Bineînțeles.
Sunt cupluri cu ani vechime, în care cei doi se iubesc, chiar dacă nu mai simt acei fluturi din stomac de la început. Este vorba despre o dragoste matură, asumată, stabilă.
Însă oricând există posibilitatea să te reîndrăgostești de cineva și să ai din nou parte de fluturași și neliniști.
Pentru Noname si Elianna: scoatem din context cuplurile de multi ani. Se poate intampla asta, sa spunem, la inceputul unei relatii? Ca sa ma explic mai bine, caut acea granita intre sentimentul de iubire si sentimentul de atasare.
Din punctul meu de vedere, ca sa ajungi să iubeşti trebuie întai să te îndrăgosteşti. Să iubeşti pe cineva de care să nu fii fost îndrăgostit întai de el ...eu nu văd posibil. Altfel,poate să fie doar obişnuinţa,bucuria personală ca nu eşti singur pe lume, dependenta materială sau psihică...
Cu toate că se spune ca poţi să iubeşti un om abia după ce il cunoşti. Dar s-ar putea să nu-ţi placă ceea ce descoperi după ce il cunoşti. Indrăgosteala, eu o vad ca fiind chimia sufletească şi trupească, potriveala din prima!
Problema e că la începutul unei relații (vorbim de primele luni, când simțim acei fluturași din stomac și suntem copleșiți și orbiți de explozia de sentimente și îi vedem partenerului doar calitățile, nu și defectele. de fapt, și defecte ni se par calități) nu știu dacă putem vorbi despre iubire, cea adevărată. Avem impresia că iubim, însă îndrăgosteala se transformă în iubire în timp și doar în unele cazuri.
Dar totuși, la cât de diferiți suntem noi, oamenii, nu exclud posibilitatea că există și persoane care pot iubi cu adevărat deja de la începutul relației, dar fără să fie îndrăgostite. Însă atunci, într-adevăr, este foarte greu să-ți dai seama, dacă este vorba despre dragoste sau un simplu atașament, pentru că, în mod normal, dragostea se clădește și se solidifică în timp. Dar nu m-aș mira totuși să existe și cazuri, ca cel prezentat de tine. Pot fi cazuri și cazuri.
O poti iubi pentru o parte din ea, pentru frumusetea ei sau pentru inteligenta, o iubesti ca pe o sora, ca pe o amica sau ca pe o amanta. O poti iubi cu pasiune sau pentru pasiunea ce o ofera. O poti iubi ca pe o sotie sau ca pe mama copiilor tai. O poti iubi pentru toate acestea la un loc, insa lipsind un acel "ceva" (emotie- o numesc eu). Niciodata nu o vei iubi pentru tot ce este ea si pentru tot ce reprezinta ea pentru tine, complet si profund decat atunci cand te vei indragosti!
Doar ca aici intervine "problema". Nu intotdeauna realizam cand sau daca ne-am indragostit.
Mereu am evitat sa vorbesc despre iubire si cu atat mai mult sa dau sfaturi, pentru ca sentimentele sunt atat de ciudate uneori, confuze, schimbatoare sau inselatoare. Cum pot explica eu ceva ce nici macar unii filosofi nu au reusit?
Daca noi insine nu stim cand iubim, de ce iubim sau daca iubim, atunci cine altcineva sa stie?
Da.Eu văd acest lucru în cuplurile care sunt de ceva timp împreună si la care nu mai este îndrăgosteala de la început,cu flori,pupături tot timpul,cu viaţă de noapte zbuciumată,dar la care a ramas ce este mai frumos dintr-o relaţie,cred că ceea ce ne dorim cu totii, o armonie si o intuire a dorinţelor celuilalt pe care amandoi o fac fără efort sau năduf. Iubirea adevărată, iubirea prin gesturi care tin de normal dar pe care le simti la suflet.Papucii aduşi la pat,apa caldă pregatită pentru baie,masa pregatită cu suflet si cu felul de mancare preferat,ziarul pus la îndemană,cumpăraturile făcute de el de bunăvoie şi nesilit de nimeni,aşteptatul cu răbdare pană nevasta alege o tinută dintr-un magazin fără să explodeze de nervi,si multe alte gesturi care vin în întampinarea dorinţelor partenerului de viată care i-a fost alaturi, aşa cum a zis popa la cununie(sau nu), şi la bine şi la greu.
Dar cred că doar cei foarte norocoşi în viaţă au parte de asta toată viaţa!
Iubirea e si ea de mai multe feluri omule...totusi, sa iubesti o femeie fara sa fi indragostit de ea e ca si cum...ai fugi fara sa alergi, nu ai cum, iubirea si dragostea sunt sinonime. Asadar in cel mai rau caz poti sa iubesti pe cineva fara sa realizezi, dar asta nu inseamna ca nu esti indragostit de ea, caci din pacate asta nu tine de tine, tine de balonul ala din piept care bubuie fara oprire .
Buna
Dragostea este ca preludiul...incepi,usor si mai tarziu reusesti performanta.Nu cred ca iubirea functioneaza dupa indragostit.Da' ma rog, multi/multe se indragostesc dupa cat de multi bani ai si de cat de bine arati.Nimeni nu se uita la inteligenta, cunostinta s.a.m.d.Deci se pare ca da. Poti sa iubesti, fara sa fii indragostit.
Sper ca te-am ajutat
Absolut. Indragosteala este un fel de raceala pe cand iubirea e o boala cronica )),Iubesti lucrurile tale,cladite in timp cu daruire si efort : copilul tau,parintii tai,prietena de nu stiu cati ani, prietenii,prima ta masina,camera ta,pisica,cainele,etc. Cand esti indragostit e mai mult o senzatie de fericire,pace si intelegere pentru toti si toate doar pentru ca ea te-a sarutat , trece (sau nu) intr-o saptamana. Daca nu trece, e posibil sa ajungi in timp sa o iubesti
Da,daca iti iubesti parinti si mai esti si iubitor de animale, nu poti fii indagostit de ele!
Categoric. Şi nu în familie, celebrităţi sau animale. Aşa cum îţi iubeşti cei mai buni prieteni, fete sau băieţi.
Salut Flav. Raspunsul este da! Daca iubesti un caine. Nu poti spune ca iubesti daca nu esti indragostit, decat doar daca minti.
Nu, deoarece în cazul dragostei fata de partener, asa cum ai specificat, eu consider iubirea ca este un produs al îndrăgostiri, nu iți poți iubi partenerul fără sa fi îndrăgostit de el/ea.
da, o iubesti pe maica-ta (presupun) si nu esti indragostit de ea sau sper ca nu faci incest?:-s
Ştiu că sunt copil şi că nu m-am dus la culcare da'mi place întrebarea.
Eu zic că nu poţi. Părerea mea este că, atunci când eşti îndrăgostit, simţi sentimentul acela minunat de iubire faţă de persoana respectivă, că te dăruieşti ei, că ţii la ea, că o vrei lângă tine, etc. Când relaţia se lungeşte, intervine rutina, te ''obişnuieşti'' şi nu mai eşti îndrăgostit, dar când se găseşte ceva să îţi amintească/readucă sentimentul pe care l-ai avut, se ''activează'' iar iubirea.
AvalohAlyn întreabă: