Fără a ne pierde în interpretări neautorizate despre ce a vrut să spună Biblia în acele zeci de versete despre LOCURILE DE FERICIRE sau cele de NEFERICIRE, înţelegem pentru început că SUFLETUL ESTE VEŞNIC.
Cuvântul repetat de nenumărate ori în Biblie, cuvântul "veşnic", "veşnicie" are un singur sens: etern, fara sfarsit…
O veste bună (şi de ce n-ar fi aşa) este aceea că noi suntem arhitecţii propriului nostru destin, ai propriei noastre fericiri!
Dacă Dumnezeu este văzut ca "Sursă" a existenţei noastre, "Dăruitorul" vieţii, iar viaţa noastră ca "dar" ar fi văzută doar ca o temporară "lumânare" aprinsă, există tentaţia pentru unii să-şi folosească libertatea pentru a fi total "independenţi", pentru a se separa de Creator, de un "Părinte ceresc".
Când "lumânarea" e aprinsă, când "viaţa" îţi inspiră că tu eşti "buricul pământului", există riscul ca cineva să se simtă "dator" să sfideze pe "Dăruitor" şi să "verifice" până la ce "îndepărtare" de "Sursă" (de Dumnezeu) se ţine aprinsă lumânarea, pierzând din vedere că aceasta are un "fitil" limitat...
Dumnezeu nu pedepseşte pe nimeni!
Cum este posibil ca Dumnezeu să fie IUBIRE, dar să existe şi nefericire de durată?
Un singur răspuns: nu este consecinţa alegerii Lui şi a iniţiativei Lui, ci a RESPECTĂRII LIBERTĂŢII omului şi consecinţa unei mari PĂRĂSIRI: A OMULUI care Îl părăseşte pe Dumnezeu, îl ignoră toată viaţa, îşi părăseşte Sursa Fericirii şi vieţii lui…
Situaţia aceasta riscă să se cronicizeze, devenind "de durată", tocmai pentru că omul este de la bun început o "investiţie veşnică", pentru veşnicie…
Este oare posibil ca omul să se încrânceneze pe o poziţie a răului? Omul, ar putea el păstra în mod continuu calea "îndepărtării"?
Dacă vedem exemplul "duhurilor răutăţii" care nu intenţionează să se întoarcă din calea lor rea… înţelegem că din păcate este posibilă şi omului această experienţă a "încleştării" în ură faţă de semeni, faţă de Creatorul său…
Cu mari riscuri asumate (inclusiv jertfa Sa continuă pe cruce), Dumnezeu S-a angajat să respecte în mod continuu LIBERTATEA OMULUI, aşa responsabilă cum este ea...
Da, si crestinii mai zic ca d-zeu ne-a facut cu liber arbitru, si putem decide daca o sa o luam pe calea cea buna sau pe cea rea. Dar nu are cum sa fie asa, daca el stie deja cum va fi fiecare om. Si daca deja stie, atunci inseamna ca asa te-a facut, te-a programat. Deci esti ca un robot predestinat sa faci anumite lucruri alese de d-zeu. Si atunci inseamna ca el te-a facut de la inceput cu gandul de a te trimite in rai sau iad, dupa propriile lui preferinte. Deci viata ta si tot ce vrei tu sa faci nu mai conteaza.
Asta este una din chestiile care m-a indepartat de crestinism (nu singura). Am ajuns la concluzia ca viata aici nu este un test, sau pentru a ajunge in rai/iad, ci pentru a evolua spiritual, pentru a invata niste lectii, pentru a experimenta niste trairi. Nu exista bine/rau la nivel absolut, ci doar experiente.
Citind intrebarea ta am realizat ca nu detii anumite cunostinte esentiale cu privire la Biblie. Iadul si raiul nu exista! Mai cerceteaza!
Tu ai liber arbitru, adica ai libertate, poti alege incotro sa tragi. Nu-ti impune nimeni chestiile astea religioase si morale.
Intrebarea ta bate mult spre logica.
Sa-ti pun si eu o intrebare logica. Dumnezeu, in calitate de un tata iubitor, crezi ca si-ar lasa fiii sa sufere intr-un foc vesnic, asa-numitul "IAD"?
Scopul tau pe acest pamant este sa-ti gasesti UN SCOP. Sa afli care e sensul vietii tale. Fie viata ta va sta in bani si in lucruri materiale din lume. Fie i te dedici lui Dumnezeu, si-ti vei aduna "Comori" in cer.
Si ai mai zis tu ceva de cersetori si daca ajuti pe unu nu-l ajuti pe celalalt. In fine, pe planeta asta din 7 miliarde de oameni, ii clar ca n-o sa poti sa-i ajuti pe fiecare. Atata timp cat ajuti pe o persoana anume, e o fapta morala, ce-ti va aduce o multumire interioara, si-ti va intari relatia ta cu Dumnezeu.
Avem un lung drum de parcurs in cautarea intelepciunii!
Pai atunci de ce s-a mai inventat iadul, poruncile, fericirile, etc daca noi tot in RAI ajungem? Cu cersetorul era vorba ca nu exista fapte bune sau rele pentru ca daca facem o fapta buna sau rea poate fi in defavoarea altcuiva, daca facem o fapta buna pentru cineva, altcineva are de suferit, fara exceptii.
"Citind intrebarea ta am realizat ca nu detii anumite cunostinte esentiale cu privire la Biblie. Iadul si raiul nu exista! Mai cerceteaza!"
Ai consumat ciuperci inainte de a citi Biblia?
Matei 5:22
Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; şi oricine va zice fratelui său: „Prostule!" va cădea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: „Nebunule!" va cădea sub pedeapsa focului gheenei.
Matei 5:29-30
Dacă deci ochiul tău cel drept te face să cazi în păcat, scoate-l şi leapădă-l de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă.
Mat 18.8-9; Marc 9.43-47; Mat 19.12; Rom 8.13; 1Cor 9.27; Col 3.5;
30 Dacă mâna ta cea dreaptă te face să cazi în păcat, taie-o şi leapăd-o de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă.
2 Petru 2:4
Căci dacă n-a cruţat Dumnezeu pe îngerii care au păcătuit, ci i-a aruncat în Adânc, unde stau înconjuraţi de întuneric, legaţi cu lanţuri şi păstraţi pentru judecată;
Mai sunt si altele, dar mi-e lene sa caut.
Ioan 14:2-3
În casa Tatălui Meu sunt multe locaşuri. Dacă n-ar fi aşa, v-aş fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc.
3 Şi după ce Mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiţi şi voi.
Mai sunt si alte mentiuni despre imparatia cerurilor, etc.
"Ai consumat ciuperci inainte de a citi Biblia?" - Nu sunt nici eu de accord cu fuzzer, dar nu cred ca trebuie sa-i vorbim sarcastic. Omul asa a inteles el. Stii ca Biblia e interpretabila. Zece oameni citesc un text si vin cu zece interpretari. De exemplu, in textul pe care l-ai dat, de la Mat 5:22, cine poate sti ce este "pedeapsa Soborului"? Sau cine poate sti ce e focul gheenei? Ce e gheena, de fapt? Fiecare se apuca de interpretat. Daca tu ai inteles altfel, ii poti explica varianta ta, nu trebuie neaparat sa-l jignesti.
Sunt de acord ca exista interpretari, dar sunt multe referiri la iad in noul testament, si cand vine cineva si spune intr-un mod acuzator: "citind intrebarea ta am realizat ca nu detii anumite cunostinte esentiale cu privire la Biblie.", nu stiu cum ar putea sa se astepte la un raspuns mai bland decat al meu.
Recitind postarea lui, am sesizat ca el a intervenit in discutie cu o anumita aroganta, spunandu-i interlocutorului ca "nu detine anumite cunostinte esentiale". Si atunci inteleg mai bine tonul raspunsului tau. El ar fi trebuit sa spuna: uite, eu inteleg altfel, pentru ca... si sa isi aduca argumentele, pentru a fi comparate cu ale celuilalt.
O seara buna!
