Teorema egregium a deschis o cale spre Relativitatea generala, dar, prin metrica si tensorul lui Riemann, tensor care presupune o functie metrica, functie definita in fiecare punct al suprafetei si existenta, de exemplu, a zece numere in spatiul 4 - dimensional.
Mai simplu spus, tensorul de curbura zis al lui Riemann este o ...cantitate geometrica (nu stiu sa-i spun altfel), definita de o functie cu valori in fiecare punct al suprafetei sau al spatiului, si care arata cum este curbat spatiul in fiecare punct.
Mai ai in Relativitatea generala tensorul, notat T, energie-impuls, recte, continutul de materie din spatiu-timp, si tensorul lui Einstein, G, care arata cum este spatiu-timpul curbat.
Exista si o ecuatie in directia asta, cred ca o gasesti pe net.
Genial acest Riemann. Ai fi tentat să nu crezi că are o primată la origine, ci că e venit de undeva din cosmos. Hai că Gauss a trăit 77 de ani si a avut timp să se desfăşoare, dar el a trăit doar jumătate din vârsta lui Gauss; si uite câte minuni a realizat. Numai la Ipoteza aia a lui dacă ne gândim, considerată (de unii) ca fiind cea mai importantă problemă nerezolvată din matematica pură...
"Tensor" ar fi sinonim cu "vector ", caci nu imi amintesc sa fii intalnit notiunea in liceu?
Genial, da.
Eu nu apreciez insa in felul asta matematicienii, caci geniali au fost si anonimii care l-au inventat pe zero sau pe 1 si 2.
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16796362/
:)
Este un vector geometric
Mai bine ca nu a avut timp de prea multe invenții ca după aia cine știe dacă mai luam bacul.