| sabin89 a întrebat:

Richard Feynman a afirmat despre electrodinamica cuantică, că "...its control over the natural world is so accurate that in measuring the distance from New York to Los Angeles, theory and experiment would diverge by less than the width of a human hair".
Poate cineva să explice pentru un om obișnuit, care nu are multă școală, înțelesul acestei afirmații? Ce este electrodinamica cuantică și cum măsoară ea distanța dintre două localități?
Deci, dacă se poate, fără trimiteri la articole de pe net.

3 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Cred că e vorba de precizie. Adică: distanta dintre New York și Los Angeles e de cîteva mii de km (4000-5000, daca nu mă înșel. La așa o distanta precizia incepe de la mărimea unui fir de par, care are cateva sutimi de mm. Sa ai o marja de eroare de doar cateva sutimi de mm la cateva mii de km înseamnă o precizie apropiata de perfecțiune.
Ca sa fac o comparație, la o construcție mai maricica, asta însemnând mărimi de 40-50 m, ai marje de eroare de 2-3 cm.
Poți face un calcul simplu sa vezi de cate ori e mai precisa măsurarea de care vorbește autorul. Ramii absolut uimit.

| sabin89 explică (pentru cristi202):

De acord. Poți să spui ceva mai mult despre electrodinamica cuantică? Ce este ea de fapt? Cum are control asupra lumii naturale? Cum ajută la măsurarea distanței între două puncte de pe glob?
Vezi că sunt trei întrebări aici.

| cristi202 a răspuns (pentru sabin89):

Nu pot. Nu le am cu asta. Ce am zis, am dedus din citatul adus în discuție de tine.