anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ptr cei pentru care venim, macar pentru o clipa, sintem vazuti ca fiind trimisi de neant cu clara misiune de a alina cit de cit o anumita singuratate, o anumita suferinta si o vom face atita timp cit vom putea ramine linga ei, dar in momentul cind intoarcem spatele indiferenti pentru ce o facem? Nu tindem sa credem ca sintem fugariti de propria noastra singuratate? De propriile noastre fantasme?

Răspuns Câştigător
April
| April a răspuns:

Nu stiu daca inteleg exact ceea ce vrei sa spui si anume ca, odata iviti pe Pamant, trimisi de neant cum frumos spui tu, avem o misiune anume:acea de a alina suferinta altcuiva, singuratatea sa.Insa, daca privim viata asa cum ni se arata ea in deplina ei certitudine, ne dam seama ca fiecare dintre noi se naste, traieste si moare in singuratate.Nimeni nu traieste in locul nostru asa cum nici noi nu putem trai in locul altcuiva.Ca exista indiferenta? Nimic nou sub soare, fie ca e vorba despre indiferenta altora fata de suferinta noastra, fie ca e vorba despre propria noastra indiferenta fata de suferinta altora.Caci ce ar insemna, draga harciog, sa luam pe umerii nostri suferinta intregii lumi? Am putea noi, biete animale fara aripi, cum spunea Tutea, sa suportam?
Nu ne-am intoarce dizolvati pana la ultimul atom in neantul din care ne-am ivit? Oricat de generos ar fi sufletul nostru mereu trebuie sa ne amintim ca natura noastra este singuratatea, Singuri am venit pe aceasta lume si singuri vom pleca. Fugariti intr-adevar prin viata ce ne-a fost data, de fantasmele propriilor noastre idealuri. Poate ca, in aceasta clipa, important e ca tu ai strigat din solitudinea ta propria-ti spaima de a nu fi trecut cumva indiferent pe langa o straina suferinta, iar eu s-a intamplat sa-ti aud strigatul si sa-ti pot spune:nimeni nu poate nici iubi nici suferi in locul altcuiva! Oricat ar fi de important pentru noi celalalt, nu putem trai viata sa!
Fie ca sarbatorile ce vin sa aduca pace sufletului tau generos precum il dezvaluie acest mesaj pe care l-am inteles doar prin prisma propriilor mele limite! Sarbatori fericite!

5 răspunsuri:
April
| April a răspuns:

Pentru string:sa inteleg ca tu esti de parere ca liberul arbitru presupune niste alegeri facute inainte de a ne naste? Ca prima noastra alegere este aceea de a alege sa venim in viata?

| Ianna33 a răspuns:

De multe ori intoarcem spatele celor care ne-au ranit cumva ori ne-au fost nerecunoscatori. Poate ar trebuie sa stim ca recunostinta se cultiva; bine ar fi sa nu asteptam nimic in schimb si sa (ne) daruim neconditionat. Bine ar fi ca nicium om sa nu ne sileasca sa ne coboram la nivelul la care sa il uram...

| lia a răspuns:

Sunt multe persoane care considera ca intorcand spatele nu sunt indiferenti, ci ne ajuta ca sa devenim mai puternici. Se spune ca deciziile cele mai importante din viata trebuie sa le luam singuri.
"Nu-mi dati sfaturi, stiu sa gresesc si singur!" - Immanuel Kant
Nu trebuie sa fugim de fantasme, trebuie sa le intelegem.

| string a răspuns:

Hai sa lamurim ceva: exista liber arbitru? Da.
OK, daca exista liber arbitru, nu ne trimte nimeni obligat - fortat ci ALEGEM sa venim, cu o listuta in traista, plina cu "bilele albe" pe care vrem sa le creem si cu "bilele negre" pe care vrem sa le transformam.
Si cum niciodata mobila noua din casa nu o poti aduce daca nu dai la o parte mobila veche. cam asa si-n viata. Nu poti alina pe bune pe cineva daca nu te alini pe tine, nu poti iubi cu adevarat daca nu te iubesti pe tine. Cum era? "iubeste-ti aproapele CA PE TINE INSUTI"? Pai, daca nu te iubesti pe tine, a pretinde ca iubesti aproapele este o minciunica interesanta care ia forma oricarei scuze ce acopera cauza "de ce nu ma iubesc". Adica acopera incalcarea poruncii "nu judeca"...hmm.adica ma abtin sa-i judec pe ceilalti si ca urmare ma toc pe mine si gata se naste sacrificatul.
Vindeca-te pe tine si o sa fie usor sa-i vindeci pe ceilalti. Si unii vor fi din cei pe care trebuie sa-i ajuti TU, altii nu ( sunt pe lista altora happy ). Vor mai fi si altii care nu sunt pe lista nimanui pentru ca NU VOR sa fie ajutati. Pe ei va trebui sa-i faci sa inteleaga ca nu-i nimic in neregula sa ceri sprijinul, nu te face sa pari slab, tampit sau prost. A face ceva, a cere ceva, a avea ceva este diferit de A FI.
"To be or not to be!" Cam pe aici este cheia. DACA ESTI ceea ce faci, totul este usor; daca doar pretinzi ( chiar daca nu-ti dai seama) pur si simplu apar momentele de cadere. pentru ca NU ESTI ceea ce pretinzi.
Stiu ca pare dur ceea ce am spus, dar este necesar sa clarifici aceste aspecte; nu ne-a trimis nimeni, NOI AM ALES sa venim si ne-am asumat chestii PENTRU NOI SI pentru altii.
Cei pe care tindem sa-i ignoram sunt doar oglinda care arata EXACT CE NU VREM SA VEDEM despre noi.
Lumea de jur imprejur este o oglinda. Uneori nu ne place ce vedem. Dar este doar mintea noastra care spune ca nu este bine. Varianta de bine / rau nu exista in univers.
In univers vorbim doar despre ceea ce ESTE. Daca tu nu esti ceea ce pretinzi, atunci apar fantasmele. adica produsul vinovatiei. Si intotdeauna este vorba de vinovatia noastra, a noastra fata de noi, nu de ceilalti.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Neantul tau pentru mine are un nume.si misiunea mea este sa alung singuratatea proprie deschizandu-mi inima celui ce bate la poarta ei.cu rabdare si insistent, pentru a nu ramane singur, vesnic.vad ca neantul tau are misiuni diferite si foarte clare pentru fiecare in parte. unii fura, altii omoara.tot pentru a alina o singuratate. mie mi-au disparut niste lucruri. oare se simteau singure? ce tie si cu neantul asta.cum le stie el pe toate.