| Inferno a întrebat:

Putem spune despre o bula de ulei, care pluteste intr-un pahar cu apa, ca este vie?
Argumentati.

11 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu avem ce să argumentăm. Este moartă și în apă și pe uscat.

| Inferno explică (pentru sadrian46):

"Este moartă și în apă și pe uscat."
Pe ce te bazezi?

| sadrian46 a răspuns (pentru Inferno):

Pe diferența pe care o cunosc între ființele vii și cele moarte. Acum ce vrei, să îți fac aici teoria pe care mă bazez, toată, toată?

| Inferno explică (pentru sadrian46):

Nu stiam sa existe o definitie a vietii unanim acceptata.

Uite una simpla propusa de NASA:
"Viata este un sistem chimic ce se auto-mentine, susceptibil la evolutie Darwinista."
("A self-sustaining chemical system capable of Darwinian evolution." )
https://www.sfu.ca/colloquium/PDC_Top/OoL/whatislife/Vikingmission.html

Dar sunt sigur ca nu la definitia asta te-ai referit.

| JicaContra a răspuns (pentru Inferno):

"acum 8 ore | Inferno explică (pentru sadrian46):
Nu stiam sa existe o definitie a vietii unanim acceptata."

de minim de bun simt ce zici?
si ce ar fi daca tu ai argumenta ca e vie sau nu, pentru noi restul e absolut clar ca nu e!

| Inferno explică (pentru JicaContra):

"de minim de bun simt ce zici?"

Ce legatura are bunul simt cu faptul ca viata, in a ei complexitate, este dificil de definit?

Ce sens ar avea sa imi raspund singur la propria intrebare? Eram si eu curios ce explicatii am sa primesc. In definitiv toata lumea stie ca uleiul nu este viu. Ce zici, te hazardezi cu o argumentare?

| JicaContra a răspuns (pentru Inferno):

"Ce legatura are bunul simt cu faptul ca viata, in a ei complexitate, este dificil de definit?"

mama, sunt perfect de acord cu tine, ca viata e greu de, definit, insa faptul ca o pata de ulei NU e vie, este minim de bun simt

ai pus o intrebare foarte buna despre xenoboti, insa, totusi, hai sa nu exageram, daca o iei asa, ajungi la asasinarea lui JFK, unde intr-o sala de judecata "s-a dovedit" ca un glont poate schimba directia de doua ori, mai exact, poti sa sustii si apoi sa dovedesti orice

tot nu ma crezi, hai sa iti spun una cu adevarat gogonata:

universul a fost creeat martea trecuta!

evident ca nu poti sa dovedesti afirmatia, DAR
poti sa dovedesti ca NU e adevarat?
NU, pentru ca orice dovada ai avea, a fost de asemenea creata martea trecuta

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Putem spune. Dar cine spune? Eu nu ma bag happy

Totul este viu, totul are legatura si totul se conecteaza. Putem spune ca si apa este vie, si ea se misca in comparatie cu uleiul. Se misca si acele particule din ea in schimb nu se misca golurile).

Vie, in sensul biologic sau mai bine zis in sensul "cunoscut" ca omul, nu putem spune. Adica putem, cine ne opreste.

Vie, din punct de vedere al... viei (aia cu struguri), iar nu putem spune. Desi si asta putem, nu ne opreste nimeni. Numai ca nu o sa ne creada.

Si buna intrebare, desi e formulata astfel incat... te astepti sa raspunda doar cei care stiu la ce te gandesti tu, dar fiecare om gandeste diferit.

| Inferno explică (pentru DoarBogdan):

Daca totul este viu atunci ce sens mai are sa spui ca ceva este viu? Cuvantul "viata" devine doar un alt sinonim superfluu pentru "totul". Expresia "om viu" ar deveni pleonasm, asa ca am putea foarte bine sa eliminam adjectivul "viu" din dictionare din moment ce nu confera nici o particularitate substantivului cu care se invecineaza.

Sa nu uitam de unde am plecat.
Lexemul "viu" a aparut din dorinta de a separa sistemele care au viata (cum esti tu, eu, pisica) de cele fara viata (piatra, nisipul, etc).

Daca aceste doua sisteme sunt perfect identice si nu necesita a fi separate, atunci termenul "viu" nu mai are sens sa existe de la bun inceput.

"Vie, in sensul biologic, nu putem spune. "

De ce nu putem spune? Trebuie sa existe si un motiv, nu? Doar nu stabilim arbitrar ce e viu si ce nu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu. Deoarece în ulei nu există viață și de asemenea nici bula de ulei nu are cum să fie vie.
Dacă ar fi fost vie s-ar fi deplasat de una singură prin apă.

| Inferno explică (pentru anonim_4396):

Intrebarea nu era daca exista sau nu viata in ulei, ci daca acea bula de ulei poate fi considerata vie. Iar daca nu, de ce?

"Dacă ar fi fost vie s-ar fi deplasat de una singură prin apă."

Nu stiu ce intelegi prin "de una singura", dar de deplasat se deplaseaza. Spre exemplu, daca o impingi la fundul paharului, "inoata" singura la suprafata. Daca inclini paharul intr-o parte ai sa vezi ca inoata in directia opusa.
Si chiar daca nu ii faci absolut nimic, dupa o analiza atenta, ai sa constati ca bulele foarte mici de ulei se misca.

Si daca prin a se deplasa "de una singura" te referi la faptul ca nu inoata asa cum ar face un peste, atunci tin sa iti reamintesc ca exista nenumarate forme de viata care doar plutesc la suprafata apei (cum ar fi spongierii), fara a beneficia de un sistem locomotor.
Celulele de la suprafata pielii sunt vii, dar nu se misca.
Semintele eliberate de anumite plante sunt vii, dar nu se misca (voluntar).

Întrebări similare