Ai scris mai sus de "gheena", gheena este un loc al infernului, in context se refera la moarte.Nicidecum la 2 lumi paralele in care crede marea masa a populatiei cum ar fi IADUL si raiul. Banuiesc ca tu crezi in Dumnezeu, si de aceea ai postat intrebarea, sau totusi ai niste banuieli. Dar nu poti discuta subiecte atat de profunde cat nu exerciti credinta in ele...
La modu ipotetic, gandeste-te:
Dumnezeu, in calitate de tata si parinte iubitor, si-ar trimite fiii (adica oamenii) sa arda intr-un foc vesnic? Ce se mai presupune, ca stapanul acelui foc e Satan, cand Biblia mentioneaza clar in apocalipsa sau revelatia ca Satan va fi distrus.
Versetele ce le-ai scris tu mai sus le poti intelege destul de simplu, daca iei problema de la inceput, ori tu te pui in mijlocul desertului si ceri apa, a fost o paralela.
i-a biblia, si citeste intreg capitolul, si incearca sa gasesti raspunsuri tot in biblie, daca un verset sau capitol ti se pare mai greu si nu-l intelegi, incearca sa studiezi acele lucruri si sa-ti raspunzi tot cu biblia.
Daca iei versetele exact asa cum sunt fara sa le studiezi un pic, n-o sa intelegi nimic, incearca sa citesti apocalipsa, daca esti curios, si-o sa realizezi ca nu intelegi nimic de-acolo, daca nu pui lucrurile cap la cap, si sa le vezi logic...
Biblia e cuvantul lui Dumnezeu, si are ca scop de a informa tot omul cu privire la existenta si la pretentiile pe care le are Dumnezeu de la noi. Cand e vorba de a face voia Lui, chiar si parintii sunt semnificativi, familia, prieteni etc.
Oamenii sunt ca niste picaturi de ploaie, neinsemnati!
Exista unele interpretari ca ghena ar fi doar asa, o metafora pentru moarte/nefiinta. Dar avem citatul "sub pedeapsa focului gheenei". Asta indica ca ghena nu e doar ceva pasiv, este un loc unde suferi.
Eu sunt teist, dar nu sunt crestin. Cu toate acestea, am studiat suficient biblia, si cunosc multe lucruri despre crestinism, lucruri despre care majoritatea celor care se numesc crestini nu au habar. Si nu cred ca trebuie credinta ca sa poti analiza obiectiv biblia.
Asa cum ai spus si tu, biblia insistă asupra ideii de veşnicie. Nu ştim până unde merge interpretarea simbolica in privinta "condiţilor" acelei veşnicii, dar cert este ca noţiunea de "veşnicie" este subliniată concret.
În ce măsură acele condiţii sunt "locuri" sau "stări" ale sufletului şi ale trupului (trup spiritualizat, primit prin înviere) nu ştim în mod detaliat...
Iată versetele (amintite doar pentru că sunt cerute de tipul întrebării... ):
- Matei 25, 41: „Atunci va zice şi celor de-a stânga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul CEL VEŞNIC, care este gătit diavolului şi îngerilor lui."
Matei 25, 46: Şi vor merge aceştia la osândă VEŞNICĂ, iar drepţii la VIAŢĂ VEŞNICĂ.
- Iuda 1, 7: „Tot aşa, Sodoma şi Gomora şi cetăţile dimprejurul lor care, în acelaşi chip ca acestea, s-au dat la desfrânare şi au umblat după trup străin, stau înainte ca pildă, suferind pedeapsa focului CELUI VEŞNIC.
- Iuda 1, 13: "Valuri sălbatice ale mării, care îşi spumegă ruşinea lor, stele rătăcitoare, cărora întunericul întunericului li SE PĂSTREZĂ ÎN VEŞNICIE.
- Marcu 3, 29: Dar cine va huli împotriva Duhului Sfânt NU ARE IERTARE ÎN VEAC, ci este vinovat de OSÂNDĂ VEŞNICĂ.
"Iezerul cel de foc" NU este un loc simbolic, şi nici unul care mistuie, ci este un "locaş" VEŞNIC! Iată doar o parte dintre dovezi:
- Matei 18, 8: Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te sminteşte, taie-l şi aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viaţă ciung sau şchiop, decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în FOCUL CEL VEŞNIC.
- Ioan5, 29: „Şi vor ieşi, cei ce au făcut cele bune spre învierea vieţii şi cei ce au făcut cele rele spre ÎNVIEREA OSÂNDIRII."
- Daniel 12, 2: Şi mulţi dintre cei care dorm în ţărâna pământului se vor scula, unii la viaţă VEŞNICĂ, iar alţii spre ocară şi RUŞINE VEŞNICĂ.
- Iuda 1, 6: Iar pe îngerii care nu şi-au păzit vrednicia, ci au părăsit locaşul lor, i-a pus la păstrare sub întuneric, în LANŢURI VEŞNICE, spre judecata zilei celei mari.
Nu ştiu în ce măsură eşti de acord, dar aceasta este perspectiva creştină...
Cum este posibil ca Dumnezeu să fie Iubire dar să existe şi nefericire de durată? Un singur răspuns: NU este consecinţa alegerii lui Dumnezeu şi a iniţiativei Lui, ci a RESPECTĂRII LIBERTĂŢII omului şi consecinţa unei mari PĂRĂSIRI: A OMULUI care Îl părăseşte pe Dumnezeu, îl ignoră toată viaţa, îşi părăseşte Sursa Fericirii şi vieţii lui…
De ce "de durată"? Pentru că omul este de la bun început o "investiţie veşnică", pentru veşnicie…
Există şi întrebarea "este posibil ca un om să se încrânceneze definitive pe o poziţie a răului?"
Ei bine, în primul rand, Dumnezeu respectă continuu libertatea omului. Dar omul… ar putea el păstra continuu calea "îndepărtării"? Dacă analizăm exemplul "duhurilor răutăţii" care nu intenţionează să se întoarcă din calea lor… înţelegem că din păcate că este posibilă şi omului această experienţă a "încleştării" în ură faţă de semeni, faţă de Creatorul său…
Eu stiu perspectiva crestina, am studiat mult biblia si am vorbit cu multi pastori (si cu cativa preoti). Si din cauza asta nu mai sunt crestin, pentru ca nimeni nu a reusit sa imi explice niste chestii logice.
In primul rand, dumnezeu nu respecta tot timpul libertatea oamenilor. De exemplu, dumnezeu l-a facut pe faraon sa nu asculte de Moise: Exod 9:12 "But the LORD hardened Pharaoh's heart and he would not listen to Moses and Aaron, just as the LORD had said to Moses."
In al doilea rand, chair daca avem liber arbitru (eu nu cred in asta, dar sa zicem ca avem), de ce ar face dumnezeu pe cineva stiind foarte bine ca acea persoana va ajunge in iad? Nu ar fi ai bine sa nu creeze acea persoana?
Si cel mai important lucru: Crezi ca o pedeapsa vesnica (deci infinita) este proportionala chiar si cu cel mai grav pacat din lumea asta? Adica, daca esti mare pacatos, faci un numar finit de pacate. Pana si Hitler & Stalin au omorat 'doar' cateva zeci de milioane de oameni. Merita ei o pedeapsa infinita pentru asta?
Nu am timpul necesar pentru a-ti răspunde la obiect, dar, în cazul episodului cu Moise si cu faraon este doar o exprimare figurată sau neinspirată a acelui autor al scrierii. Stilul propriu al autorilor biblici a permis si strecurarea unor exprimari neinspirate, sau exprimari proprii atribuite divinităţii...
Referitor la a doua problemă, Dumnezeu nu doreşte să treacă cu a Sa cunoaştere omniscientă peste pragul preyentului pentru a cunoaşte din start viitorul.
Cunoaşterea viitorului îl poate influenţa, chiar şi fizica cuantică ne confirmă. Atât de mare este puterea libertăţii responsabile a omului încât şi pentru Dumnezeu faptele noastre sunt o mare surpriză, motiv de bucurie şi delectare sau, de crudă dezamăgire...
Referitor la al treilea punct, iata, chiar am scris mai sus:
"De ce "de durată"? Pentru că omul este de la bun început o "investiţie veşnică", pentru veşnicie…
Există şi întrebarea "este posibil ca un om să se încrânceneze definitive pe o poziţie a răului?"
Ei bine, în primul rand, Dumnezeu respectă continuu libertatea omului. Dar omul… ar putea el păstra continuu calea "îndepărtării"? Dacă analizăm exemplul "duhurilor răutăţii" care nu intenţionează să se întoarcă din calea lor… înţelegem că din păcate că este posibilă şi omului această experienţă a "încleştării" în ură faţă de semeni, faţă de Creatorul său…"
Dumnezeu este o fiinta atemporala, in afara timpului. Imi vine greu sa cred ca el nu stie ce vom face noi, ca prefera sa fie surprisn de faptele noastre. Poate e asa, dar eu nu prea rezonez la explicatia asta.
In legatura cu pedeapsa vesnica, inteleg ce spui dar nu sunt de acord cu asta. Da, omul este o fiinta vesnica, dar asta nu inseamna ca orice actiune a lui trebuie sa se traduca in rasplata sau pedeapsa vesnica. Nu crezi ca pana si cel mai naspa om din lume, dupa cateva sute d emilioane de ani de chin, se va gandi: "Hmm, poate nu a fost frumos ce am facut..."? De ce crezi ca o fiinta vesnica, dupa ce moare, nu se va mai putea schimba? Daca suntem vesnici, si avem liber arbitru, atunci ne putem schimba oricand, nu?
Sau hai sa o luam altfel... Uite, Saul de exemplu. Era un mare bulangiu, killarea crestini... Si dumnezeu i-a dat o sansa, si a devenit probabil cel mai mare crestin dupa Isus. Hitler si Stalin de ce nu ar merita o sansa similara?
Bună,
Păi nu astă e scopul pentru care Dumnezeu ne-a trimis pe Pământ. Uiţi că oamenii au avut şansa să trăiască în Rai, dar au păcătuit şi au pierdut-o?
Am fost trimişi pe Pământ pentru a fi responsabili de faptele noastre. Avem şansa fie să ajungem în Rai, fie în Iad.
Dacă Dumnezeu ştie ce vom face, care e problema? Noi trebuie să ne vedem de viaţă şi să fim responsabili de ce facem. Dacă el stie deja ce vom face, nu înseamnă că şi noi ştim asta.
Şi apropo, să dai 10 lei unui cerşetor, pe gratis, e un lucru rău, oricum ai lua-o.
Numai bine!
Daca iti zic ca este un ceainic mic care se plimba in jurul planetei saturn ma crezi? Nu, nu ma crezi pentru ca nu l-ai vazut. Deci Dumnezeu unul nu exista pentru ca nimeni nu l-a vazut. Biserica dupa cum vezi e mai mult o afacere. Deaia eu mor de ciuda cand vad ca am peste 20 de biserici in oras dar doar 2 spitale si nici un orfelinat. Dumnezeu exista dar el exista in toti oamemnii. One love!
Nu exista asa ceva este o inventie facut de biserica pentru a controla si manipula oamenii.Cand oare vor realiza oamenii asta?
De ce nu arata catolicii acele documente secrete pe care papa le apara ar produce haos in lumeaasta a religiei care este o prostie.
Te inteleg si eu ziceam la fel..stai linistit ca dumnezeu ne iubeste ne-a creeat din nimc prin puterea cuvantului sau sa fie, ne-a creeat cu dragoste.pe bune acum chiar am citit intr-o carte din asta biblica cu nu stiu ce sfant si spunea ca daca regretam cu adevarat faptele rele pe care le-am facut ne v-a ierta citeste aici cele 9 fericiri o sa intelegi mai bine http://www.razbointrucuvant.ro/2012/03/26/fericirile-explicate/ a si ma-i amintit ceva ..stiai ca atunci cand te stingi si ti se pun bani in buzunar. dfapt nu te duci cu ei in rai.te duci cu aia pe care i-ai dat pana acum cuiva...adica deex tu ia-i dat unui cersetor in viata ta doar o data zece lei..si cand te stingi(doamne fereste..scz daca te simti jignit)cineva iti baga in buzunar 7 milioane..sti cu care rami in buzunar? ..cu aia 10lei pe care ia-i dat..treba asta e adevarata pe bune! funda?
LisaJulie întreabă: