| godless1859 a întrebat:

Putem gauri spatiul?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Intrebarea este foarte buna, poate cea mai tare de pe aici, dar se pare ca cei care ar putea sa raspunda nu se afla pe TPU. Unde sint atotstiutorii sa vina sa dea o explicatie daca cunosc una.Au raspuns doar necunoscatorii, care de fapt posteaza in cunoscatori, adica vraja marii.Sincer pe mine chestia asta ma depaseste, cel putin recunoc.Acum sa revin la intrebare eu nu cred ca spatiul este ceva material, asta e pctul meu de vedere. Daca e so luam pe ce spun teoreticienii patiul ar fi material, insa nul prea pot descrie asa de bine, ori daca incerci sa ii provoci sa te lamureasca or sa spuna ca nu oricine poate intelege spatiul si timpul.Acum avind in vedere ca toate aceste teorii, termeni inventati nu sint de fapt opera mai stiu eu unui mare fizician, ci este opera unor scriitori si anume cei de sf.Se pare ca mintea lor,desi nu au,sau unia pregatire fizica, chimie etc siau imaginat tot felul de chestii pe care le imbratiseaza CINE? Oamenii de stiinta, pentru ca ei se pare ca nu prea sint capabili de asemenea performante, trebuie sa vina un anonim cu o poveste sa le deschida lor mintea ca mai apoi ei sa toarne tot felul de teorii, dar pe baza cui? A acelui anonim.Deci spatiul poate fi gaurit conform scriitorilor de sf, cel putin eu asa am inteles, daca am inteles bine.Si in filmul star treck aia circulau prin subspatiu, adica? Adica habar nu am dar banui ca prin acel nimic de care amintea careva pe aici.Ori ei de fapt gaureau spatiul si ramineau de fapt pe loc iar spatiul se misca apoi intr-un anume sens pe care ei il stiau si asa cind stiau unde sint spargeau iarasi spatiul si apareau altundeva pe acel spatiu.Asta e scriitorii de sf cel putin au spus ceva acum e rindul astora invatati sa vina si sa explice, ori chiar sa demonstreze.Insa se pare ca nici in sf spatiul asta nu se gaureste aa de usor, iti trebuie o tehnologie, o forta anume sa poti face asta.Foarte interesanta intrebarea, ma gindii si eu la ea si chiar chestia asta ce am aratat ca e parerea mea cum se deplasau aia in film adica prin subspatiu prin nimic este bazatape aceasta intrebare. Unde sint haiduci mei aia vitzi sa dea raspunsuri? Se pare ca s-a lasat tacerea.Adu tu un subiect doar de dat din gura, ceva de religie, filosifie sa vzi citi or sa vina sa dea explicatii.Acolo toti se pare ca se pricep, dar cind vine vorba de ceva mai concret, ori complicat nu se baga, or sa ne spuna ca nu avem noi puterea de a intelege.

| Dorugar a răspuns (pentru relian):

Foarte gresit raspuns!
Daca spatiul ar fi material, atunci nu ai mai putea tu sa vezi stele aflate la sute de mii de ani lumina, pentru ca prin materie nu poti vedea. Iar vizibilitatea aceasta atat de mare care iti permite sa vezi stele aflate la mii de ani lumina este dovada ca spatiul este gol, si revenind la intrebare, ceva gol? vid Nu se poate gauri! Asa ca ai raspuns gresit!

| relian a răspuns (pentru Dorugar):

