anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Principiul cauzalitatii se aplica in mecanica cuantica?
multumesc

Răspuns Câştigător
| scriitor a răspuns:

Da, se aplică. Principiul cauzalităţii se referă la faptul ca indiferent ce sistem de referinţa am folosi, efectul unei acţiuni va fi mereu ulterioară cauzei. Pentru a scăpa de aceasta obligativitate ar trebui să dispunem de o inversare a sensului scurgerii timpului, lucru imposibil. Vezi Trg a lui Einstein şi transformările Lorentz. La viteza de 300.000 km/s timpul s-ar opri, însă acel ceva ce ar atinge această viteză ar avea gravitaţia infinit, ar colapsa în sine, ar deveni o gaură neagră din care întoarcere, evadare nu există.
Principiul cauzalităţii, a simultanităţii, a echivalenţei se păstrează nu doar în cadrul fizicii cuantice (nucleare) care se ocupă cu studiul particulelor elementare şi a interacţiunilor dintre acestea ci chiar şi în teoria stringurilor care studiază compoziţia şi felul în care există aceste particule elementare.
Pentru a nu da doar răspuns ci a te face să înţelegi realmente implicaţiile principiilor şi cauza acestei obligativităţi ar trebui să formulez un răspuns pe zeci de pagini şi m-aş baza şi atunci pe presupunerea ca anumite noţiuni din fizică îţi sunt cunoscute. Mi-ar fi de mare folos să ştiu care este nivelul la care te găseşti, astfel aş ştii cum sa ma exprim pentru a putea fi recepţionat şi aş şti şi de unde trebuie să pornesc în formularea unui răspuns.

5 răspunsuri:
carla
| carla a răspuns:

Mecanica cuantica mai este denumita si ''teorie cuantica'' sau '' fizica cuantica''(o ramura a fizicii moderne). Daca pornim de la premisa ca : "principiul cauzalitatii este o teorie de baza in fizica'' ajungem la concluzia ca se aplica.
Asta este parerea unui ''profan'' nu al unui cunoscator.

| nightluser a răspuns:

Cauzalitatea este o lege UNIVERSALA

Mecaninica cuantica NU NEAGA cauzalitatea asa cum o percepem noi ca fiinte constiente

Schrödinger a scris:

„Putem imagina chiar cazuri destul de ridicole. O pisică este închisă într-o cameră din oţel, împreună cu următorul dispozitiv (care trebuie să fie ferit de interacţiunea directă cu pisica): într-un detector Geiger-Müller se află o foarte mică cantitate de material radioactiv, atât de mică, încât în decurs de o oră doar un singur atom probabil se va dezintegra, sau cu egală probabilitate, poate niciunul; dacă totuşi se întâmplă, detectorul Geiger va genera un semnal si prin intermediul unui releu eliberează un ciocan care sparge o mică fiola de cianură. Dacă lăsam nesupravegheat întregul sistem timp de o oră, putem spune că pisica trăieşte încă dacă în acest timp nici un atom nu s-a dezintegrat. Funcţia de undă a întregului sistem va exprima acest fapt având în ea pisica vie-şi-moartă (scuzaţi expresia) sau împrăştiată în părţi egale.

| anarhistor a răspuns:

Un intelect care in orice moment ar şti toate forţele care animează Natura şi poziţiile mutuale ale fiinţelor care o cuprind, dacă acest intelect destul de vast pentru a pune la dispoziţie datele pentru a fi analizate, ar putea condensa într-o singură formulă miscarea celor mai mari corpuri ale universului, şi ale celui mai uşor atom: pentru un asmenea intelect, nimic nu ar putea fi incert; iar viitorul, la fel ca şi trecutul ar putea fi prezent in faţa ochilor săi...deci raspunsul la intrebarea ta... din pacate nu-l stie nimeni.

Plus de asta cauzalitate = o cauza mama = Creaţia ex nihilo = Vid = Energie...asta asa simplu. Deci din cate vad eu intrebarea asta... e de fapt o definitie si in acelasi timp falsa...nu stiu raspunsul cu alte cuvinte dar banuiesc ca nu exista unul.
De fapt un raspuns corect in moment ar fi ca intrebarea ta nu e corecta.

Rspct happy

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Intrebarea ar fi", daca principiul cazualitatii este adevarat se poate aplica in fizica cuantica?",... daca principiul cauzalitatii este adevarat, vreau sa spun din punct de vedere metafizic, care se bazeaza in relatiile esentiale dintre lucruri si care au nevoie de acesta pentru a exista.tot ce exista trebuie sa fie absolut motivat pentru a incepe sa existe "orice cauza are un efect, nimic nu se poate intampla fara a avea o cauza si un efect., de fapt principiul anunta o cauza eficienta si motivata, logic si filozofic din punct de vedere metafizic gandesc ca da, da se aplica

| pitzy a răspuns:

Eu stiam ca da.