Un computer nu are stari afective,indiferent de cati tranzistori are procesorul sau,tu comanzi, computerul executa, nu se poate opune, este doar o proiectie a inteligentei umane, nu este o constiinta de sine statatoare.
Un computer este cat se poate de rational si totusi nu imi exprima nimic, e tot timpul rece.
Daca te referi la substante precum opioizi, dopamina, si de genul, da, le putem intelege chimic, fiziologic si deci implicit rational. De asemeni lipsa sau excesul altor substante (de genul zaharuri, alcool) in sange pot influenta pur si simplu "starea de spirit" a unei persoane.
Daca te referi ca sistem de valori, sigur nu, deoarece aceste sentimente sunt subiective. Deoarece emotiile sunt legate cu moralitatea (si in principiu moralitatea oricarui om e o combinatie intre cea utilitariana si una bazata pe valori) oricui, ce ma face sa zic ca foarte probabil amestecarea lor in gandirea noastra le face greu de separat.
Legat de un comentariu prezentat aici: calculatoarele nu puteau prezenta emotiile, dar acum pot. Bineinteles vorbim de modelarea lor. Primul procesor ce o facea, numit "Emotion Engine" e un procesor ce are cam de 3 ori mai multi tranzistori ca Pentium 1 (10 milioane vs 3.5 milioane), totusi nu e atat de dramatic, deoarece azi cam orice procesor are peste 1 miliard de tanzistori (iPhone 5S are 1 miliard de exemplu).
SeeDifference întreabă: