| sabin89 a întrebat:

Richard Dawkins spune undeva: "I...am a Pollyanna to believe that people would remain good when unobserved and unpoliced by God" [Pollyanna - o persoană caracterizată printr-un optimism iresponsabil şi o tendinţă de a găsi binele în orice lucru]. Într-adevăr, trebuie să fii prea naiv să crezi că omul este bun prin natura lui. Ar rămâne cineva bun dacă n-ar fi supravegheat de poliţie? Eu zic că nu. Toţi suntem supravegheaţi, nu numai de poliţie, dar ne supraveghem şi între noi, unii pe alţii. Cum s-a ajuns la situaţia asta? Ce explicaţie puteţi da? Pentru vremurile de început, când omul a trăit în junglă, aş mai găsi o explicaţie. Dar acum, după ce au trecut atâtea veacuri civilizatoare peste noi, de ce încă există poliţie şi închisori peste tot în lume?

Răspuns Câştigător
| Apokales a răspuns:

Pentru ca omul este inerent rau. Raul este banal, trivial, este starea noastra de fapt atunci cand ne nastem. O intrebare mai buna ar fi: Ce ne mentine buni? (stiu, bun este un termen relativ, moral la fel)
Cred ca este constiinta noastra care se modeleaza dupa societate ca factor principal. Cred ca bunatatea noastra provine din insasi cultura in care traim si survine ca un mod de adaptabilitate pentru a obtine confort si prosperitate in cadrul societatii. Ii atribui bunatatii, moralitatii noastre rolul de pilon in ceea ce priveste cooperarea ca individ in societate.
Consider, de asemenea, ca cultura societatii este prohibitiva, se opune placerilor noastre, instinctelor. Poate ca vreau sa violez, sa ucid si sa dansez apoi, dar pot eu oare sa fac asta?

| sabin89 explică (pentru Apokales):

Eşti un om care gândeşte.

9 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Faptul ca omul e intrinsec inclinat sa faca raul nu are legatura cu vreo supraveghere din partea divinitatii favorite. De ex. hotii se roaga la Dumnezeu si Maica Domnului sa nu fie prinsi la furat.

| mastadont a răspuns:

Organismele legislative de supraveghere și prevenție au fost și vor fi necesare mereu. Acest lucru se întâmplă pentru că omul este atras mereu de partea rea, dorește mereu să-și însușească ce nu e al lui doar pentru a obține un lucru fără a munci pentru el, se dorește, în final, obținerea puterii, pentru că puterea dă un sentiment de fericire, de control. De asemenea, partea „întunecată" este seducătoare și atrăgătoare pentru că promite multe, și de obicei și oferă. Dacă observi societatea noastră mai în de aproape o să vezi că, datorită organismelor de control și prevenție precum poliția, se preferă o altă abordare asupra violenței de exemplu, și anume televiziunea, cărțile și internetul. Cele mai vizionate filme sunt cele cu cât mai multă violență, iar cele mai tari best-selleruri au fost și vor fi mereu cărțile în care eroul negativ este bine-conturat.

| sabin89 explică (pentru mastadont):

Nu prea am înţeles ideea asta: "datorită...se preferă o altă abordare". De ce datorită acelor organisme? Şi "se preferă" de către cine? Poate vrei să fii puţin mai explicit.

| Mirel4412 a răspuns:

Conceptia de "boss" a fost si acum 1m de ani, si in 2021, era vitezei.

Daca nu ar mai fi politie si justitie, pun pariu ca trei sferturi din oamenii de pe Pamant vor fi omorati de dusmani, ori furati.

| DonEduardo a răspuns:

Exista oameni si oameni. Unii au principii morale, altii nu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu zic ca da. Dar marea majoritate ar fi rai. Probabil ca o consecință a comportamentului celor din urma și cei buni s-ar inrai treptat

| MariaEElena0505 a răspuns:

Tocmai pentru ca trăim intr-o societate. Avem nevoie de aceste măsuri tocmai pentru ca exista criminali, violatori.iar din pacate numărul chiar și de tineri care ajung infractori este in creștere. Asa ca.din cauza asta exista. Însă da. Dacă am sti sa fim morali unii cu altii..altii n-ar avea anumite traume atât de înrădăcinate încât sa ajungă sa omoare sau sa violeze.iar altii pur și simplu n-ar fi oameni bolnavi psihic.
Eu nu înțeleg cum poți sa gândești astfel. Tu nu vezi ce se intampla in jurul tau? Rata de criminalitate este totuși mare. In România dacă nu ma înșel, rata de viol este destul de sus poziționată. Unde ai vrea sa ajungă acești oameni după? Tot acasa? Raspunsul este nu. Ei merita sa fie închiși, însă din pacate închisoarea este ca un fel de școala pentru unii dintre acești oameni, dacă ii pot numi astfel. Pentru ca doar oameni nu sunt.

| sabin89 explică (pentru MariaEElena0505):

"Eu nu înțeleg cum poți sa gândești astfel"
Poate sunt şi eu un fel de Pollyanna laughing

Întrebări similare