| sabin89 a întrebat:

Război civil sau Revoluție burghrză? - Evenimentele petrecute în Anglia în perioada 1639 - 1651 au rămas consemnate în istorie sub numele de "Războiul Civil Englez". De ce nu "Revoluția burgheză/engleză"? Pentru că în fapt asta a fost: o clasă de oameni bogați și puternici au răsturnat un regim medieval absolutist. Ceva asemănător s-a petrecut în Franța, un secol și ceva mai târziu, iar aceea a rămas cunoscută ca "Revoluția Franceză". Ambele s-au soldat cu execuția pe eșafod a regelui și cu preluarea puterii de către parlament. Din prima "a emanat" un lord protector, iar din a doua un prim consul; scenarii trase aproape la indigo. De ce conflictul englez este război civil, iar cel francez este revoluție?

Răspuns Câştigător
| gabicoo a răspuns:

Da! O variantă bună ar fi "Revoluția Engleză" pentru că a dus la schimbarea regimului prin executarea regelui și proclamarea Republicii = Commonwealth. Dar după căderea "Protectoratului lui Cromwell" (Oliwer și apoi fiul său Richard) s-a produs Restaurația Stuarților (Carol al II-lea și Iacob al II-lea), iar în 1688 acea "Revoluție Glorioasă" în urma căreia Anglia a devenit monarhie constituțională!
Termenul de "revoluție burgheză" a fost impus de sovietici deci iese din discuție!
Având în vedere faptul că Anglia a rămas monarhie deci sistemul politic nu s-a schimbat evenimentele nu pot fi considerate o revoluție și s-a optat pentru formula "Războiul Civil Englez"!
Nu e cea mai fericită alegere dar ce cea mai apropiată de "adevăr"!

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

În bătălia de pe Boyne (1690) puțin a lipsit ca Wilhelm să fie omorât (în ziua de dinaintea bătăliei); a fost rănit de o ghiulea în timp ce inspecta locul de traversare a râului. Observi ce rol poate avea și hazardul într-un război? Dacă el ar fi murit atunci, cursul istoriei britanice putea fi cu totul altul.

4 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Este vorba doara despre o titulatura,conteaza ca te striga cineva pe nume sau foloseste nikname?
Poate pe vremea aia, ori cand s-a folosit termenii aia, asa au crezut aia car fi bun, ori asa era volcabularul alora, cine mai stie.

Normal ar fi cum a fost consemnat, eu la fel as gindi.Razboi civil, adica a avut loc un razboi intre cetatenii aceluiasi stat. La fel au numit si americanii razboiul lor civil.

De ce crezi tu ca revolutie burgheza era mai bine? Depinde si de tara, limba, experesiile folosite, dupa cum pare la englezi intalnim permenul asta de razboi civil, la tarile astea latine revolutie laughing

| relian a răspuns:

Raspunsul ar fi :la englezi se foloseste termenul de razboi, iar la latini termenul de revolutie laughing In rest e aceiasi ciorba, s-au batut cetatenii intre ei., deci banui ca depinde in a cui dictionar cauti explicatia laughing
Deci in Franta revolutie, la englezi razboi civil.Inainte romanii spuneau rascoala,, acu mai nou au spus revolutie, deci dupa cum observi depinde de termeni, de amploarea conflictului, de ce se urmareste, etc.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Conform dicționarului o revoluție este o schimbare majoră, bruscă, a unui sistem. Așa că se poate considera o revoluție războiul civil din Anglia, Scoția și Irlanda. De ce este denumit "război civil" a spus @gabicoo mai sus.
Unii marxiști chiar numesc războiul civil englez, "revoluția engleză".