Da, poate. Personal, consider că filosofia nu e bună de nimic, prin urmare nu am citit tot ce ai scris tu, deși nu neg că ar fi interesant. Multe instincte sunt greu de controlat, dar, atât cât suntem trezi, lucizi, se poate spune că putem fi și raționali.
Da, normal ca poate. Doar sunt homosexuali, nu?
Ai citit ceva interesant si ai vrut sa imparti cu noi? Nu-i rau.
,,Poate ratiunea sa invinga instinctele primare umane?'' Stii deja raspunsul la intrebare Ray...depfat ti-ai cam raspuns singur. Ratiunea este motivul pentru care suntem superiori, insa instinctele primare sunt motivul pentru care supravietuim ca specie.
Sa zicem totusi de dragul discutiei ca omul depaseste barierele instinctelor primare si controleaza absolut tot prin ratiune, prin decizie. Alege sa isi foloseasca adrenalina zilnic pentru o perioada mare de timp doar ca sa sfarsesca cu muschi rupti, articulatii distruse si fracturi. Probabil cu timpul oasele, articulatiile si muschii se vor intari datorita evolutiei, insa atunci va consuma si mult mai multe resurse. Devine rece si distant, nemaisimtind nevoia sa apartina unui grup, populatia va scade dramatic. In situatiile de critice de supravietuire nu va mai avea instinctul ca asul din maneca, ci se va baza pe ratiune, asta inseamna timp pierdut pana va lua o decizie si o sansa mult mai mare sa moara intre timp. Practic, dpdv al evolutiei, instinctul primar a fost si este mai important decat ratiunea.
Legat de a doua intrebare nu cred ca este la fel de greu. Cumparaturile, in afara de ratiunea, nu cred ca au motiv direct instinctul...ci mai degraba emotiile, care intr-adevar pot fi generate si ele de instinct. Dar, emotiile pot fi controlate.
Intrebarea e aceasta, da?
RAY26TM intreaba:
""Poate ratiunea sa invinga instinctele primare umane?""
""Omul este un animal social…""
---------------------------------------
Omul este un animal social...in masura in care apartine unui grup.
Ratiunea inseamna educatie, iar aceasta se realizeaza tot in cadrul unui grup.
Daca lasi un om singur, mic fiind, fara contact cu un alt om, acesta nu-si va dezvolta nici macar limbajul articulat, nemaiputand odata cu trecerea timpului sa fie deosebit de un animal.
Nota bene, au fost cazuri documentate ale unor copii pierduti in salbaticie, care s-au manifestat exact in acest fel: zero ratiune iar recuperarea lor a durat ani.
De altfel, este o axioma faptul ca instincte ca cel matern sau cel de supravietuire primeaza intotdeauna in fata ratiunii.
Raspunsul la intrebarea ta este NU.
Parerea mea este nu.
cartea "inteligenta emotionala" - Daniel Goleman explica intr-un fel asta.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: