Cineva,nu stiu daca se stie cine, spunea ca:"Optimistul nu are frana.Pesimistul nu are...motor." Cred ca tine de noi,ca si caractere,spre ce parte ne inclinam:critica/lauda,rau/bine!
Si da, ar fi bine daca am vedea o parte buna in fiece' lucru rau, dar...balanta trebuie sa fie echilibrata.Cauta binele in lucrurile rele, atunci cand acestea pot avea un fundament.Nu-ti zice:"bine ca mi-am fracturat o mana si nu pe ambele". Binele trebuie sa aiba o logica, raul trebuie sa justifice logica binelui.
Da, aşa e omul (mai sunt şi excepţii, bineînţeles) - caută în orice lucru bun ceva rău, se leagă de chestii minore, în loc să vadă imaginea de ansamblu, care este predominant bună. Probabil în acest fel unii oameni ajung să se simtă superiori, egoul lor este răsfăţat. Efectiv (doar) aşa ajung ei să se simtă bine.
Personal, prefer să văd partea plină a paharului şi să caut în orice lucru (negativ sau pozitiv) ceva bun, ceva frumos, ceva folositor. Nu spun că o şi reuşesc de fiecare dată (uneori îţi vine greu pe moment să sustragi şi din ceva tragic, dureros, un lucru pozitiv), dar încerc, însă fără să-mi impun - este ceva ce mă caracterizează, ce vine natural.
"Nu ar fi mai bine sa cautam binele din orice chestie?"
Eu tind să cred că da. Pentru că altfel am ajunge doar o lume de frustraţi şi pesimişti, care găsesc plăcerea doar în suferinţa/umilinţa celuilalt, care nu ştiu să se bucure de lucruri cu adevărat frumoase, care sunt veşnic trişti, iritaţi şi nemulţumiţi.
Nu, un ar fi mai bine.
De ce? Pentru ca am ajunge cu totii o gasca de optimisti ratati.
Uita-te la americani care acum se confrunta cu un optimism exagerat si nejustificat din partea majoritatii populatiei. Motiv pentru care, in vremuri de criza reala, au imense probleme de adaptare la noile conditii!
Nu e bine sa fi nici optimist nici pesimist...e bine sa fi tu.Dar astaconsta in cat de inteligent esti...
Pentru majoritate lucrurile bune deja devin o banalitate(desi multi nu le fac).E usor sa zici "eh mare lucru ce a facut x, si eu pot dar nu vreau s-o fac". Fiind vorba de ceva rau, multora le place sa fie un pic si carcotasi.
Iti dai seama ca o persoana care chiar face ceva*de bine* nu o sa critice pe x si y pentru un lucru gresit.Criticii sunt persoane care isi pierd timpul si isi traiesc viata comentand actiunile altora, si in mod clar ajungand sa nu mai aibe ei actiunile proprii.
Asemenea situatii pot fi pur si implu ignorate.Cand te bucuri de un succes, bucura-te singur fara sa te gandesti "de ce nu se bucura si z cu mine".
Stii cum e, cand esti fericit e ca si cum faci pe tine.Toata lumea te vede dar doar tu simti caldura.
Pentru persoanele care inca mai au anumite principii si conceptii, da sigur vor cauta binele in orice.Astea sunt persoanele care mai valoreaza ceva, persoanele care merita osteneala.Si tot de aceste persoane trebuie sa tinem cont.
Succes.
Aici fac referire atat in general cat si la cei care raspuns la intrebarile de pe TPU.se iau de tot ce e rau dar putini comenteaza la intrebarile calumea
Se intampla asta deoarece lucrurile cu efect negativ au intotdeauna un impact mai mare datorita principiului pierderii (economie). Oamenii cauta placerea prin evitarea neplacutului. Cat despre criticism, mecanismul proiectiei din psihanaliza explica cel mai bine asa ceva: persoanele care critica detin ele insesi acele lucruri pe care le critica la altii si, inconstient, le atribuie si le discrimineaza la ceilalti.
julie întreabă:
anonim_4396 întreabă: