anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Putem afirma că Rațiunea este frâna care ne oprește în a comite fapte care la urmă ar (putea) fi regretabile?
Voi cum definiți rațiunea?

Răspuns Câştigător
| DjSannan a răspuns:

Rațiunea poate fi considerată o frână care ne oprește în a comite fapte care ar putea fi regretabile, întrucât ea ne ajută să ne gândim la consecințele acțiunilor noastre și să luăm decizii raționale.

Definiția rațiunii poate varia în funcție de contextul în care este utilizată. În general, rațiunea este capacitatea noastră de a gândi critic și logic și de a lua decizii pe baza argumentelor și a faptelor disponibile, în loc să fim influențați de emoții sau de prejudecăți. Rațiunea ne ajută să înțelegem lumea și să rezolvăm problemele prin intermediul gândirii analitice și a raționamentului.

7 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Rațiunea îți poate calcula cum să dai cel mai bine o spargere. Ce te oprește se numește conștiință morală.

| Emma30555 a răspuns:

Rațiunea tine de logica, de sănătatea mintala. Definiția din dex :Facultate, proprie omului, de a cunoaște prin noțiuni, judecăți, raționamente; gândire (logică).
Rațiunea ne ajuta în luarea deciziilor dar uneori se iau decizii și cu inima adică emoțional, instinctiv sau sperând ca ne va ieși ce ne am propus.

| CostinAlamariu a răspuns:

Rațiunea este abilitatea omului de a gândi logic

| Seba2013 a răspuns:

Despre Ratiune (eu trascendental nu eu empiric sau hylic) mai putem spune ca este cel mai inalt grad de cunoastere( POTENTA intelectiva si volitiva). In teoría cunoasterii (epistemologíe) sunt doua planuri. Una sensibila(intunericul pesterii) si alta inteligibila(lumina soarelui). Lumea sensibila este cel mai inferior grad de cunoastere, doxa, eikasia si pistis. Iar gandirea cel mai inalt. Ratiunea in POTENTA pote sa ajunga in planul trascendental daca face epoje). Insa Ratiunea in ACT se poate lasa influentata de lumea empírica. Ca sa intelegi tema citeste despre pozitivisti, naturalisti(Darwin), empiristi, etc., care se cred capi in cunoastere. Pe Platón nu il interesa tipurile joase de cunoastere ci sufletul lumii ca sa fie Cat mai cu virtuti si fara vicii. Acum sufletul lumii se numeste inconstientul colectiv, realitatea obiectiva, stiinta si etc. Vezi si oscurantism versus iluminism.

Isus spune despre "cei care sunt din lume si fac parte din lume" si despre cei care "nu sunt din lume si el i-a ales".

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Nu. Ceea ce cauți se cheamă moralitate.

| Hubiter a răspuns:

Ratiunea este singurul elemente ce ne diferentiaza de animalele salbatice.winking

Răspuns utilizator avertizat