De unde stii tu ca eu am raspuns gresit si tu ai raspuns bine? La fel de bine parerea ta ar putea fi gresita si a mea buna, ori amindoua gresite, cu alte cuvinte nu poti dovedi ca tu ai dreptate sau ca eu gresesc. Apoi nu am spus ca asa stau lucrurile, adica ce am spus eu ar fi real.Am spus cam ce gindesc, iar tu gindesti altceva si poate altii altceva decit tine sau decit mine. Daca tu spui ca spatiul este ceva gol, atunci ce inseamna pentru oamenii de stiinta spatiu-timp? Eu cind am spus ca e ceva material la aia ma gindii. Spui ca e gol ca e nimic si de aia noi putem vedea corect? Total gresit cum gindesti tu.Si eu iti si pot demonstra ca gresesti, nu o fac doar asa teoretic sa iti zic ca gresesti asa cum faci tu.Cind spui cuiva ca greseste,trebuie sa si arati ce greseste si de ce.Tu nu ai aratat nimic,doar ma arata-i pe mine cu degetul, cu alte cuvinte vorbe in vint.Ok sa trecem la explicatia ca tu gresesti.Te intreb tu vezi stelele, soarele, luna asa cum spui? Le vezi pentru ca ai spus ca spatiul e gol, altfel nu am putea vedea nimic daca spatiul ar fi ceva material. Poti sa spui cum vezi tu stelele? Atmosfera Pamintului este ceva material, asta daca nu stiai.Deci sa inteleg ca tu vezi prin ceva material? Wow pai cum asa? parca spuneai ca nu poti vedea prin ceva material.Cind cineva se refera la materie, aia nu inseamna ceva un obiect, nu inseamna mai stiu si eu o bucata de plastic, pamint, metal etc.Atmosfera Pamintului este alcatuita din particule de praf, atomi de oxigen, carbon, azot si etc, acesti atomi fiind materie.Deci cu alte cuvinte tu vezi stelele de care spuneai chiar prin aceasta materie.Esti lamurit acum? La fel cei care studiaza,ori fabrica teorii cam ceva de genul asta spun, adica ca spatiul-timp ar fi ceva material, dar nu apa, nu metal, plastic etc ci ceva in genul atmosferei pamintului, asta asa generalizind sa poti sa iti faci o idee.Deci ar fi ceva ca o plasa pe care stau toate corpurile ceresti.Lumina la fel ar merge pe aceasta plasa si ar copia eventualele denivelari, ori ar trece si prin ochiurile ei si ar ajunge so vedem.Eu spun ce spun teoreticienii, fizicienii si cred ca am inteles pe aproape ce ei vorbesc.Lumina nu merge doar drept asa cum eram invatati sa stim, ori sa credem.Fiecare corp sta pe acest spatiu-timp, pe aceasta atmosfera sa-i spunem sau ca o atmosfera, si curbeaza acest spatiu, dar f f putin, fctie de masa acelui corp.Eu cred ca intelegi asta si nu e nevoie sa iti explic.Bine ca probabil nici ei, cei care au emis aceste teorii nu-s lamuriti pe deplin, dar cam asta vor sa arate.Acum avind in vedere ca spatiul-timp este ceva material il poti gauri, adica ceva in genul -tu stai pe o patura intinsa in aer si prinsa in mai multe pcte, deci stai pe ea o curbezi, adica sub greutatea ta se lasa nitel, cam asa vad ei acest spatiu-timp.Cum spuneam stai pe patura si-o poti gauri, poti face o gaura in ea si poti iesi pe partea ailanta, adica in acel nimic, acel gol de care tu spui.Cind vei ajunge acolo tot vei putea sa vezi, exact asa cum am aratat ca poti vedea prin atmosfera pamintului stelele si restul.Te intreb acum cine greseste? Eu recunsoc, nu eu am scos aceste teorii, nu am spus nicicind car fi reale, ca exact asa ar sta lucrurile, doar am aratat ce cred altii care se ocupa cu asa ceva.La fel de bine as putea sa spun ca tu ai dreptate ca e gol, insa chestia asta ca putem vedea prin atmosfera pamintului ma face sa spun ca nu prea ai dreptate si sa le dau astora dreptate.Vezi tu orice in lumea asta se bazeaza pe ceva, pe o cit de mica demonstratie, pe un simbure de adevar.Bine ca nu poti acum sa spui 100% ca asa e dar daca e sa alegi intre mai multe teorii pe care ai aleageo? Normal ca pe aiai care are cit de cit o explicatie bazata pe ceva real, cit de mic o fi el si cit un a tom dar e macar ceva, deci nu pot sa cred in nimic, asa cum crede biserica, ori sa cred o teorie zero demonstrabila.Imi pare rau dar te cam pripii sa spui ca eu gresesc. Poate am spus gresit altceva si anume ca ai putea gauri spatiul-timp stai in gol si spatiu se misca, apoi tu gauresti spatiul altundeva si ieisi in alt loc.Nu stiu cit e de reala chestia asta sau daca macar teoretic ar fi posibil, insa a fost asa pe linga subiect spusa.Si nu te gindii ca spatiul este gol cum tu ai spus.Stii cit praf este in spatiu? Pai din ce crezi tu ca se formeaza stelele? In spatiu este materie balamuc, ca no vedem noi asta e altceva, este disipata, este mai laxa, poate asa o fi si spatiu-timp asta, deci nu poti doar sa afirmi ca nu exista odata ce nu poti arata asta.

