Psihologia si-a dobandit statutul de stiinta destul de recent prin integrarea statisticii pentru a putea aplica metoda stiintifica. La facultatile de psihologie multi oameni se trezesc studiind subios de multa statistica si nu prea inteleg la inceput de ce.
Psihicul la care te referi se poate imparti in procese psihice, cum ar fi gandirea, motivatia, atentia, senzatiile, reprezentarile, inteligenta etc care sunt cuantificabile si predictibile statistic.
Trebuie sa intelegi ca psihologie nu este matematica uneori anumiti indivizi pot contrazice teoriile si rezultatele studiilor deoarece exista conceptul de putere a situatiei. Orice on normal poate deveni anormal in anumite situatii.
Psihologia se foloseste de metoda experiementului, si exista carti si analize pentru a te asigura ca vairabilele sunt cat mai bine controlate pentru un rezultat. Exista o serie de experiemente istorice cum ar fi al lui Milgram, experimentul standford etc pe care le poti verifica atunci cand ai timp.
Sunt de acord cu tine ca pe piata romaneasca sunt tot felul de "terapii" din motivul clasic romanesc, o gasca mica a monopolizat colegiul psihologilor ani de zile (echivalentul colegiului medicilor) si au promovat prostiile astea ca romanii sunt creduli si dau bani. Exista studii facute pe eficienta metodelor de terapie si sunt cateva validate stiintific.
Trebuie mentionat totusi ca in terapie de multe ori terapeutul este mai important ca terapia pe care o practica dar nu-s foarte mare expert in asta asa ca nu o sa ma bag in detalii.
Daca mai ai intrebari, (dar sa fie mai specifice) te pot ajuta cu drag.
Pseudoștiința constă în cunoștințe, metodologii și/sau practici care încearcă în mod eronat, deliberat sau prin ignoranță, să treacă drept științifice.
Deci psihologia nu are cum sa se incadreze aici, pentru ca descoperirile despre psihic in psihologie au fost confirmate de mai multe ori, daca nu exista un aparat propiu zis de masurare nu inseamna ca nu este adevarat.
Asa am putea presupune ca filosofia este o pseudo-stiinta, poate chiar si politica. Nu toate stiintele pot fi masurate cu aparate.
Si confunzi psihologii cu psihoterapeutii.
Depinde de ce metoda vorbesti,nu este o stiinta empirica,asta e adevarat,este o stiinta sociala, care se face pe baza de observari, dar este greu pentru ca comportamentul uman este haotic, bizar, eu spun neurostiinta este mult mai apropiata ca Psihologia daca vrem sa aflam ceva despre comportamentul uman, iti recomand
https://neurosciencenews.com/
https://www.psychologytoday.com/intl
Nu există o definiție pe care să o cunosc eu, care să stea în picioare.
În Evul Mediu era o pseudo știință numită astrologie.
Psihologia de azi este un fel de astrologie în raport cu astronomia sufletului, așa cum ar trebui ea să fie.
Psihologii sunt acolo decat sa vorbesti cu ei. Ca poate nu ii poti spune unui prieten sau membru al familiei ce gandesti, pentru ca o sa fii judecat, si astfel, alegi sa vorbesti cu cineva strain.
Si la sfarsit eventual iti da si o prescriptie de pastile, care o sa iti faca mai mult rau decat bine, pe termen lung, si aia e.
Asta e psihologul
Eu după toate experientele avute pana acum am acceptat următorul lucru: in conditii controlate de temperatură, umiditate, presiune si luminozitate, organismul uman face exact ce vrea mușchiul lui.
Da, este o stiinta, fara niciun fel de dubiu.
Iar celor care susțin contrariul le doresc sa nu ajunga sa relationeze cu persoane care au probleme de asemenea natura. Ceea ce este practic imposibil.
Si nu ma refer la probleme din sfera psihiatriei, sunt "suficiente" chiar si cele din domeniul psihologiei.
Eu am ajuns la o concluzie ca e ceva ce au numit "boli mintale" din cauza ca ce li se pare mai dubios cica aia e boala mintala. In istorie au exista mii de cazuri mai dubioase decat in prezent iar eu consider ca daca nu esti leguma si poti sa faci o crima sau sa manaci constient sau sa te pisi la fel de constient de ce ai avea vreo boala care nu te lasa sa traiesti? Cica sa te simti bine in pielea ta face diferenta dintre un om sanatos si unul bolnav. Faza e urmatoarea, exista dopamina, adrenalina etc. iar "sa te simti bine in pielea ta" e prea in vid, nu spune nimic concret
Eu cred ca tu n-ai cunoscut o persoana bolnava mintal in viata ta.
Si tu esti ala care cica pe google nu e nimic. Iti dai seama ce idei de prost ai? "Bolnav mintal" e decat o idee, in realitate ele nu exista. Daca o luam pe partea de " nu ai cunoscut in viata ta" asta nu prea conteaza dar am avut si mai am putin tulburare de personalitate de tip sadic. Zi o idee mai inteligenta si vorbim, nu are rost sa vorbesc cu unul idiot doar ca sa ma "imbolnavesc" eu...
Sper sa ai bolnavi in familie . Atunci o sa intelegi cat de prost si rupt de realitate ai fost.
Apropo, aici era vorba de psihoterapie. Confunzi niste lucruri, dar cand iti zic ca esti prost si ar trebui sa deschizi o carte nu ma crezi. Daca tu nu crezi ca exista bolnavi, te invit sa vizitezi o sectie de psihiatrie .
,, e decat o idee''