Rana nu se inchidea in sensul ca se vindeca, nu de aia se foloseau metodele astea, era pentru a elimina eventualele infectii aia era tot, dar nu puteai face asta asa de sigur, dar era o metoda la indemina si printre putinele metode de evitare a unei infectii pe vremea aia.Nu era vorba ca naveau pansamente ca aveau,sau sa se arda pentru a se prinde vindeca rana, nici vorba, asta era motivu, sa inchizi rana prin foc impotriva infectiilor, Nu stiu daca la asta te-ai referit cu inchisu ala sau la vindecarea tesutului, ala se vindeca singur.Prin foc omorai eventuali agenti patogeni atitia cit se puteau, pe piele sunt destui, si se evita un eventual contact cu rana, acea arsura impiedicind asta.Riscuri is destule,adica nu poti face o dezinfectie f buna asa cum e cazul apei oxigenate, deci exista riscu sa se infecteze, apoi ramane un semn ceva mai urat si te doare, dar aia probabil trece, sau poti lesina de durere, nu stiu de este adevarat dar asa arata prin filme deci daca aia zic sau arata o fi tot ce se poate.Deci daca se infecteaza si tu nu vezi din timp ca este coaja aia ce se formeaza poate sa fie si mai rau.Cam astea ar fi cred, dar vorba aia o sa fi barbat adevarat
Sigur, doar asa face toata lumea. Dai fierul de calcat la max si aplici 1/4 de ora. Fara aburi ca poate sa-ti moaie prea tare pielea si asta chiar dauneaza.
De obicei rana se inchide singura daca o bandajezi cum trebuie.
Procesul de cauterizare se foloseste pentru cazuri in care victima nu poate fi bandajata si tinuta pe loc.
Cauterizarea mareste riscul de infectie si lasa o cicatrice destul de urata.
Oricum intrebarea este destul de vaga. Locatia si severitatea ranii si de asemenea locatia victimei reprezinta variabile importante.
Tinand cont ca cei din evul mediu practicau asta, da, poti sa iti inchizi o rana cu un fier incins cu destul de multe riscuri. Totusi acelea erau cele mai negre timpuri ale omenirii si au trecut sute de ani de cand ranile se ardeau cu fier incins, orice om normal s-ar duce la medic sa il curete si sa il coase, fara absolut niciun risc si mult mai putina durere.
O poti face. Insa, te sfatuiesc sa lasi vindecarea libera. Vindecarea fortata, in cazul asta, nu duce decat la intrebari de genul "ce-ar fi fost daca as fi facut?". Fa-te prieten cu timpul. Merita.
Poti sa opresti sangerarea unei rani (foarte) recente, dar sa o inchizi asa nu. Se poate infecta foarte usor, asa ca, in secolul 21 sunt recomandate alte metode mult mai eficiente si sigure.
O poti face linisit atat timp cat unealta de metal este 40% fier, 50% otel si 10% nichel.
Procesul pe care tu vrei sa-l faci se numeste cauterizare... Parerea mea e ca nu esti pe vreun front, asadar ai alternative mai bune, cum ar fi un pansament sau sa te duci la doctor daca ai nevoie de asistenta medicala, nu de tehnici de supravietuire
Nu fa prostia asta, iti faci o rana mai mare si se infecteaza. Du-te la doctor sa ti-o dezinfecteze si panseze, in cel mai rau caz coase. Insanatosire grabnica!