Nu e fontei, e fantei deci:
"Aliajul de lipit corespunde fantei si otelului."
Am zis corect?
ALIÁJ, aliaje, s. n. Produs metalic obținut prin topirea laolaltă a anumitor metale sau a unor metale cu metaloizi.
FÓNTĂ, fonte, s. f. Aliaj de fier, de carbon și de alte elemente, produs în furnale înalte
nu cred ca e "aliajul de lipit"...
De lipit? Sau de sudat? Eu stiu ca metalele se sudeaza mai bine decit sa se lipeasca. Deci ar fi "aliajul de sudat corespunde fontei si otelului"?
Nu obligatoriu, spre exemplu alama cu care se lipeste si otelul este un aliaj in care cuprul este dominant in proportie de 60% zincul 30% iar restul de metale mai multe la la numar (pe care nu le mai stiu) aprox 10%. Fonta este si ea un aliaj ce contine pana la 6% carbon si alte elemente cupru, mangan, siliciu, toate aceste combinatii se fac functie de fonta dorita si utilitatile ei, fonta alba, fonta cenusie. Otelul este la fel si el un aliaj care contine carbon mai putin decat fonta maxim 2% si este aliat cu mai multe metale fero-vanadiu ati vazut cheile de la trusele mecanice ale masinilor si fero-vanadiu, otelul rapid di care se face cutitele de aschiat la strunguri oteluri speciale pentru scule, otelul inox din care este scos oxigenul si lista poate continua intrucat sunt foarte categorii de otel. Insa sunt mai multe categorii de aliaje care se folosesc la lipit.
Aliajul de lipit x lipeste fonta si otelul? Daca este o problema de perspicacitate, totusi trebuia la "TRIVIA AMUZANTE".