| sabin89 a întrebat:

Povestea Războiului din Vietnam este descrisă destul de bine, după părerea me, pe Wikipedia română. Totuşi, faptele fiind atât de complexe şi evenimentele luând de atâtea ori tot felul de întorsături, semnele de întrebare rămân. De exemplu, mulţi istorici îl blamează pe JFK pentru tragedia din Vietnam. Eu nu îl văd aşa de vinovat pe Kennedy. El moştenise deja o stare de fapt a operaţiilor din regiune de la administraţiile precedente. Ce era să facă el? Să retragă trupele - militari, consilieri CIA etc. -, şi-ar fi pus pe mulţi în cap. El avea de gând să facă asta şi chiar a afirmat că, în cazul în care va fi reales, cu orice risc, nu va mai rămâne niciun american în Indochina. N-a mai apucat. Doar ca un amănunt, generalul Graves Erskine conducea OSS -ul în Asia de Sud-Est - Oficiul pentru Servicii Speciale - încă din 1953, numit deci de Eisenhower. În fine,
Care dintre preşedinţii americani credeţi voi că poate fi blamat în mod special pentru tragedia din Vietnam? Kennedy; cei dinaintea lui - Eisenhower, Thruman; cei de după el - Johnson şi cei care au urmat?

9 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Unii romani ii acuza pe americani ca ne-au abandonat comunismului, ca nu au luptat pentru noi impotriva rusilor. Iar apoi, ii acuza pe americani de contrariul: ca au luptat pentru Vietnam, ca nu l-au abandonat comunismului. Americanii au mers pe teoria dominoului, adoptata de Truman, potrivit careia orice tara care sucomba comunismului, usureaza caderea altei tari din regiune; le era mai bine daca lasau toate tarile sarace din Asia sa cada una dupa alta, paguba ar fi fost a acelor tari, nu a americanilor. A fost meritul lui Truman ca a incercat sa opreasca comunismul in Asia, si tot meritul lui declansarea Razboiului Rece, care a dus in cele din urma, la eliberarea Europei de Est - si meritul presedintilor de dupa el, care au continuat aceste doua politici.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Foarte complicat a fost războiul ăsta şi foarte greu de descâlcit toate iţele lui. Americanii aveau trupe în Indochina încă din 1945. Exista acolo o Indochină franceză. Dar în în timpul lui ww 2 Franţa fusese înfrântă de Germania. Ce autoritate mai putea avea guvernul de la Vicky în acea parte de lume? Adevărata autoritate o exercitau acum japonezii. Pe urmă, japonezii se predau în august '45. La scurt timp apare războiul din Coreea. În paralel, Războiul Rece. Complicată situaţie; complicată istorie; complicată lume.

| Zuzu1991 a răspuns:

Toti...
interesul a fost sa se mentina razboiul, si ii durea in cot de americani morti si de faptul ca era clar ca il vor pierde cu "strategia" special facuta ca sa se mentina in razboi, si anume: geografia permitea ca trupele vietnamului de nord, sa intre in Laos si sa mearga paralel cu granita, pana departe in sud, fara ca trupele americane sa le faca ceva

Iar razboiul putea fi castigat in cateva luni, dar trupelor americane li s-a interzis sa bombardeze vietnamul de nord, iar cand in sfarsit si-au dat seama ca or sa o incaseze si au scos "restrictiile" puse din pur interes financiar a fost prea tarziu, trupele Viet Congului erau deja bine echipate (de catre rusi) bine organizate, bine antrenate (iar rusii) si puternic dedicate, iar americanii nu mai primeau reinforcements pentru ca in tara au inceput proteste enorme anti-razboi si anti-atrocitatile comise de americani (care dadeau cu bombe cu napalm in sate, ca sa omoare 1-2 VC ardea tot satul cu femei si copii cu tot)

| sabin89 explică (pentru Zuzu1991):

Deci tu crezi că interesul americanilor nu era să câştige războiul, ci să-l menţină...

| Zuzu1991 a răspuns (pentru sabin89):

Nu doar cred, sunt SIGUR
ce cred e ca e destul de evident, america putea sa distruga un popor amarat format din tarani, insa dupa 20 de ani de razboi, taranii aia nu mai erau niste amarati intr-un colt, si asta a fost greseala americanilor

| StrongHeart a răspuns (pentru Zuzu1991):

Pe langa asta, daca vorbim de Vietnam trebuie sa aducem in discutie si Agent Orange, cauza a sute de mii de morti si nasterea viitoarelor generatii in unele cazuri cu malformatii si alte efecte devastatoare ale acestui compus chimic, chiar si asupra soldatilor americani!

| Zuzu1991 a răspuns (pentru StrongHeart):

Oke

| StrongHeart a răspuns:

Kennedy era pentru oameni, un adevarat patrior, a vorbit si despre societati secrete si era la curent cu toate mizeriile si experimentele care aveau loc in CIA si alte organizatii corupte.
De asta a fost impuscat.
Razboaiele sunt doar un pretext, e totul despre control, bani si mentinerea unui sistem tiranic.

| sabin89 explică (pentru StrongHeart):

Greu de imaginat că există oameni capabili de astfel de crime. Să ai un om de stat tânăr, inteligent, în plină ascensiune, iar tu să-l împuşti în cap şi să-i zbori creierii...Pff! Nu există nicio justificare pentru aşa ceva.