| sabin89 a întrebat:

Rad.ind.5 [843+589*rad.2] + rad.ind.5 [843-589*rad.2] = 6
Vă place? Nu are cum să fie temă pentru că așa ceva nu se dă la școală. Apoi, după cum se vede, nu cer să se rezolve nimic, pentru că e deja rezolvată, rezultatul fiind 6. Întreb doar dacă vă place.
p.s. rad.ind.5 este radical indice 5

6 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Nu este nimeni curios să verifice egalitatea? Poate că rezultatul nu este 6. Sau poate că e.

| sabin89 explică:

Dacă sunt câțiva useri care au urmărit această postare, presupun că ei ar dori să știe și cum se verifică egalitatea respectivă (apropo de frumusețea matematicii).
Privită în mare, egalitatea apare ca sumă a două numere, să zicem A și B. Deci așa: A + B = 6. Ne propunem să aflăm aceste două numere. În general, două numere la care cunoaștem suma pot fi ușor aflate dacă cunoaștem și produsul lor. Care ar fi produsul lor în cazul nostru? Păi ar fi un rad.ind.5 din [(843 + 589*rad, 2)*(843 - 589*rad.2)]; adică rad.ind.5 din 16806; adică rad.ind.5 din 7^5; adică 7. Deci am găsit produsul celor două numere: A*B = 7
Avem acum că A + B = 6 și A*B = 7, un sistem simplu care ne dă pe A = 3 + rad.2 și pe B = 3 - rad.2 Suma acestora este evident 6.
Calculăm pe A^5; obținem 843 + 589*rad.2. Deci rad.ind.5[843 + 589*rad.2] = 3 + rad.2; iar al doilea radical este 3 - rad.2.
Frumos, nu? Mai sunt și lucruri frumoase pe lumea asta.

| T0T a răspuns:

Radical indice? Indicele prin definiție se pune în partea de jos. Poate vrei să spui, radical de ordinul...
Oricum, văzând acel (A+B) și (A-B) nu are cum să nu te ducă la A^2-B^2. Tu doar demonstrezi, după, că e 6 - pornind de la acea premisă, nu rezolvi. Rezolvarea se poate face pur băbește, oricum.
Era o vorbă... Din frumoasa formulă a lui Euler e^(i*PI)+1=0
Cea mai frumoasă parte despre ea e că dacă răspunsul e 0, nu mai trebuie să facem niciun calcul... Dar există și o cea mai urâtă formulă din istoria umanității. Inspirat dintr-un anime:

https://www.youtube.com/watch?v=tZG_nLevvT8

| sabin89 explică (pentru T0T):

Da, bună observația - "radical de ordinul..." e corect.

| Wr3nch a răspuns:

Nu, matematica e inamicul meu natural. Nu am calculator pe telefon ca sa fac sume in cap laughing)

| sabin89 explică (pentru Wr3nch):

Nu e bine să ai inamici în viață happy
Uite ce spune matematicianul Nicolae Ciorănescu: "It is pardonable to believe that one has the right to be succesful, but it is blameworthy to make of it the aim of our life". Frumos, nu? Continuând ideea aș zice că ceea ce îi unește pe matematicieni este bucuria (plăcerea) de a face matematică. Succesul în rezolvarea unor probleme importante este rezervat pentru puțini oameni, dar ar fi bine ca generațiile să fie educate în așa fel încât să fie capabile să se bucure de frumusețea matematicilor. Discutăm despre un subiect fascinant, o culme a spiritualității am putea spune.