| Sam7969 a întrebat:

Religia este un set de credințe și practici care se bazează pe presupunerea că există o realitate supranaturală, care transcende lumea naturală pe care o putem observa și măsura. Ea afirmă că această realitate supranaturală este guvernată de o entitate sau mai multe entități personale, pe care le numim Dumnezeu sau zei, și care au un interes și o influență asupra destinului nostru individual și colectiv.
Religia pretinde că are acces la adevăruri absolute și definitive despre originea, scopul și sensul vieții, și că ne oferă un cod moral absolut și obligatoriu, care ne spune cum să trăim, ce să facem și ce să evităm.

Religia nu se bazează pe dovezi empirice sau argumente logice, ci pe credință. Credința este acceptarea unei propoziții fără a avea motive suficiente pentru a o face. Este opusul scepticismului.
Credința este considerată o virtute în religie, dar un viciu în orice alt domeniu al vieții noastre. Religia ne permite să credem în masă ceea ce doar nebunii sau idioții ar putea crede izolați.

Religia ne împiedică să gândim liber și critic, ne face să acceptăm dogme și doctrine fără a le examina, să fim intoleranți și ostili față de cei care nu împărtășesc credințele noastre, să fim indiferenți față de progresul științific și tehnologic, față de valorile umaniste și universale, cum ar fi drepturile omului, democrația, egalitatea, libertatea etc, ne face vulnerabili la manipulare și exploatare din partea liderilor religioși sau politici, care se folosesc de credințele noastre pentru a-și impune agenda lor.
Religia ne face să fim capabili de a comite sau a tolera atrocități în numele lui Dumnezeu sau al credinței.

Care credeți că este domeniu științific care ne poate oferi o alternativă la religie, care să ne satisfacă nevoile de sens și moralitate?

38 răspunsuri:
| Hyperion7 a răspuns (pentru Sam7969):

Mă bucur totuși că ți-am domolit placerea a da a-ți înfige organul sexual unde nu trebuierolling on the floor

| Inferno a răspuns (pentru sadrian46):

Religia ii uneste si pe oameni ca cei din gruparea Hamas. Asta se intampla atunci cand identitatea iti este definita de elemente fantastice.

*Sigur ca exista si cazuri in care religia este o forta a binelui.

Dar in loc sa jucam la loteria religiei, in speranta ca ne nastem intr-o religie pacifista iar nu una jihadista, ar fi mai intelept sa gasim o alta sursa pentru elementele mentionate de tine.
Si exista nenumarate alternative care nu implica deconctarea de la realitate.

| Inferno a răspuns (pentru LaviniuA):

In multimea tuturor experientelor posibile pe care psihicul uman le poate avea exista spatii intregi neexplorate.
Problema este ca nu ai nici-un motiv sa crezi ca acele experiente si trairi de care vorbesti, si care sunt convins ca exista, au o explicatie supranaturala.

| EestiSodalane a răspuns:

Absolut tot ce ai zis despre credință este complet greșit.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Inferno):

Cele câteva miliarde de oameni din marile religii ale lumii nu sunt mișcarea Hamas.

| Inferno a răspuns (pentru sadrian46):

Religia islamica, spre exemplu, nu poate uni oameni decat cum sunt cei din gruparea Hamas.
Motivul pentru care exista islamici pasnici, care sunt in numar mai mare decat cei din Hamas, este faptul ca pe langa elementul religios s-au mai suprapus si alti factori non-religiosi care au dus la interpretarea fortata a textelor religioase cu scopul de a elimina barbarismul nejustificat din coran.

Motivul pentru care acele miliarde de oameni din marile religii nu sunt ca cei din grupare Hamas este, in mare parte, cauzat de valori non-religioase impuse de lumea moderna asupra religiei.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

Tot ce ai afirmat despre religie este complet fals,atât exprimarea,cât și contextul. Nu există nicio religie care să corespundă descrierilor tale, decât referitor poate la unele aspecte ce pot fi interpretate sau folosite greșit ori tendențios, adică EXCEPȚII. Spre exemplu, Creștinismul și Budismul, ce învață rău, sau în ce mod afectează negativ?! Răspunsurile la această întrebare sunt de la începuturile Forumului cam aceleași : dezinformări intenționate sau divagații absurde legate de stereotipuri și excepții.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

"Domeniul științific care ne poate oferi o alternativă la religie este neuroștiința. Este studiul creierului și al sistemului nervos, care sunt responsabili pentru toate aspectele experienței noastre: gândirea, simțirea, acțiunea, conștiința etc."
Răspuns : eu consider că o cercetarea și explicarea unui Fenomen, nu poate înlocui acea trăire specifică, nici nu-i poate anula utilitatea. Tocmai că neuroștiința ( dar și medicii, psihologii, psihiatrii ) explică științific și atestă efectele benefice ( mental, fizic și emoțional) ale religiei în viața credincioșilor onești și echilibrați ( deci nu cei care reprezintă EXCEPȚII NEGATIVE ).