| georgesur a întrebat:

Pun intrebarea aici, deoarece pe "Tehnologie" nu exista interes decit pentru telefoane si jocuri.
Care este principiul de functionare al tunurilor pentru producerea zapezii artificiale (acestea se gasesc pe marginea pirtiilor unde se practica sporturile de iarna, si suplimenteaza zapada depusa natural). Atentie, ele functioneaza mai ales la temperaturi pozitive, cind stratul de zapada se topeste.
P. S.-Astept si explicatiile "artistilor stiintei", precum: Kongeriket, Kronstadt, fanaticdupatine, Nicotina

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Zăpada este produsa prin pulverizarea de apă intr-un curent foarte puternic de aer.
In mare, un tun necesita pompa de mare presiune pentru apa si o turbina foarte puternica de aer, plus duze si robineti.
Zapada artificiala poate fi produsa sub temperaturi de max. +6 gr Celsius, racind apa prin evaporarea ei prin ventilare fortata.
Un calculator primeste masuratori de mare precizie(a temperaturii wet-bulb) pentru a se asigura că tunurile de zăpadă funcţionează numai atunci când condiţiile sunt indeplinite.
Uneori se adauga un agent cu nuclee de cristalizare pentru a se asigura că cat mai multa apa posibil îngheaţă şi se transformă în zăpadă. Aceste produse sunt materiale organice(proteina-Ina) sau anorganice care să ajute moleculele de apă sa formeze cristale de gheata la temperaturi relativ ridicate, astfel că picăturile se vor transforma în gheaţă înainte de a scădea pe sol. Produsele sunt non toxice si biodegradabile.
Unele sisteme folosesc apă foarte rece, chiar înainte de a intra în sistem. Acest lucru îmbunătăţeşte procesul de fabricare a zăpezii caci mai puţină căldură în aer şi apă, face ca si mai putina căldură sa trebuiasca să fie disipată în atmosferă pentru a îngheţa apa. Din aceasta cauza conducta de aer urmeaza aceeasi cale cu conducta de apa.

(Temperatura termodinamică wet-bulb este temperatura minimă care poate fi realizată prin răcirea apei datorata evaporarii fortate prin ventilare.
Este racoarea pe care o simti atunci cand pielea este umedă şi esti expus la curent de aer.)


7 răspunsuri:
| georgesur explică:

@După2000DeAni, eu asteptam un raspuns la intrebare.
Vad ca si tu, ca si "artistii " amintiti, dati tot felul de sfaturi "intelepte",
eventual mustrati aspru pe cite cineva pentru convingeri personale, faceti gasti in care pozati ca adepti ai ratiunii si ai stiintei, doar cu raspunsurile /explicatiile stati mai prost.
Imi asum riscul pierderii unei dezbateri cu argumente valabile!
PS-Pe Lora as sfatui-o sa-si contiue activitatea de succes dind sfaturi despre ingrijirea parului, de igiena corporala si despre metode de invatat.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

După2000DeAni: Aştepţi de la georgesur să se maturizeze?
Mori tu, putrezesc eu şi tot nu se va întâmpla asta laughing.

| georgesur explică:

Eu asteptam un raspuns, niste explicatii elevate.
Primesc laturi de la grupul KKfani+fetita!
Este si asta un mod de a va ascunde nestiinta/neputinta.





















anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Si revin cu aceeasi intrebare, de ce naiba ai furat raspunsul de pe decopera.ro?hee hee
P.S.nu stiu raspunsul la intrebarea copta de tine cu ajutorul altor site-uri! happy? Nu am afirmat niciodata ca sunt un savant sau cum zici tu acolo("artistilor stiintei"). Imi place sa gandesc un raspuns si nu sa-l copiez de pe alte site-uri, imi asum raspunderea pentru toate raspunsurile mele si sunt impotriva celor care copiaza.
fanatic... evident dupa tine happy(nu pot sa ma loghez, sorry. scriu de pe mobil) Fara suparare, cam copilareasca postarea ta.happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pe principiul improscarii apei cu presiune mare disipind-o in cit mai marunti stropi apropiati de ceata si condensarea si inghetarea lor aproape instant cu ajutorul unor dispozitive menite sa creeze temperaturi joase de tot la iesirea din teava tunului.

| PhaseMorphXR a răspuns:

Sincer, nu cunosc in detaliu principiul de functionare a... doar ca off-topic (probabil) un lucru ma macina incontinuu si anume, la modul cel mai serios posibil, alaturi de prima intrebare a Lorei, care e rostul postarii intrebarii? Raspunsul/explicatia ei se gaseste si pe google, enciclopediile online sau pe mii de alte site-uri. Daca cineva chiar ar vrea sa para "artist al stiintei" sau "atot-stiutor" in ochii tai, ar putea foarte bine sa petreaca 30 de minute citind cateva articole, ulterior postand un eseu de cateva sute de cuvinte aici. Te asteptai ca cei 4 sa dea raspunsuri ca apoi sa se porneasca o polemica de la... tunurile pentru producerea zapezii artificiale? Exista ceva de demonstrat/comunicat/declarat dar nu exista un mediu propice pentru desfasurare? Nu stiu, poate ajutam noi altcumva, dar asa suspectez ca pana si grupul KKfani+fetita s-ar simti luat de prost, daca si-ar lasa raspunsurile individuale aici, sincer, hai sa fim seriosi.

| Chereji_Adrian_Florin_1953 a răspuns:

Puteti sa-mi spuneti cat costa un mc de zapada artificiala produsa cu aceasta metoda, respectiv la temperaturi pozitive? Sau cat ar costa acoperirea a 100 mp cu un strat de zapada de 50-60 cm care sa poata fi batatorit pentru schi?

Întrebări similare