| sabin89 a întrebat:

Profesorul de matematică ne spunea că trei cifre de 9 aşezate etajat (9 la puterea 9 la puterea 9) dau un număr foarte mare. Până aici sunt de acord. Dar el mai spunea că acest număr este atât de mare, încât prin comparaţie nu s-ar putea reda mărimea sa. Că numărul de electroni din întregul univers accesibil observaţiei este infim în comaraţie cu acest număr.
Mi se pare exagerat. Ce credeţi?

33 răspunsuri:
| JicaContra a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Dap, esti pe dinafara, imi pare rau ca iti spun
am 2 probleme pentru tine, sper sa rumegi cu atentie

1. ORDINEA OPERATIILOR... CINE SPUNE ca se ia de sus in jos si nu invers?!? arata-mi si mie regula asta intr-un site de matematica OFICIAL

2. sa spunem ca ai dreptate, ABSOLUTA... ghici ce, NU GANDESTI!
eu am facut o greseala de calcul, iar tu NU AI VAZUT CARE E, si te-ai repezit sa ma faci prost, si sa ma injuri, in loc sa pui punctul pe i din prima, a trebuit eu, care nu stiu atata matematica, sa ajung cu punctul pe i

deci, indiferent cate dreptate ai avea matematic, cand e vorba de respectat interlocutorul si gandit care e treaba de fapt, esti total pe dinafara pentru ca te repezi sa insulti! MAI ALES ca ai venit cu explicatii absolut pe dinafara (nu vreau sa mai spun cuvinte marete) de gen limitarile calculatoarelor si calculator cu numar maxim de 64 de biti

asa ca, raspuns final, dat fiind ca ridicarea multipla la putere este o chestie EXTREM de rar folosita, intrebarea asta e echivalentul matematic al "ce a fost mai intai, oul sau gaina", asa ca unii s-ar putea sa faca (9^9)^9 = un numar 78 de cifre, altii 9^(9^9) = un numar cu 350 de milioane de cifre (care e intr-adevar MUUUUULT mai mare decat numarul tuturor electronilor din univers)

asa ca dat fiind raritatea cu care se folosesc ridicari multiple la putere, si ca trebuie sa stii matematica foarte avansata ca sa inveti ordinea operatiilor la nivelul asta, atunci ar trebui ca problema sa aiba paranteze din prima, CA SA FIE CLAR!

| TristanTzara a răspuns:

Păi cam da. Numărul de atomi de univers e aproximat ca fiind 10^80, iar 9^(9^9)= 9^387420489= 18^(193710244.5) clar mai mare. Însă și să scriu pe foaie acest număr greu, având în vedere că are aproximativ 369*10^6 cifre dacă e scris în bază zece și pentru al scrie pe foaie ar fi necesar cam 800 kilometri de foii, mai mult decât ți-ar fi necesar ca să înconjori Cipru.

| sabin89 explică:

S-au şters unele postări, în care vocabularul era ca la uşa corului.
Foarte bine.