1 Nu conteza ce gandesti tu, singura care conteza este realitatea.
2 Spatiul si timpul au aparut la Explozia primordiala,
3 Eu nu am spus ca noi putem vedea datorita faptului ca spatiul este gol ci am spus ca daca nu ar fi gol nu am putea vedea corpuri ceresti aflate la sute de miliarde de ani lumina, iar faptul ca le vedem este o dovada a faptului ca pe o asemenea distanta uriasa acele corpuri ceresti se pot vedea pentru ca totul este gol.
4 Tocmai existenta atmosferei de praf, vapori de apa etc irizate de soare te face sa nu poti vedea ziua stelele iar cercetatorii au trimis in spatiul cosmic telescoape ca Huble tocmai ca sa vada dincolo de bariera de praf si vapori `+ etc care impiedica o buna vizibilitate a cerului si daca pe 25 de km de spatiu se pierde vizibilitatea atunci cum ar fi vizibiliatea pe un spatiu care se intinde pe sute de miliarde de ani lumina... daca acest spatiu nu ar fi GOL! 1:0 pentru Dinamo?

Nu mai incerca sa o intorci sa iasa ca tine ca oricum nu te pricepi.Asa ca las-o moarta. Daca oamenii vad pe distante de care tu spui ma lamurii deja.Miliarde de ani lumina vede un telescop? E clar mergi tot asa ca e numai de bine.

Vad ca stai cam grav la capitolul logica, chiar daca oamenii vad prin telescoape, tot din cauza aia vad pentru ca spatiul este gol. In plus de asta aceasta nu este parerea mea ci este o realitate stiintifica, si daca nu ma crezi pe mine, poti vedea si tu lectiile de astro-fizica ale Prof. Harald Lesch Rectorul Universitatii din München pe care eu le urmaresc pe viu dar tu le poti vedea pe YouTube daca cauti numele de Harald Lesch

Man nimeni nu vede la distantele alea uriase, trebuie sa si intelegi ce spun aia nu orice pricepe.Deci ce vad aia te asigur ca nu vede nimeni cu orice telescop o alta galaxie de ex.Vede lumina de la acea galaxie sau de la o stea anume. Daca ar vedea asa cum tu crezi, ar fi super, dar un telescop nu poate vedea nici pina la marginea sistemului nostru solar.Mai gindestet cind spui ceva. Daca tu spui ca aia vad la distantele alea atunci ce rost mai au sa trimita in sistemul nostru solar sonde sa fotografieze diverse planete, de ex marte si asa mai departe? Pai ai telescop care vede galaxii nu trei lulele si faci poze de zici ca e linga tine.Ei lucrurile nu stau chiar asa cu aceste telescoape.Dar in sft o lasam asa e ca tine, daca tu asa spui te cred pe cuvint nu trebuie sa vad nici un video cu nimeni, te cred pe cuvint.Ai dreptate, eu gresesc poate.Dar uite ca am si eu o intrebare pentru tine. Daca telescoapele astea vad hat departe in galaxii de ce nu fac astia poze cun telescop din asta la luna, sa vada de f aproape, de ex am putea vedea stiu si eu steagul ce lau pus americanii acolo nu? Sau am putea vedea urmele de pasi.Se poate da sau ba? Uite lamureste-ma si pe mine de ce nu fac astoa poze de genul asta, sau pe marte, nu am putea sa ne uitam la roverul ala ce lau trimis sa vedem daca e adevarat ca lau trimis.

Mai man, tu intelegi iarasi totul invers, si anume nu intelegi ca ceea ce vezi tu acum este ca in poezia Steaua lui Eminescu, si prin urmare daca ar fi fost altceva decat spatiu gol in acea distanta de mii de ani lumina, acea lumina nu ajungea sa o vezi tu tot asa cum nu poti tu vedea stelele noaptea cand este cerul inorat, ce dracu e asa de greu de inteles in asta, pai daca tu nu poti vedea lumina stelelor din cauza norilor care sunt la cativa kilometrii de nasul tau, pai cum naiba sa vezi tu lumina unei stele aflate la o distanta de zeci de miliarde de ani lumina daca acel spatiu intre nasul tau si acea stea nu ar fi gol! Deci tocmai faptul ca acea lumina ajunge sa fie vazuta de tine este DOVADA ca acel spatiu strabatut de lumina pina la tine este GOL, adica nimic sau niente, si nimicul nu poate fi gaurit.
Asa ca raspunsul tau "premiat" merita premiul pentru prostii debitate.

