Trebuie să fiu prost şi complet imoral ca să lichidez pe cineva (fără un motiv bine întemeiat).
Dacă ai vrut să eviţi culpabilitatea, Ram, trebuia să formulezi întrebarea altfel.
Puteai să întrebi...cine e mai demn de dispreţ, milă, ură, whatever, dar nu cui am lua viaţa. Ai pus accent pe ce nu trebuia, cred eu.
Iar dacă ar fi să răspund...
Făcând periodic parte din ambele categorii, mă dispreţuiesc şi într-o postură, şi în alta...dar parcă totuşi în prima mai mult.
La viteza cu care traiesc nu prea-i deosebesc pe prosti de inteligenti nici pe imorali de cei morali.Deci nu am cum sa omor pe cineva.Ii accept pe toti dar imi vad de treaba.
Nu as lichida niciunul, nu sunt Dzeu sa lichidez accept fiecare om asa cum este.
Numai Dumnezeu? El e "Marele Mercenar"?
Nu am zis asa ceva, dar cred cu tarie ca ceea ce faci altuia t-i se intoarce ori rau ori bun sa fie nu de la aceeasi persoana t-i se intoarce dar iti intoarce viata tot.Mai vb cind vei avea 50 ca eu sa-mi spui experienta ta in acest domeniu.
Ce e rau in a fi un asa-zis personaj imoral? Unde se opreste moralitatea si unde incepe moralitatea? N-ai cum defini un om si un om rau,pentru ca nu-s parafate astea vreo undeva,si chiar dac-ar fi,nu este deloc exclusa posibilitatea ca ele sa fie precepte care sa fie imorale sau injuste,privite in esenta lor,si-asa,extrem de subreda.
Nu exista nicio diferenta intre "Patru picioare bine,doua picioare rau" si intervalurile in care sunt fixate moralitatea si imoralitatea.
As fi eu imoral,de exemplu,daca as da foc unui intreg cartier de tigani de la periferie? In cartile voastre de bune maniere,hippiotism viral si corectitudine politica,mai mult ca sigur.Dar avem oare nevoie ca societatea sa ne spuna ce-i bine si ce nu? Avem oare nevoie sa existe "bine" si "nu bine",cat timp se mai presupune,doar pe clipboard, ca in realitate, e cam pe gata ciclul, ca suntem oameni?
Totul e permis, nimic nu exista.Desigur,totul e permis daca se impaca bine cu propriile-mi (ne)principii semi-sociopate.
Ce ma seaca astia care cred ca exista pozitivism si negativistm, imoralitate si moralitate, bine si rau! Trezirea, pana nu canta cocosu' sa va trezeasca el!
Ar fi tiganul imoral, de exemplu, daca ar da foc unui intreg cartier de oameni care detesta tiganii?(cartier in care probabil ai locui si tu)
Desi o dai spre nihilism, tinzi totusi sa sustii morala prin retorica aia.Sau vrei sa spui ca, alegand dintre cele doua variante, ii detesti de prosti si morali ce sunt? Sa fim seriosi, sunt oameni "destepti" - multi o duc foarte bine, si nici nu le pasa de binele general.
Dacă tot pui omului în faţă termenii de "moral" şi "imoral", dă şi câte o definiţie pentru fiecare, că înseamnă chestii diferit de la om la om, iar dacă cineva ar răspunde ar trebui să dea el definiţia în locul tău şi din câte observ n-a făcut-o nimeni.
Daca formulez altfel enuntul tau, de exemplu "bun la suflet, dar sec la minte vs. ager la mine, dar negru la suflet", mi se pare ca in primul caz beneficiul intrece prejudiciul. Cred ca mai mult rau poate face o eminenta intunecata, care cauta raul, decat o minte slaba, care eventual poate face greseli neintentionate...
Cam de genul rusului ala care a sectionat un cablu de comunicatii si a taiat legatura cu statia spatiala internationala... pe de alta parte, cica Mengele era foarte smart!
Sincer,nu sunt in conditia morala sa lichidez pe cineva,dar sincer,a doua varianta este cea pa care as alege-o sa moara,macar cel prost si moral nu face niciun rau omenirii,pe cand celalalt, pe cat de inteligent o fi el, nu ajuta cu nimic, isi foloseste inteligenta in scopuri "negative"(desi termenul asta e unul relativ, fiecare privim altfel lucrurile).
Depinde de intamplare, de modul in care sunt eu afectat de acele persoane, daca le cunosc.
Sincer, habar n-am. L-as lichida pe ala inteligent si imoral, dar degeaba daca am fi toti intr-o lume plina de prostie si moralitate (ar fi aiurea). L-as lichida pe ala prost, dar fara moralitate am fi mai apropriati de animale decat suntem acum.
M-am hotarat, il omor pe ala imoral (iti zic si de ce).
Traim deja intr-o lumea imorala, care prezinta false idei de moralitate si promoveaza imoralitatea si ipocrizia, macacar sa vad cum arata o lume morala, pe asta o cunosc deja.
O idee off: cel mai bine sa fie echilibru, sa nu fim nici prea morali si prosti, dar nici niste nemernici inteligenti si imorali.
Sunt si asa prea multi prosti/ignoranti in lume.
Voi nu faceti decat sa spuneti ca asa e mai bine adica "prost si moral".
Ce inseamna pentru tine immoral, ca eu nu prea fac diferenta.
Bine spus NOname...
Ram-colL, faci parte cumva dintr-o categorie specificata de tine mai jos si te temi sa nu fi executat?
Copilas frustrat, lasa desenele cu violenta si mai citeste o carte
Cred ca am fost cat se poate de civilizat in comentariul lasat si mai mult, nu am atacat pe nimeni nici verbal, nici personal, sau in alte moduri in care vreti voi.
Astfel de intrebari, sunt puse in general de unii oameni, care au anumite frustrari sau chiar mai rau, se simt neglijati si exclusi din societatea in care traiesc.
Daca te referi la cuvantul "executa" sau "a executa", am inlocuit cuvantul folosit de el "lichida-a lichida", care este un cuvant foarte nepotrivit in aceasta intrebare pe care a adresato el.
Cred ca am folosit un limbaj cat de cat decent, pentru aceasta intrebare foarte deranjanta si neplacuta.
Replica precum "copilaş frustrat" este un atac la persoană, akka4.
Una e să ataci o idee şi alta e să-l ataci pe autor.
Nu cred că suntem aici pentru a-l judeca pe Ram-colL., ci ca să-i răspundem la întrebare. Plus, să judeci ceva fără să cunoşti nu e o dovadă de înţelepciune.
Nu e treaba mea, dar în locul tău mi-aş cere scuze.
O sa fiu singurul transant de aici. L-as lichida pe cel prost si moral. De ce? Pentru ca prefer oameni imorali dar inteligenti in preajma mea decat prosti.Imoralitatea oamenilor a insemnat intr-o oarecare masura si evolutie dupa parerea mea.
Hai sa privim mai in esenta; cati prosti sunt morali? Si cati inteligenti sunt COMPLET imorali?
anonim_4396 întreabă: