Banuiesc ca exista o dualitate in noi care nu o putem nega oricat am incerca; pana la urma partea animalica din noi nu este ceva rau in sine - este o conditie a existentei fizice! Dar spiritualitatea, constiinta de sine, aplecarea asupra propriei persoane si judecarea ei - asta ne ridica! Dar in conditii extreme, nu cred ca depasirea acestei conditii ar mai fi posibila!
Prim capacitatea de gadire, prin rationament, prin instincte ( astea le au si animalele )...
Prin dragoste zic eu, si aceea dragoste de aproapele tau care vine dintr-o constiinta pe care numai Dumnezeu ti-o poate da...pacat ca de multe ori nu ascultam vocea constiintei si ramanem supusi conditiei umane!
Din tot ce facem rezulta clar ca nu am depasit conditia de animal.
Doar persoanele indoctrinate religios cred asta.
...rebelitate,ateism si filosofia realului, prin cultura si imaginatie - omul si-a ridicat fata spre cer si a stat vertical cu tendinta de a creste si de a fi mai mare de cat toti zeii!
Mark Twain, in nuvela sa numita "Strainul misterios", a afirmat la un moment dat ca, a face pe un om animal, ar insemna sa jignim bietul animal. Caci el, daca face rau, o face fara a avea simt moral. Se apara pur si simplu. Nimic nu este determinat inainte de actiunea sa. Pe cand omul, cand face acest rau este de o cruzime fara margini si il face premeditat. Asa ca, dintr-un punct de vedere, al conditiilor de trai, omul a depasit conditia de jungla, dar pe de alta parte, omul a inventat un cod moral care ii permite foarte multe. Are chiar iluzia ca stapaneste natura, cand de fapt el o distruge. Este o caracteristica specifica rasei noastre, dupa cum tot acelasi autor afirma, si imi permit sa il citez: "(omul) intotdeauna minte, intotdeauna isi asuma virtuti care nu ii apartin, intotdeauna le neaga animalelor superioare, care sunt singurele care le poseda. Niciun animal nu face vreodata un act de cruzime - acesta este dreptul celor care poseda un Cod Moral. Cand un animal provoaca durere o face cu inocenta; nu este o rautate; pentru el nu exista rautate. Si nu provoaca durere din placerea de a o provoca - numai omul face asta. Inspirat de abjectul Cod Moral al sau! Un cod ce are ca functie de a distinge binele si raul, cu libertatea de a alege pe care dintre ele sa le faca. Ce mare avantaj poti avea din asta? El alege mereu, si in noua cazuri din zece alege raul. Nu ar trebui sa existe rau; si fara Codul Moral nu ar putea sa existe unul." Daca omul a depasit deci conditia de animal, a facut-o desigur prin ratiune. Dar asta nu intotdeauna il duce la bine.
Daca toata Fiintarile traesc in Firea lor Data deci in Legea vietii lor, singur omul a cazut! Da a Cazut depasind cadrul Legilor proprii si practica Nelegea, Nelibertatea, Pacatul!
Harul pierdut inseamna cadere, Animalele nu cad din Firescul Legi in care au fost Date! Omul este singurul cazut, ci nu poate sa fie compensata Legea prin comoditati/pofte!
petru borodi/Cluj
Prin puterea de a vorbi, scrie, citi, etc. dar mai sunt si oameni carora li se spune "ai mai putina minte ca o gaina"