Quod erat demonstrandum!

Esti praf asta e adevarul, se pare ca ai deja probleme grave, te roade ceva si nici tu singur nu stii ce.Ce legatura are ca omu mi-a dat raspunsul meu cistigator cu prefectura nu vad.Esti cum am spus de plins.In primul rind am si spus ca ce eu zic e doar teorie, adica vorbe in vint, ca de altfel si ce ai spus tuTu afirmi si deja stii sigur ca este gol cum demonstrezi asta? Tu habar nu ai cei ala gol.mai vii si spui ca ai demonstrat dar ce nici tu singur nu stii.Eu sint cel care ia demonstrat nu tu.Ti-am spus clar atmosfera pamintului nu este goala asa cum tu sustii, si nu ma refer aici la nori, ci la zile fara absolut nici un nor.Mergi la scoala mai citeste o carte ceva, lasa netu ca nu te invata mare lucru.Deci intr-o zi perfect senina atmosfera pamintului, adica acel spatiu nu este gol.Asta e tot mai mult de atit nu am ce sa iti mai desenez.Tu probabil nu stii nimic de fizica, de chimie ca alta explicatie nu vad.GOL adica nimci cum spui tu nu exista, cel putin probat.Si cind faci o afirmatie trebuie sa probezi.Eu am probat ti-am aratat ca spatiul are aer, adica atomi, adica atomii reprezonta MATERIE asta daca nu stiai ori nu ai trecut pe la scoala.Cred ca esti rau de tot cu capul pe bune.Cu tine nu am ce discuta ca se pare ca esti mai rau decit religiosii.Du-te in drumul tau si povesteste altora ideile tale geniale.

Asta probabil este adevarul tu de ignorant care nu pricepe realitatea. Iar faptul ca faci atac la persoana in loc sa dovedesti ca eu as gresi, dovedeste ca tu esti praf! Eu ti-am dat argumente si nu m-am legat de starea sanatatii tale mintale.
Eu nu ti-am expus in raspuns parerea mea ci o afirmatie facuta de mari oameni de stiinta.
Dac tu ai inteles ca eu am afirmat ca atmosfera pamantului e goala, atunci inseamna ca nici macar nu esti in stare sa intelegi ce postez eu, adica esti asa cum zici tu, praf!
Imi dau seama cat de inteligent esti cand afirmi ca un spatiu care are o molecula de materie la un volum ca ex. de 10 metri cubi poate fi gaurit. Asa ca mai bine discuta cu alti care au acelasi nivel de spatiu gol intre urechi ca si tine

20 răspunsuri:
| WR104 a răspuns:

Nu, nu putem, suntem prea prosti, o sa ne autodistrugem pana o sa ne dam seama cum se poate face.

| StefanKogut a răspuns:

Da, daca spatiul e instare de agregare solida.

| T0T a răspuns:

Ca să îți răspund strict la întrebare, noi oamenii nu îl putem găuri.

| Ineys a răspuns:

Deocamdata nu, in viitor nu se stie, nu vad de ce ai vrea sa gauresti spatiul, iti dai seama ca acea gaura nu va mai fi umpluta niciodata. Nu e pamant sa o astupi la loc laughing. Sau probabil ca ai putea s-o gauresti doar pentru putin timp, apoi umplandu-se la loc.
Stiu ca pare SF, dar asa vad eu treaba asta laughing.

| Dorugar a răspuns:

Evident ca nu! Pai tu poti gauri un nimic?
Pai din ce cauza crezi tu ca poti vedea astazi stele care si-au trimis razele cu sute de mii de ani inainte?
Tocmai din cauza ca spatiul dintre ele este gol adica nimic! Pai cum sa gauresti nimicul?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bine, dar sa nu faceti prea mult zgomot si sa strangeti mizeria dupa aia.

| crytical a răspuns:

Te referi la butonul de la tastatura? Nu cred ca e asa de greu, creca daca iei vreo bormasina. ar gauri pan la urma.

| ThePathWalker a răspuns:

Nici macar nu incerc sa raspund ironic la asta

| bmliohndu a răspuns:

Da... in mintea noastra putem face absolut orice ne dorim

| Woosprit a răspuns:

O gaura in spatiu ar fi invizibila. Reprezinta nimicul, asta se afla "in spatele" spatiului, iar nimicul nu poate fi vazut.