Normal că poate explica procesul per-ansamblu, deși încă sunt detalii care nu pot fi explicate. ADN-ul are programul pe care îl transmite pentru dezvoltarea organismului. Se numește morfogeneză. Și e încă multă cercetare de făcut; uite ceva nou:
https://www.scientificamerican.com/......tem-cells/
Aspecte de morfogeneză se găsesc și prin arte. Ba chiar era un nene care genera tot felul de forme prin procese sonore și de difuzie a pigmenților. Legile universului sunt ele însele un program care dau forme și proprietăți.
https://www.youtube.com/watch?v=7eyl2ddqdxs
Poti sa faci si tu acasa, doar ca ai nevoie de ceva materiale, insa nu faci pe animale, faci pe plante, la animale e ceva mai complicat, plantele is ceva mai simple din pct asta de vedere, ori poate mai complicate, doar ca au aceste capacitati de regenerare mai mult si mai rapid decat animalele.
Initial se pleaca de la o celula, acea celula contine informatia de unde provine ea, toata informatia.
Se divide, creste, se divid si tot asa pana cand se formeaza o masa de celule, acea masa este ceva neclar, pur si simplu o masa de celule fara o anume specializare sau forma.
Spun asa in mare, la un mom dat cand se formeaza destule celule, din ele, asta nu stiu exact cum, dar avand informatia, o parte din celule se activeaza si primesc o anume specializare, se formeaza, sau ia forma a ceva anume.
Uite asta nu am fost curios sa stiu, spun sincer nu stiu exact mecanismul, cine si care da, sau ce face, dar asa se intampla.Din acel morman de celule se formeaza fiecare organ, si restul.
Iti spun la plante, cum am spus, acolo se mai fac chestii de genul asta.Am facut si eu odata dar cum spun, ai nevoie de ceva materiale, o camaruta sterila, deci trebuie lampa cu UV, apoi filtre de alea ce nu trec nici bacteriile si ciupercile prin ele, ai nevoie de ventilatie.
Aduci o ramura tinara de planta, desfaci virful ei, cauti acolo, in general daca vrei sa experimentezi, cauti plante ce au celule mari.
Platele au toate in virfuri celule de alea stem, adica care nu au nici o specializare, care atunci cand li se spune, formeaza celule la balamuc.
Deci extragi aceste celule, cu penseta si lupa, ai nevoie de lupa destul de puternica, ai nevoie de ceva cutiute sau vase, gen chimie, agar agar, sau mai pe romaneste un substrat de cultura, si mai simplu ceva chimicale, celulele alea trebuie sa aiba ce minca nu?
Pui acele celule, sau celula, poti lua doar una singura, dar sa nu o strivesti, o pui pe acel mediu, pe acea mincare, nu stam acu sa spunem din cei formata, stiam si asta, dar nu-i cazu.
Apoi lasi asa in acea camera, cum spun trebuie aerisita si dupa ceva zile o sa te trezesti cu un mormam de celule, un ghem ce celule, care umple tot acel vas.
Easte ceva gen cum is tumorule alea cancerigene.Alea or sa se inmulteasca cit timp au ce minca, poti sa faci un ditai gogoloi de ceule fara forma cit casa, daca le dai de mincare
Ok dar nu ai de ce faci asat, asa ca te duci, si le dai altceva, le dai gibereline si auxine.Astea is hormoni la plante, ele vor genera radacini, tulplina si restul la acele plante.
Ce fac acesti hormoni? Cred ca stimuleaza, sau da comanda acelor celule sa faca ceva, e un fel de intrerupator care spune acelor celule ca e timpul sa foloseasca informatia ce o detin sa se defineasca, asa apar radacini, tulpinile si restul.
Daca se face asa ceva la plante, la fel se intampla si la animale.Doar ca la animale o fi ceva din orgnism sa le spuna cand sa se foloseasca de informatie, ori poate au informatia asta deja si se fac toate asa automat.
Nu stiu cate ai inteles, sau daca ai inteles ceva, dar se pot explica chestiile astea.
La palante chiar asa se si practica inmultirea lor mai nou, adica marile companii care produc plante, asa procedeaza, chiar si in RO erau firme care produceau, poate inca produc plante pentru uni fermieri, din afara de regula.
Cunosc asta, pentru ca am si fost la o astfel de firma, producea plante de capsuni pentru Anglia, veneau aia cu cateva geamantane, luau milioane de plante.
Ce am aratat eu mai sus, din acele vase petri sau cum se numesc, toate acele celule, fiecare se face o planta, ai acolo mii, zeci de mii de plante, apoi is transferate in alt substart, perlit, se fac nitel maricele, apoi scoase si plantate unde e nevoie.
O celula are toata informatia de care are nenvoie pentru a genera un organism intreg.
La animale celula sa poata incepe procesul asta de diviziune, are nevoie de un tragaci, ala este celula mascula care impreuna cu celula femela isi pun in comun informatia si da o celula care ulterior se va divide pana cand sunt suficiente celule ce vor lua diverse forme si functii.
Dar intial toate celule is exact la fel, in momentul cand li se spune in ce sa se faca, procesul nu mai poate fi anulat, iar celula nu se mai poate modifica in altceva, isi va urma drumul ce i-a fost trasat.
Nui cine stie ce enigma, doar ca nu stim noi, dar sunt altii care stiu, cei care se ocupa cu chestii de astea.
Daca vrei asa ceva imagini, poti cauta pe Youtube, sigur gasesti animatii cu asa ceva, chiar la om, arata acolo animatie frumos ce se intampla asa rapid.
Doar ca trebuie sa cauti in engleza, in romana nu stiu ce sanse ai sa gasesti.
Dar arata animatie toate etapele plecind de la celula si pana se definitiveaza acel organism, pana sa se nasca.
Am vazut cindva, stiu ca am vazut dar nu mai tin minte exact, dar spune acolo si ce se intampla la fiecare etapa.
Într-o oarecare măsură da. Știm că celulele au material genetic în nucleu și dezvoltarea organelor se întâmplă automatizat. Ca și cum cineva a programat corpul să devină ceea ce devine. Pentru acest proces e nevoie de 2 lucruri, cale de comunicare între organe, și procedeu de comunicare între organe. Calea este sistemul sangvin și anexele, iar comunicarea sunt hormonii.
Îmi place domeniul și chiar mi-aș dori să aprofundez pe viitor.
Se dezvolta, ficatul se regenereaza, plamanii ii strici cand fumezi, rinichii creeaza probleme urinare
Nu știu ce genetica faci tu, dar la mine erau doar arbori cu cromozomi X și Y
anonim_4396 întreabă:
мιcυтѕαααα întreabă: