum faci ca din aceste două explicaţii parţiale să iasă prima? Adică "foarte mult" + "a-şi aminti de" = "foarte ferm". Parcă nu se prea leagă.

12 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Exista parerea potrivit careia Agamemnon ar insemna ''Hotaratul''. Intaritorul ''aga'', pus langa ''gandeste'', poate insemna ''ramane in ceea ce gandeste'', adica e incapatanat, daca il critici, sau hotarat, daca il lauzi. Dar altii cred ca numele inseamna ''Guverneaza cu putere''https://www.etymonline.com/word/agamemnon

| sabin89 explică (pentru minrest):

Nu văzusem site-ul ăla şi, da, observ că sunt şi alte interpretări. În etimologie se ajunge deseori la încâlceli greu de...descâlcit. M-am gândit la numele ăsta plecând de la ideea lui Caragiale de a-l numi aşa pe ilustrul deputat venit de la Bucureşti. Am văzut apoi că un mare general persan (originar din Rhodos), care s-a opus lui Alexandru, se numea Memnon. Am fost curios să văd provenienţa acestor nume.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Avea un nume potrivit generalul; Memnon, cred ca ar insemna ''Cel care gandeste''.

| dannyel86 a răspuns:

"ORIGIN OF AGAMEMNON

| dannyel86 a răspuns:

ORIGIN OF AGAMEMNON

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Un om care gândește foarte mult si este ferm in ceea ce spune si face.

| sabin89 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Cum crezi că ar trebui interpretat primul răspuns de aici de pe topic? Sau chiar şi al doilea?

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru sabin89):

Nu cunosc engleza si nici alta limba, iar telefonul meu nu traduce. Deci nu stiu ce scrie pe Wiki ca sa pot interpreta.

| sabin89 explică (pentru TamplaruAnisoara):

Nu de wiki ziceam, ci de primul răspuns (ori al doilea) de aici de pe acest topic, adică de cel al lui dannyel86. happy

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru sabin89):

Nu stiu sa il traduc.

| Nilsson a răspuns:

Dacă te uiți la statueta gânditorului, poți să observi că este într-o poziție în care nu prea se mișcă. laughing

| sabin89 explică (pentru Nilsson):

Adică e neclintit, vrei să zici?