Cu siguranta. Esti liber in lanturi cand esti in lanturi datorita unui scop nobil. Cum ar fi sa iei vina altcuiva drag asupra ta. Sau sa se considere infractiune lupta ta pentru dreptate si adevar. Cam asa cum erau si martirii crestini pe vremuri. De aceea dupa multe relatari ei erau fericiti si chiar ii enervau pe agresorii lor prin calmul de care dadeau dovada.
Poti fi in lanturi chiar daca esti liber cand traiesti fara vreun rost sau cand nu poti sa alegi un drum al tau. Atunci cand ai luptat pentru ceva in zadar. Cand ai fost orb. Cand pur si simplu trebuie sa porti o masca. Si trebuie sa te schimbi pentru a supravietui. Esti in lanturi chiar daca esti liber atunci cand esti nevoit sa te renegi.
Hmmm..., suna a libertate a vointei. Asadar, daca avem capacitatea de a putea alege actiunile pe care le savarsim - aici ar fi cheia, in ce mod si cum/ce savarsim, - trebuie sa avem si discernamant in tot ceea ce facem, raspunzand pentru multe din faptele noastre.
Spre exemplu, pentru a se intelege: Un individ care fura un ceas dintr-un magazin este, firesc, responsabil pentru fapta sa, in timp ce o persoana care sparge o vitrina pentru ca a fost silita de un hot nu poate fi facuta responsabila pentru aceasta fapta.
Dincolo de aceste cazuri extreme, exista cazuri mai dificile in care oamenii nu reusesc sa cada de acord asupra chestiunii daca o persoana care savarseste o actiune trebuie sau nu sa fie facuta responsabila pentru fapta sa.
Mentionez ca, de regula, se considera ca ''libertatea'' este o conditie necesara a responsabilitatii. Din cele din urma, tipul de libertate pe care-l poate avea persoana si cum afecteaza aceasta responsabilitatea, exista o discutie neincetata privitoare la acest punct de vedere.
''Poti sa fii liber dar in lanturi...'', spun ca ''constrangerea'' (fie ea externa/interioara) exista, sub controlul nostru. Aceasta pentru ca sta in puterea noastra sa rezistam amenintarilor sau sa ignoram circumstantele.
De exemplu, un capitan de vas nu-si poate urma cursul normal din cauza unei furtuni care abate vasul de la traseul normal.
Totusi, in alte cazuri de constrangere, se considera ca factorii externi, dupa cum spunean - amenintarile sau circumstantele neobisnuite, reduc gradul de voluntariat al unei actiuni. Cu cat factorii externi sunt mai importanti, cu atat este mai mare ''forta'' sau coercitia care se exercita asupra unei persoane.
Daca un criminal ameninta ca ne impusca pe noi sau pe unul din prietenii nostri, sau pe altcineva, daca nu-i dam banii, amenintarea este atat de serioasa, in contrast cu actul de a-i da banii, incat nu prea avem de ales. In acest caz, actiunea de a-i da banii este involuntara. Daca insa criminalul ne ameninta ca ne ia banii daca nu ne impusca prietenul/a, amenintarea este minora in contrast cu ceea ce trebuie sa facem. Iar, in acest caz, actiunea noastra, fie de a trage, fie de a refuza, este voluntara.
Deci, a fi responsabil de ceva inseamna a fi in mod legitim subiect de rasplata sau pedeapsa, de lauda sau blam, pentru acest ceva.
Suntem expusi reactiilor celorlalti in functie de actiunea pentru care suntem responsabili.
Prin urmare, ne consideram capabili sa rezistam anumitor dorinte, sa controlam expresiile emotiilor si sa alegem din mai multe posibilitati.
Constiinta noastra de sine, cere sa ne consideram/fim liberi.
Nu. Libertatea cu adevarat este atunci cand trupul si spiritul sunt libere. Restul inchipuirulor filozofice ca poti fi liber functie de scop, cauza, idealuri, constiinta, bla, bla, bla si legat sau inchis este o vrajitorie pentru naivi.
@harcioc, ceea ce spui este ca nu ai alternativa, spiritul nu-ti este liber ci îl alimentezi cu iluzii, dar asta nu inseamna ca esti liber. Iti mai amintesc o data ce ti-am mai spus "Si in padure daca te duci si acolo te vaneaza cineva".
Frate @harciog nu-i vorba de frica ci de libertatea totala care nu exista decat in iluzia pe care mintea noastra o creaza.De cand ne nastem si pana murim depindem de ceva si cineva. Suntem prizionerii propiului nostru mod de viata. Raporteaza-mi daca seful iti zice sa faci ceva si tu faci invers ca asa vrei tu (si tu ai dreptate) ca esti liber, un banal exemlu din sutele care pot fi date. Sa nu incepi sa-mi debitezi ca daca sefu este inteligent, intelegator, bla, bla, bla...
Nu exista lanturi pentru a prinde inteligenta si curajul.Nu exista sisteme de manipulare ca sa prinda toate oile ratacite.Mereu se va ridica cineva.Mereu va muri.Mereu vor intelege ca omul nu e facut sa accepte ci sa se revolte
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.Ma bucur ca sunteti oameni care meditati la viata, la conditia noastra ca oameni, la adevarata libertate.
''In lanturi'' are intelesul de a nu fi liber, de a depinde de ceva sau cineva, sau a fi obligat sa faci ceva anume, etc. Iar ''libertatea'' sugereaza fericirea sufleteasca, linistea in minte si suflet. Adica poti sa nu fii liber cu trupul, cu actiunile pe care le faci sau cu lucrurie pe care le zici, dar daca esti multumit, satisfacut, simti ca ai facut ce trebuia, atunci esti ''liber'' in sinea ta. Poti ai insa libertatea actiunilor, faptelor, exprimarii, dar daca nu esti linistit sufleteste si nefericit esti ca si ''in lanturi''.
"Poti sa fii liber dar sa fii in lanturi " orcat de liber ai fi mereu exista un lucru care sa te tina la pamant.
Ca si :omul s-a nascut liber dar pretutindeni se afla in lanturi:? de exemplu tu esti liber sa faci ce vrei, pentru ca traim intr-o tara libera dar pana la legi, pofi sa faci orice esti liber dar sa nu incalci legea.
34679953225 întreabă:
bestmusik întreabă:
AvalohAlyn întreabă: