| sabin89 a întrebat:

Ratiunea - facultatea noastra de a cunoaste, de a gandi logic, de a intelege... Este ea, ratiunea, capabila sa stabileasca ce este drept, la nivelul la care sa poata fi puse bazele regulilor unei justitii universal valabile? in genul axiomelor de la geometrie? Ar fi bine sa fie asa. Atunci legislatorii lumii nu ar mai lua ca model, in locul acestei justitii, capriciile si fanteziile unui popor sau altul. Nu s-ar mai ajunge la situatia in care "fiecare sa urmeze moravurile propriei lui tari".

11 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Logica se bazeaza pe multitudinea cunostintelor si experientelor PERSONALE, cumulate. Tot ce intalnim in viata corelam cu aceste cunostinte.

Un scaun sau o masa nu se poate pune stabil pe un singur picior, nici chiar pe doua. Pentru a sta stabil are nevoie de cel putin 3 picioare. Au nevoie de cat mai multe puncte de sprijin, dar nici excesivde multe fiindca se va clatina.

La fel sunt si cunostintele oamenilor: daca asculti 3 pareri identice, atunci le stii stabile. 4 sau mai multe pareri deja pot crea dubii si trebuie sa gasesti compromis.

| Inferno a răspuns:

Dreptatea este un concept inventat de om si care se bazeaza pe "capriciile" si "fanteziile" subiective ale oamenilor. Asa ca ideea asta de dreptate axiomatica nu prea are sens. Nu e ceva izvorat din logica ci din necesitate.

Spre exemplu daca un escroc reuseste sa puna mana pe o suma impresionant de bani si sa se retraga intr-o vila pe o insula exotica nu prea cred ca logica sau ratiunea te vor ajuta sa-i demonstrezi ca ce a facut este gresit. Dreptatea sa individuala are tot atat de mult sens ca cea colectiva pe care o respectam zi de zi.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Atunci sa zicem si noi impreuna cu Pascal: "...Nostima justitie aceea pe care o margineste un râu sau un munte! Adevar dincoace de Pirinei, eroare dincolo..."

| Kaℓi a răspuns (pentru sabin89):

Un exemplu doar: pentru indieni e perfect rational sa-si arunce mortii in fluviul sfant, unele ajung hrana animalelor, altele putrezesc si infesteaza apa. Apa pe care tot ei o considera sfanta, se imbaiaza in ea.
Ratiunea nu e un principiu universal valabil, difera pana si intre indivizii unei comunitati mici. Asta e tot farmecul happy ceea ce ne diferentiaza.

| sabin89 explică (pentru Kaℓi):

...difera pana si intre indivizii unei comunitati mici. Da, vad si eu; unii o sustin pe Codruta Kovesi, altii o toaca marunt. Unii zic ca Dragnea e cel mai iubit fiu al poporului, altii ca e cel mai mare escroc. Nu stiu daca se poate vorbi de un "farmec" in toate chestiile astea. Descartes arata - in Discurs asupra metodei - ca ratiunea este iubitoare de ordine si unitate; dar nu ne-a spus care ratiune, a celor care o sustin pe Kovesi sau a celorlalti. El a mai spus ca ceea ce nu poate fi inteles este echivalent cu haosul. Judecand dupa tot ce se petrece in tara noastra, dar si in lume - indienii arunca mortii in fluviu, nord-coreenii fac experimente intr-o veselie - ajungi sa crezi ca sunt anumite lucruri care nu pot fi intelese happy

| Kaℓi a răspuns (pentru sabin89):

Exact. Daca nu am fi diferiti, daca ratiunea ar insemna acelasi lucru pentru toata lumea, daca adevarul ar fi la fel pentru toti, daca am fi toti uniformi si l-am iubi pe Dragnea, Kovesi nici n-ar exista. Kovesi cea pe care o stim. Si care ar mai fi farmecul? tongue

| T0T a răspuns:

Într-un fel da. Binele colectiv al speciei este, cred eu, rațional. Acum apare întrebarea. Ce e mai benefic pentru specie, binele colectiv sau un bine mult restrâns doar la câțiva indivizi? Eu cred că răspunsul e evident. Nu consider că lucrurile astea țin doar de moralitate. Ordinea e extrem de rațională, nu ai nevoie de nicio moralitate ca să înțelegi că îți e mult mai facil să trăiești în ordine, cu legi, decât într-un haos lipsit de acestea.

| SG1995 a răspuns:

Moralitatea are la baza empatia nu logica, ca atare niste legi universale nu pot fi impuse unei societati diversificata, daca sistezi diferentele culturale si social, atunci da.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiecare om este diferit, deci gandeste diferit.
Exista erori cognitive care pot impiedica la stabilirea unor reguli universal valabile potrivite. De aceea, aceste reguli sunt adaptate fiecarui popor in parte, in functie de cultura si caracteristicile lui. Lumea se schimba, evolueaza, nu pot fi stabilite niste reguli care sa fie respectate de un popor, daca acestea nu sunt pliate pe caracteristicile acelui popor.

| WithinShadows00 a răspuns:

Ai pus o intrebare si ti-ai raspuns singur?

| SelfieWild a răspuns:

Nu înțeleg ce vrei sa zici