| sabin89 a întrebat:

Poezie vs fiolsofie - Sunt acestea doua in opozitie una fata de cealalta? Poetul il priveste pe filosof ca pe un tip care nu are ochi pentru a vedea frumusetea lucrurilor din jur; el se ocupa cu niste chestiuni speculative si cu abstractiuni fara rost, golind in felul acesta realitatea de continut. La randul lui, filosoful inclina sa il considere pe poet un spirit frivol, superficial, care nu e capabil sa patrunda esenta lucrurilor; poezia ar fi, pentru filosof, doar un joc elegant, lipsit de o utilitate reala si care nu contribie cu nimic la progresul cunoasterii si experientei umane. Voi cum considerati? Exista intr-adevar o opozitie fundamentala intre poezie (arta, in general) si filosofie?

13 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Cred ca exista destul de multe exemple chiar din literatura romana in care cele doua nu numai ca nu se contrazic, ba se si confunda intre ele.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Sigur, exista genul de "poezie filosofica". Cele doua domenii - poezia si filosofia - se intersecteaza pe undeva, la fel cum se intampla cu multimile in matematica. Deci exista o zona comuna. Insa zonele care raman in afara nu mai au nimic comun. Nu mai exista nicio filosofie in "Iarna pe ulita", cum nu mai exista nicio poezie in filosofia lui Marx. happy

| Kaℓi a răspuns:

Nu exista, e o falsa problema. Blaga a fost filosof, poezia lui e superba tocmai prin asta, poezia lui Ion Barbu are filoane filosofice, Omar Khayyam, Tagore...
De fapt in orice ramura a artei filosofia are locul ei. Sunt filme filosofice, tablouri care transmit idei. Arta nu e numai despre frumos, e si furnizoare de intelepciune happy

| sabin89 explică (pentru Kaℓi):

Pentru tine in ce parte inclina balanta? Catre ce te simti mai mult atrasa, spre poezie sau spre filosofie?

| Kaℓi a răspuns (pentru sabin89):

Cred ca balanta e in echilibru. Dar sunt foarte selectiva, probabil si din lipsa de timp. Pe vremuri, cand am descoperit filosofia, mi se parea o revelatie orice citeam, acum pot sa stramb din nas. La fel cu poezia, ma emotioneaza uneori chiar si doua cuvinte alaturate fericit intr-un vers, alteori ma gandesc cu parere de rau la copacul sacrificat pentru foile volumului ala...

| sabin89 explică (pentru Kaℓi):

Off topic - am citit saptamana trecuta Strainul de Camus. Apropo de "selectiv", nici mie nu-mi place orice, dar asta mi-a placut mult. Sunt foarte interesante ideile filosofice, la care autorul te invita sa reflectezi. E prima carte pe care o citesc de Camus si m-a convins sa mai citesc ceva de el. Am luat azi Ciuma, sper sa-mi placa. Si ai dreptate cu Blaga filosof si poet, si multi altii ca el. Ce sa zicem de La steaua, a lui Eminescu! De Scrisoarea a I-a...

| Kaℓi a răspuns (pentru sabin89):

Camus mi s-a parut greu de citit, dar nu-l poti lasa din mana happy
Kafka imi place, e cam in aceeasi zona. Poate un pic mai spre absurd happy

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Si unul si celalat, prin modul de exprimare, pot transforma abstractul in concret, sau in absurd; dupa cum ii duce bibilica.winking laughing

| Crackman a răspuns:

Du-te la munca si lasa prostiile, amandoi mor de foame si datorita, lipsei de apa vad chesti in detaliuwinking

| WithinShadows00 a răspuns (pentru Crackman):

Maica, vezi ca virgula dupa "datorita" nu merge. In rest, da, ai dreptate. Prea mult se vorbeste despre scriitori muritori de foame si prea putin despre oameni care au imbunatatit calitatea vietii, majoritatea niste anonimi (exceptand marii savanti/fizicienti cunoscuti).

| sabin89 explică (pentru Crackman):

Probabil pentru tine atat poezia cat si filosofia sunt niste prostii. Si tot ce conteaza este surubelnita, clestele, ciocanul, dalta...

| OAly a răspuns:

Atat poezia cat si filosofia pot fi judecate de cei care nu prefera acest gen de scrieri, nu neparat sa se judece unul pe altul. Atat filosoful cat si poetul poate simpatiza cu genul celuilalt.

| WithinShadows00 a răspuns:

Am putea vorbi de o puritate a formei (poezie) si o puritate a esentei (filosofie), dar nu avem doar alb si negru in realitate, decat daca vrei sa duci discutia ipotetic. Nu exista un tipar standard de poet/filosof, lucru normal.