| urmuz a întrebat:

Putem cu adevarat uita? Putem sterge cu desavarsire o amintire, o intamplare sau orice altceva din mintea si sufletul nostru?

Răspuns Câştigător
April
| April a răspuns:

Daca" a putea" este un act de vointa,exprima acea capacitate omeneasca de a avea puterea de a infaptui ceva, nu putem face ceea ce tu crezi, sau mai degraba speri, ca putem:sa intervenim in sfera uitarii.Nu stiu daca simti la fel,dar mie mi se pare ca,cu cat mai mult vrem sa uitam ceva, cu atat acel ceva devine mai puternic in constiinta noastra, cu atat el staruie si revine tinzand sa devina obsesie.Nu putem sterge nimic din mintea sau sufletul nostru printr-un act voluntar; ai crede ca suntem destinati unei vesnice nefericiri sau unui vesnic disconfort sufletesc; dar nu-i deloc asa; fiindca dincolo de vointa noastra avem un prieten fidel si aceasta este insasi memoria noastra; se stie de multa vreme ca ea este selectiva si ca,din fericire este si protectiva:are tendinta de a retine mai degraba intamplarile fericite ale vietii noastre decat pe cele nefericite; este o memorie pozitiva,optimista,care ne ajuta sa ne suportam viata si sa mergem linistiti spre final. Uitam ceea ce ne-a produs candva suferinta,rana s-a cicatrizat, insuportabilul de atunci devine usor, usor suportabil.Nu te stradui cu tot dinadinsul sa uiti ceva; memoria ta are grija s-o faca. Daca intrebarea izvoraste dintr-o intamplare nefericita, nu insista asupra ei readucand-o mereu in memorie.Ai incredere si rabdare. Timpul lucreaza in favoarea inseninarii tale; iar memoria e complicea lui.Numai bine.

| urmuz explică (pentru April):

Exact. Trebuie sa stapanim amintirile si nu invers.Sa nu le lasam sa ne domine viata si sa nu traim numai din ele, dar nici sa nu le uitam, pentru ca fie bune sau rele am invatat ceva din ele. Sau cel putin ar trebui. Multumesc de raspuns.

7 răspunsuri:
| harciog a răspuns:

Nu stiu altii dar eu nu pot uita.

| Gizăz a răspuns:

Dar desigur. Pe termen lung reții doar ce e mai important. Dacă te întreb ce ai mâncat la prânz acum doi ani pe 23 septembrie și ce-ai făcut după, mai știi? Uite o informație ștearsă din mintea ta!

Dacă te referi la amintiri importante, atunci nu. Numai dacă suferi de amnezie.

| Licuriici a răspuns:

Nu

| HeliosMetal a răspuns:

Da,daca nu te mai gandesti la el foarte mult timp si te concentrezi pe alte chestii care te framanta, vei uita de el.Dar iti vei aduce aminte daca te mai ajuta cineva care nu a uitat.

| tati a răspuns:

Depinde cat de importanta e amintirea. Si cat de mult traiesti (poate o vei uita)

| bjeanina a răspuns:

Si daca te ai duce in muntii Himalaia, in solitudine, nu poti fugi de ce ai in suflet.Acelasi ramai...Sigur ca poti sa incerci sa uiti dar totul se duce in subconstient si actioneaza nevazut.Ai curaj sa privesti adevarul in fata, numai asa poti sa iei o decizie corecta.

Întrebări similare